prognoze

#Vremeasăptămânală 12–18 septembrie 2022: de la caniculă la inundații!

O săptămână cu extreme: trecem de la temperaturi și de 32 – 32 de grade la valori de doar 13 – 15 grade. Ploile abundente nu vor lipsi din peisaj, iar prin Maramureș, nordul Transilvaniei se pot acumula și 100 de l/mp.

Context sinoptic:

– Ne așteaptă o săptămână în care, la nivelul țării noastre, va predomina un câmp de presiune scăzută, care va fi asociat cu prezența unor nuclee depresionare. În primele zile ale săptămânii va fi voba de Depresiunea Peggy, poziționată acum în estul țării noastre și în bazinul Mării Negre pentru ca mai apoi, talvegul unui ciclon islandez să ajungă și în țara noastră, iar odată cu el vom avea parte și de un vast front rece care va traversa regiunea noastră de la V la E. În prima parte a săptămânii vom fi traversați și de un front de ocluziune.

Importante pentru contextul sinoptic al săptămânii viitoare vor fi și o serie de nuclee reci în altitudine, bine conturate în troposfera medie și înaltă care ar putea furniza momente de instabilitate accentuată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, continuăm cu alternanța caracteristică, de fapt, lunii septembrie. Astfel, primele zile ne vor regăsi pe o circulație NV – SE, care va poziționa țara noastră într-o zonă cu abateri ușor negative la 850 hPA (1.5 km altitudine). De miercuri și până sâmbătă revenim pe o circulație atlantică, care aduce aer foarte cald spre noi, cu abateri termice pozitive care pot ajunge chiar și spre +8, +10 grade peste normalul perioadei. Lucrurile se schimbă radical odată cu weekendul următor, când o masă de aer polar coboară spre țara noastră și ne duce spre abateri negative, iar scăderea de temperaturi va deveni și mai puternică în intervalul începând cu 18 septembrie încolo.

Temperaturi minime:

– Primele zile ale săptămânii, intervalul luni – miercuri, aduc un regim termic nocturn care va duce temperaturile minime la valori de la 10 – 12 grade, cu ceva valori mai ridicate prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea (spre 14 – 15 grade). În același timp, minime mai scăzute vor fi prin nordul Moldovei, prin depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade), în timp ce la munte nu mai depășim 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Dimineața zilei de joi aduce, în schimb, o încălzire consistentă, care se va resimți mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului și zona litoralului, zone unde vorbim din nou de o noapte tropicală, cu temperaturi spre 20 – 21 de grade. În restul țării minimele urcă spre 15 – 16 grade. Vineri încălzirea continuă, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de minime între 17 – 19 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem minime de vară, 21 – 23 de grade. Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pe parcursul zilei de sâmbătă, dar minimele zilei de duminică scad simțitor mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (10 – 12 grade), rămânând totuși peste valorile normale în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (14 – 16, 17 grade).

Temperaturi maxime:

– ZIua de luni aduce temperaturi maxime cuprinse între 22 – 24, 25 de grade în mare parte din țară, excepție urmând să facă nordul Moldovei, depresiunile Transilvaniei (15 – 16 grade), sudul Moldovei (18 – 20 de grade), în timp ce la munte se ating 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Zilele de marți și miercuri nu aduc schimbări importante în ceea ce privește regimul termic diurn și nici distribuția lui. De joi, însă, vorbim de o încălzire puternică, care va duce temperaturile, prin Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea al 30 – 32 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, sudul Moldovei ne apropiem de 26 – 28 de grade. În nordul Moldovei, Trasnilvania, Maramureș maximele de joi se opresc la 23 – 25 de grade, în timp ce la munte avem parte de 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Și ziua de vineri vine cu maxime mult peste normal în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (30 – 32, izolat chiar 33 de grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, centrul Moldovei se vor atinge 25 – 27 de grade. În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și la munte nu vor fi mai mult de 19 – 21, 22 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Weekendul schimbă foaia cu noi, astfel că, sâmbătă,în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Trasnilvania avem parte de o răcire puternică, maximele abia mai ajung la 13 – 15 grade, iar pe crestele montane se opresc la 7 – 9 grade. Rămâne, în continuare, mult mai cald prin Muntenia, Dobrogea (29 – 30 de grade), în timp ce în Oltenia și Moldova avem parte de 22 – 24 de grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul celei de a treia decade a lui septembrie, cu maxime la nivelul întregii țări între 18 – 20, 21 de grade (doar prin Trasnilvania și Maramureș sunt posibile temperaturi de 14 – 16 grade, iar la munte 11 – 12 grade (2 – 4 grade pe creste).

Precipitații:

– Așa cum menționam și în contextul sinoptic, săptămâna care urmează menține țara noastră sub acțiunea unor nuclee depresionare, a unor fronturi atmosferice dar și cu un nucleu rece în altitudine care favorizează, toate, apariția precipitațiilor.

În noaptea de duminică spre luni ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei, Crișana, dar și prin Dobrogea, pentru ca, pe parcursul zilei, să avem condiții de ploi prin bună parte din țară, însoțite chiar și de fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vât cu aspect de vijelie). Seara și finalul zilei ploile se vor concentra în zona Moldovei. Nu vorbim de cantități care să treacă de un 7 – 10 l/mp (prin zonele montane).

Și pe parcursul zilei de marți ploile vor prefera tot Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș iar spre seară și prin estul Munteniei, Dobrogea. În Moldova și zonele montane se pot acumula până la 10 l/mp.

Miercuri ploile ar putea să mai apară doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei. Începând cu ziua de joi lucrurile se schimbă radical și în ceea ce privește precipitațiile: joi ploile sunt prezente în Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Cantități importante se pot acumula prin Apuseni (20 de l/mp) nordul Transilvaniei și Maramureș (30 – 50 l/mp).

În continuare vineri ploile sunt prezente (și abundente) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Din nou, cantități mari de precipitații se pot acumula (20 – 30, 40 de l/mp), iar prin Maramureș chiar 70 – 80 de l/mp.

Sâmbătă ploile cuprind toată țara, dar, în continuare, cele mai mari cantități le vom avea tot prin Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40 de l/mp). Duminică ploile ajung și prin Muntenia, Dobrogea (15 – 20 de l/mp), dar continuă și la munte (10 – 15 l/mp), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (3 – 5 l/mp).

Cantitățile totale de ploi așteptate să cadă în această săptămână ar putea ajunge, prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei la 40 – 60 de l/mp, cu 10 – 20 de l/mp prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Oltenia trage lozul necâștigător, cu arii extinse unde nu va ploua deloc. O situație mult mai periculoasă se anunță pentru Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, regiuni unde ne putem apropia de 100 de l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de Надежда Зима de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *