prognoze

Prognoză meteo 08 aprilie 2021–decembrie, ieși din aprilie!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine influența ciclonului islandez care a adus ninsori ca în plină iarnă în jumătatea nordică a țării noastre este împinsă la nord de țara noastră de un câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon cu centrul baric Peggy, ceea ce va duce la o ameliorare treptată a condițiilor meteo.

Din punct de vedere al circulației, în continuare pe direcție NV – SE, cea mai mare parte a Europei se află tot sub influența masei de aer polar sosită dinspre Atlanticul de Nord, ceea ce face ca și la nivelul țării noastre abaterile termice negative să ajungă la valori mai mici și cu –8, –10 grade față de ce ar trebui să avem în mod normal (la 850 hPa, 1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte deosebit de rece prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zone unde vorbim de temperaturi minime care coboară spre –4, –6 grade, în timp ce în zonele montane ajungem chiar la minime la pragul gerului (-8, –10 grade). Ceva mai ferite de acest val de frig sunt Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde ajungem la minime de 3 – 5 grade.

Maximele urcă, la nivelul întregii țări la valori de 8 – 10 grade, în timp ce în zonele montane avem parte de o zi cu maxime negative, de la –2 spre –4 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși prin zonele montane, Maramureș, dar și prin sudul Munteniei, al Dobrogei (grad de acoperire de 75 – 100%), în timp ce prin restul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei avem un grad de acoperire cu nori joși de până la 50%.

Până la orele serii vorbim la nivelul întregii țări de un cer variabil mai mult senin, iar finalul zilei readuce nebulozitate joasă accentuată (grad de acoperire de 100%) prin estul Banatului, Crișana, Maramureș, Apuseni și nordul Transilvaniei.

Ceață:

– Condiții de ceață avem mai ales spre finalul zilei de mâine prin zona Apusenilor

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori prin Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane, în timp ce prin Muntenia avem parte de ploi, ploi care până dimineață ajung și prin Dobrogea iar prin sudul extrem al Munteniei am putea avea lapoviță.

Pe parcursul zilei ninsorile continuă în zonele montane, iar după amiaza vorbim de ninsori de posibile ninsori prin Transilvania. Odată cu orele serii ploile apar prin Banat, Crișana, Maramureș, în timp ce în zonele înalte din aceste zone avem parte de ninsori, chiar importante cantitativ.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va avea intensificări moderate prin zonele montane (40 – 50 km/h, izolat chiar 60%, pentru ca, pe odată cu orele dimineții și pe parcursul după amiezii avem parte un de vânt cu rafale de 40 – 50 km/h în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat, spre seară, avem rafale de 60 km/h. Seara vântul se liniștește în toată țara.

Concluzii:
– Iarna nu se dă încă dusă de la noi nici mâine, fie că vorbim de temperaturi (foarte scăzute pentru data din calendar) sau de precipitații (ninsori la munte, prin Transilvania, Maramureș, zonele deluroase și înalte din Banat și Crișana) fie de ploi și lapoviță (prin sudul extrem al Munteniei). Vântul își va face și el simțită prezența prin toată țara, cu rafale de 40 – 50 km/h.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Наталья Коллегова from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *