#Vremeasăptămânală 18–24 martie 2024: ploi și ninsori!
O nouă săptămână plină de evenimente. Temperaturile vor scădea din nou, până spre weekend, când vom ajunge din nou la valori de temperatură și spre 20 de grade. Precipitațiile nu lipsesc din peisajul săptămânii, iar ele vor fi de toate felurile, inclusiv avem condiții de lapoviță prin zonele joase din Moldova dar, atenție, inclusiv în sudul țării (chiar și prin zona Bucureștiului).
Context sinoptic:
– Pe un regim de presiune care alternează de la o zi la alta, luni și marți avem parte de o presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor permite avansul spre țara noastră și a unor fronturi atmosferice, pentru ca de miercuri să intrăm pe o presiune ridicată, anticiclonică, cu dorsala anticiclonului est european, miercuri, poziționată deasupra țării noastre, pentru ca joi să intre în scenă anticiclonul Azoric.
Săptămâna o încheiem influențați și noi, alături de tot continentul european, de un vast ciclon islandez, al cărui talveg va coborî până spre sudul extrem.
Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, ziua de luni vine cu un front rece poziționat în bazinul Mării Negre și un front de ocluziune pe NE țării. Ziua de miercuri nu este exclus să vină cu o linie de convergență pe toată zona de nord.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, prima parte a ei avem parte de o circulație NV, N, care va aduce spre țara noastră o masă de aer rece, (polar marin, PPm), care va duce temperaturile la valori și cu 3 –4, 5 grade sub ceea ce ar fi normal. De joi, în schimb, odată cu trecerea la o circulație atlantică, avem parte de o încălzire care în weekend va fi foarte puternică, cu abateri termice și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei.
Temperaturi minime:
– Minimele de luni pleacă de la valori de –6, –8 grade pe crestele montane, –1, –3 grade în celelalte zone montane, prin nordul Moldovei, nordul Munteniei și al Olteniei, sudul Crișanei, în timp ce în restul țării vor fi valori de 4 – 6, 7 grade cu posibil 8 – 9 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.
Marți se răcește semnificativ, astfel că pe crestele montane minimele coboară spre –8, –10 grade, chiar –12 grade prin Meridionali, în zonele montane, nordul Moldovei , mare parte din Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei vor fi valori negative, –1 spre –3, –5 grade. Prin Banat și sudul Moldovei avem minime ușor pozitive, 0 – 2 grade, pentru ca cele mai ridicate valori să le avem în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, 3 – 5 grade.
Miercuri doar prin sudul Moldovei și zona de Curbură mai atingem valori minime de 2 – 3 grade, în timp ce restul țării va sta la valori de la –1 grade spre +1 grad. Prin zonele montane și Subcarpatice minimele coboară spre –3, –5 grade, cu –8, –10 grade pe creste.
Joi avem parte de temperaturi minime de la –3 spre +3 grade (cele mai ridicate valori prin Moldova), iar la munte din nou vor fi valori și de –4, –6 grade, cu –9, –11 grade pe creste.
Singura schimbare de vineri este că temperaturile matinale cele mai ridicate se mută din Moldova în Banat și Crișana (3 – 5 grade) în timp ce în restul țării rămânem la valori modeste, –1 spre +1 grad, cu –4, –5 grade la munte, prin depresiunile transilvane iar pe creste avem din nou ger, cu –9, –11 grade.
Dacă ziua de sâmbătă aduce în încălzire doar prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (5 – 7 grade), în timp ce în restul țării rămânem cu aceleași valori ca în ziua precedentă, duminică se încălzește în toată țara. 6 – 8 grade, în timp ce prin Banat și Crișana, dar și prin Dobrogea urcăm spre 9 – 11 grade.
Temperaturi maxime:
– Luni, cele mai ridicate maximele le avem prin Banat, sudul Crișanei, Muntenia, sudul Moldovei (10 – 12, 14 grade) iar prin sudul extrem al Olteniei se pot atinge chiar 16 grade. În restul țării avem parte de maxime modeste, 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade la munte (-2, –3 grade pe creste).
Marți deja avem o răcire evidentă, maximele de doar 6 – 8 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin nordul Moldovei, sudul Munteniei, Dobrogea chiar maxime de doar 3 – 5 grade. La munte predomină valorile negative (-2 spre –4 grade). Prin SV extrem al Olteniei sunt posibile temperaturi de 12 – 13 grade.
Miercuri se încălzește, mai timid prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania, regiuni unde se pot atinge doar 7 – 9 grade. În restul țării vor fi valori de la 10 spre 12, 13 grade. La munte vor fi maxime de 2 – 4 grade, iar pe creste pot fi valori negative spre –1, –3 grade.
Ziua de joi împarte țara în două din punct de vedere al temperaturilor maxime: Moldova, estul Munteniei, Dobrogea se limitează la valori de 6 – 8 grade, pentru ca restul țării să aibă parte de maxime spre 13 – 15, 16 grade. La munte vor fi posibile valori de la –1 grade spre 1, 2 grade.
Vineri, cele mai ridicate maxime le avem prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (14 – 16 grade) iar în restul țării vor fi 10 spre 12, 13 grade.
Încheiem săptămâna cu un weekend cald, cu maxime care sâmbătă urcă spre 15 – 17, 18 grade iar duminică chiar 17 – 19, 20 de grade, la nivelul întregii țări.
Precipitații:
– Pe timpul nopții de duminică spre luni avem parte de ploi prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, ploi slabe, în timp ce prin zonele montane putem avea condiții și de lapoviță și ninsori. Spre dimineață, avem parte de ninsori pe arii extinse prin Orientali, nordul Maramureșului, ploi, lapoviță și ninsori prin depresiunile transilvane, ploi prin nordul Munteniei. După amiaza aduce ploi prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. La munte vor continua ninsorile iar seara avem condiții de lapoviță și prin centrul Moldovei. Vor fi cantități slabe de precipitații, 1 – 3 l, doar prin Orientali sunt posibile și cantități de 5 – 7 l/mp.
Dimineața zilei de marți aduce ploi, dar și condiții de lapoviță inclusiv prin Muntenia (chiar și în zona Bucureștiului). Spre prânz ploile se mută pe Dobrogea și Oltenia iar prin nordul Moldovei avem parte de ploi, lapoviță și ninsori. În nordul Orientalilor continuă ă ningă, chiar moderat cantitativ. Doar prin estul Munteniei și nordul Dobrogei am putea acumula 5 – 7 l/mp.
Noaptea de miercuri aduce din nou condiții de lapoviță și ninsori prin județele Iași și Vaslui dar și prin Meridionali. Peste zi, prin Muntenia avem ploi, prin Transilvania vor fi condiții de ploi și lapoviță, la munte predomină ninsorile. După amiaza și seara ploile preferă Moldova, iar pe areale restrânse se pot semnala din nou și lapovițe. Prin zona județelor Iași și Vaslui se pot acumula 10 – 15 l/mp.
Noaptea de miercuri și joi avem din nou ploi prin Moldova (condiții de lapoviță din nou iar după amiaza avem ploi prin Moldova iar prin Muntenia ploi și, din nou, condiții de lapoviță pe areale restrânse. Se pot acumula cantități de 2 – 4 l/mp iar prin nordul Moldovei chiar 5 – 7 l/mp.
Vineri avem parte de ploi slabe pe arii restrânse din Moldova și Dobrogea iar odată cu seara zilei de sâmbătă, un front de precipitații să pătrundă prin NV țării dar ploile se vor limita la granița județelor Maramureș și Bihor.
Avem, așadar, o nouă săptămână cu precipitații, dar care doar prin Orientali, limita estică a județelor Iași li Vaslui ar putea acumula 15 – 20 de l/mp, , în timp ce prin Transilvania, Maramureș, restul Moldovei, Muntenia și Dobrogea nu vom avea mai mult de 3 – 5, izolat 7 l/mp. Oltenia, Banatul și Crișana vor fi lipsite de precipitații.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/