prognoze

#Vremeasăptămânală 02–08 octombrie 2023: vară fără pauză și secetă extremă!

Intrăm în a doua lună de toamnă tot cu vreme de vară, chiar dacă diminețile și nopțile vor aduce și un aer mai rece pe la noi. Vestea cea mai proastă este pentru agricultori, care, după o vară secetoasă și un septembrie la fel, la începutul lucrările de toamnă nu văd niciun semn de ploi mai consistente.

Context sinoptic:

– Săptămâna care urmează va regăsi țara noastră sub influența unui nou blocaj de tip Omega (noi am tras din nou lozul necâștigător, cel al câmpului de presiune ridicată, Asta înseamnă o vreme fără prea multe schimbări de la o zi la alta, plăcută așadar.

Pe parcursul zilei de miercuri este posibil să fim traversați de un front, care ne va traversa de la V la E și se va transforma într-o frontoliză rece după ce iese din zona țării noastre.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, avem parte de o săptămână cu alternanțe ușoare, astfel că luni, joi și vineri vorbim de abateri termice ușor negative față de normalul perioadei, în timp ce marți, miercuri și în weekend vom fi sub un aer mult mai cald, cu abateri pozitive și spre +4, +6 grade peste normalul climatologic.

Temperaturi minime:

– Dimineața zilei de luni vine cu minime peste ce ar fi normal prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, regiuni unde se pot atinge și 15 – 17 grade, în timp ce în restul țării vor fi minime de la 8 – 10, 11 grade, cu 1 – 3 grade pe crestele montane.

Marți minimele coboară spre valori de 7 – 9, 10 grade prin Transilvania, Maramureș, Moldova, respectiv 11 – 13 grade în restul țării. La munte vor fi valori de 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Miercuri minimele, la nivelul întregii țări, vor fi cuprinse între 11 – 13 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade) respectiv la munte (3 – 5 grade).

minimele de joi revin la valori peste normalul perioadei prin sudul extrem al Olteniei, Muntenia, Moldova, (16 – 17 grade), în timp ce în restul țării ne oprim la 11 – 13 grade.

Situația se păstrează la fel și pentru minimele de vineri. În timp ce prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vorbim de minime spre 14 – 16, 17 grade, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele Subcarpatice, nu depășim 7 –9, 10 grade (la munte vor fi 4 – 5 grade, cu 0 – 2 grade pe creste).

Nici în weekend nu avem schimbări majore în ceea ce privește regimul termic al minimelor, cu valori de 11 – 13, 14 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai scăzute vor fi la munte (3 –5  grade) și depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade).

Temperaturi maxime:

– Dacă luni și marți vor fi caracterizate de valori maxime de temperatură cuprinse între 22 – 24, izolat 25 de grade (cu valori mai scăzute prin Transilvania: 19 – 20 de grade, respectiv 16 – 18 grade la munte). miercuri maximele vor fi la valori cu multe peste ceea ce ar trebui să avem la un început de octombrie, urmând să atingem 26 – 28 de grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, respectiv 22 – 24 de grade în restul țării.

De joi până sâmbătă nu avem parte de schimbări majore față de zilele precedente, rămânem cu valori de 24 – 26 de grade prin sudul țării, respectiv 20 – 22 de grade în restul regiunilor pentru ca ziua de duminică să aducă un nou puseu cald, în intensificare, cu maxime din nou spre 27 – 28 de grade prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, respectiv 21 – 23 de grade în restul țării (16 – 18 grade la munte, cu 12 – 13 grade pe creste).

Precipitații:

– Noaptea și dimineața zilei de luni aduc ceva ploi slabe prin Muntenia, Meridionali, Orientali, iar după amiaza și prin Oltenia,

Despre ploi mai vorbim apoi abia spre seara zilei de miercuri, când prin nordul Maramureșului iar mai apoi și al Moldovei, Transilvania apar manifestări de instabilitate atmosferică (ploi, însoțite inclusiv de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, posibilă grindină). Până spre orele amiezii de joi ploile coboară și spre restul Moldovei, iar mai apoi cuprind toată Transilvania, zonele montane,

Primele ore ale dimineții de vineri aduc din nou ploi și prin zona Munteniei, a Dobrogei. În weekend ploile vor lipsi cu desăvârșire din zona țării noastre.

Va fi o săptămână extrem de săracă în precipitații, doar prin zonele montane, nordul Moldovei să putem acumula un 3 – 5, izolat 7 l / mp, ceea ce este extrem de puțin în condițiile de secetă extremă din multe din aceste regiuni și mai ales ținând cont de faptul că trebuie să înceapă lucrările agricole de toamnă.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de Gennaro Leonardi de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *