#Vremeasăptămânală 09–15 mai 2022–zile aproape caniculare, furtuni puternice!
O săptămână autentică de vară în ultima lună de primăvară. Temperaturile cresc constant și ajungem și la valori de peste 30 de grade în a doua parte a săptămânii. Ploile nu lipsesc nici ele din peisaj, însoțite de tot alaiul specific furtunilor: grindină, descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie.
Context sinoptic:
– Ne așteaptă o săptămână în care, din punct de vedere al centrilor barici, în zona țării noastre vom vorbi de o prezență mai ales a unor câmpuri de presiune ridicată, asociate avansului anticiclonice dinspre Azoric și Saharian.
Cu toate acestea, vor exista, pe parcursul săptămânii, și momente în care țara noastră va fi traversată de fronturi atmosferice reci (o frontoliză rece la începutul zilei de luni în NV țării, pentru ca finalul săptămânii să aducă posibilitatea unui front rece care să traverseze țara de la V la E).
O caracteristică a acestei săptămâni, dar și a întregii veri va fi reprezentată de prezența în altitudine a unor nuclee reci, care ar putea astfel să genereze o serie de linii de convergență, mai ales prin SV și sudul țării, în prima parte a săptămânii.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, avem parte de o alternanță: începem săptămână cu o coborâre de aer rece dinspre N, NE pentru ca, în a doua parte a săptămânii, ca urmare a activării circulației atlantice (V – E) să vorbim de un aer mult mai cald, cu abateri termice pozitive și spre +4, _6 grade peste normalul perioadei.În weekend avem din nou parte de o schimbare a registrului, vorbim din nou de mase de aer rece, venite pe o circulație NV – SE.
Temperaturi minime:
Luni, 09 mai: în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, Transilvania nu trecem de 6 – 8 grade, prin Maramureș, Banat, Crișana și nordul Moldovei urmând să urcăm spre 9 – 11, 12 grade. La munte minimele se vor situa la 1 – 3 grade, cu valori ușor sub 0 grade pe creste.
Marți, 10 mai: se încălzește la nivelul întregii țări, astfel că avem minime de la 11 spre 13, 14 grade, poate doar prin nordul Moldovei și fie un pic mai rece, spre 8 – 9 grade. La munte mercurul din termometre urcă spre 6 – 7 grade, cu –0, –1 grad pe creste.
Miercuri, 11 mai: Mai pierdem 2 – 3 grade prin bună parte din țară, astfel că temperaturile minime se opresc la 7 – 9, 10 grade, cel mai cald urmând să fie prin Banat, Crișana și SV Olteniei, regiuni unde am putea atinge și 11 – 12 grade. La munte nu mai depășim 2 – 3 grade.
Joi, 12 mai: Alternanța este cuvântul de ordine al acestei săptămâni, astfel că, de la doar 7 – 9 grade miercuri, azi ajungem la temperaturi, în toată țara, de 13 – 15 grade, doar prin Transilvania și nordul Munteniei minimele urmând să se oprească la un 10 – 11 grade. La munte vorbim deja de valori matinale spre 8 – 9 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.
Weekendul 13 – 15 mai păstrează nopțile cu temperaturi plăcute, (14 – 16 grade), iar prin Crișana este posibil să ne apropiem chiar de valorile de nopți tropicale (19 – 20 de grade).
Temperaturi maxime:
– Regimul termic diurn va fi unul plăcut încă din prima zi a săptămânii, astfel că în perioada luni, 09 mai – miercuri, 11 mai, vorbim de maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 22 și 24, 25 de grade, cu valori ușor mai mici, de 20 – 21 de grade, prin Transilvania, Maramureș, în timp ce pe la munte vor fi valori de 17 – 18 grade (9 – 10 grade pe creste).
De joi avem parte de o încălzire consistentă, astfel că temperaturile cresc constant, și ajungem ca vineri, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei atinge chiar 30 – 31 de grade. Cald va fi și în restul țării, cu maxime spre 27 – 29 de grade. Cald va fi și la munte, unde maximele de vineri ajung la 21 – 23 de grade, cu 11 – 13 grade pe creste.
Weekendul aduce în continuare temperaturi de vară autentică, cu 26 – 28 de grade prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce prin Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei vor fi doar 21 – 22, 23 de grade. În weekend, la munte avem temperaturi maxime de 16 – 17 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.
Precipitații:
– Pe parcursul nopții de duminică spre luni avem condiții de ploi prin nordul Moldovei, pentru ca, odată cu orele prânzului să avem inițieri convective care vor aduce ploi, însoțite și de descărcări electrice, grindină de diverse dimensiuni și vânt cu aspect de vijelie prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, dar, izolat, și prin Banat și Crișana.
Ziua de marți aduce ploi prin sudul Moldovei, Muntenia, Transilvania (aceste precipitații vor fi, în aceste zone, pe parcursul nopții de luni spre marți) dar și prin Banat, Crișana, zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15, izolat 20 de l/mp.
Ploi slabe sunt posibile și pe parcursul zilei de miercuri, prin bună parte din țară, pentru ca joi ploi slabe să fie așteptate doar prin Maramureș și nordul Orientalilor. Vineri, 13 mai, ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei, al Transilvaniei, Maramureș (aici se pot acumula și 15 – 20 de l/mp) dar și prin nordul Crișanei.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, singura regiune care este scutită de precipitații va fi Dobrogea, în rest, ploile vor uda toată țara. Cantitățile vor putea ajunge și la 15 – 20 de l/mp prin sudul Moldovei, nordul Munteniei, Meridionali, Transilvania, iar în restul țării ne putem aștepta la 5 – 10 l/mp. Încheiem săptămâna cu ploi prin Muntenia, Dobrogea, zonele montane.
Ploile așteptate să cadă în această săptămână vor acumula 20 – 30, izolat 40 de l/mp prin zonele montane, sudul Transilvaniei, nordul Munteniei, Maramureș, în timp ce prin restul țării se vor acumula până la 10 l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/
Image by David Mark from Pixabay
2 Comments
Pingback:
Pingback: