prognoze

Prognoză meteo 01 octombrie 2020–ploi, rece, ninsori pe crestele montane!

Context sinoptic:

– Începem a doua lună de toamnă, octombrie cu un context sinoptic dinamic. În zona țării noastre va acționa un câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon cu centrul baric Zora poziționat fix în zona țării noastre. Ciclonul asociat unui nucleu rece în altitudine vine și cu un front de ocluziune care se va menține pe tot parcursul zilei în zona noastră. Din punct de vedere al circulației, una pe direcție V – E, vorbim de o vreme mai rece decât normalul perioadei, cu valori mai scăzute și cu 4 – 6 grade.

Temperaturi:

– Prima noapte din octombrie vine cu minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10, 11 grade. Valori ușor mai ridicate, spre 12 – 14 grade prin sudul extrem al Olteniei. Pe crestele montane vorbim de valori spre 0 grade sau chiar ușor negative (-1, –2 grade).

Maximele zilei nu trec de 16 – 18 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul și estul Moldovei, în timp ce în Dobrogea vom avea chiar 20 – 21 de grade. Prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana vorbim de maxime care nu trec de 12 – 14 grade, iar prin zonele montane vom avea 8 – 10 grade (cu 2- 4 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Vorbim de nebulozitate joasă accentuată la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei. Abia spre finalul zilei cerul se mai eliberează de nori prin sudul extrem al Olteniei, Muntenia și Dobrogea.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem parte de ceață prin zonele montane iar odată cu orele serii vom avea condiții de ceață prin Apuseni, Banat, Orientali.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim pe tot parcursul zilei. Pe timpul nopții acestea sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, NV Olteniei, zone unde va ploua moderat spre abundent. În zonele montane vom avea parte de lapoviță și ninsori. Odată cu orele dimineții ploile se mută și pe restul Olteniei, Munteniei iar după amiaza și prin Moldova. De menționat că în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane ploile vor continua pe tot parcursul intervalului. Seara și până la finalul zilei ploile rămân prezente prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane și Moldova.

Cantitățile de precipitații vor ajunge la 30 – 40 l/mp prin Munții Banatului, Apuseni și vestul Meridionalilor, respectiv 10 – 20 l/mp prin Banat, Crișana, Transilvania. În restul zonelor unde vom avea parte de ploi nu trecem de 3 –5, 7 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții avem parte de rafale moderate de vânt prin Munții Banatului, vestul Meridionalilor, dar și prin Oltenia, zone unde la rafală se pot atinge 40 – 50 km/h. Odată cu orele dimineții și pe parcursul după amiezii vântul va prezenta intensificări moderate (30 – 40, 45 km/h și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea pentru ca seara și finalul zilei să vină cu un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Începem luna octombrie cu o vreme veritabilă de toamnă, cu temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei, ploi multe, soare absent de la prima întâlnire cu octombrie. Pe crestele montane va ninge.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Roberto Bellasio from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *