prognoze

Prognoză meteo 06 mai 2016 – primăvară nehotărâtă

TEMPERATURI:

– Pentru noaptea care urmează temperaturile minime vor pleca de la valori de 1 –3 grade în zona Meridionalilor, 4 – 6 grade în Orientali și Apuseni. În Transilvania, Maramureș, Crișana, estul și sud-estul Banatului, Oltenia și mare parte din Muntenia se vor atinge 7 – 9, 10 grade în timp ce vestul Banatului, estul Munteniei, Moldova și Dobrogea  se vor opri la minime de 11 – 12 grade. Maximele de mâine vor pleca de la valori de 7 – 9 grade în zonele montane înalte, 11 – 13 grade în celelalte masive, 17 – 19, 20 de grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramureș. Banatul și Crișana se vor bucura de maxime de 21 – 22 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții norii joși vor acoperi mai ales centrul și sudul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureșul și zonele montane și parțial Banatul și Crișana. După amiaza vine cu un cer variabil mi mult senin, în timp ce seara readuce norii joși pe zona nordică a Moldovei, Orientali și pe toată rama Meridionalilor și Oltenia.

image

CEAȚĂ:

– Ceața și-ar putea face apariția pe arii extrem de restrânse din zonele joase al Munteniei și din Meridionali.

image

PRECIPITAȚII:

-Dacă la începutul nopții precipitațiile vor prezente mai ales pe Moldova, sudul Munteniei și izolat prin Maramureș, încet încet ele își restrâng aria și forța, asta cel puțin pe timpul dimineții. După amiaza și seara revin pe toată zona Munteniei.

image 

VÂNT:

– Chiar dacă pe timpul nopții vântul va mai prezenta intensificări mai ales pe zona Moldovei, încet dar sigur, odată cu intrarea în zi, viteza scade și ajungem la un vânt slab la nivelul întregii țări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Încă de la orele dimineții vom avea CAPE de peste 500 J/Kg pe toată zona Moldovei, Dobrogei și pe sudul extrem al Munteniei. Spre după amiază, valori bune vor fi și pe zonele montane dar și pe Banat (aici se pot atinge și 750 – 800 J/Kg). Lifted Index în cea mai mare parte de țară, cu excepția nordului Moldovei, Maramureșului și al Crișanei. Valorile cele mai bune le vom avea pe sud-estul Munteniei, Oltenia și estul Banatului unde se pot atinge și –3 K. Apa precipitabilă va fi în jurul a 17 – 20 mm, dar pe arii extinse din Muntenia și Dobrogea se pot atinge și 25 mm. Thompson Index va avea valori de 30 – 32 pe arii extinse din Dobrogea, Moldova (spre dimineață), zonele montane (aici se pot atinge și valori de 32 – 34 K). Forfecarea nu va trece de un 12 – 15 m/s. Avem așadar în continuare parametrii buni pentru fenomene convective și pe parcursul zilei de mâine.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Lucrurile nu se schimbă mult față de ziua precedentă, precipitațiile fac doar o scurtă pauză, temperaturile nu cresc semnificativ. O nouă zi nehotărâtă de primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *