prognoze

Prognoză meteo 07 mai 2016 – nimic nou sub soare..doar ploi

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei, cu valori negative în zonele montane înalte din Meridionali și Orientali (-1, –2 grade), 4 – 6 grade în celelalte zone montane, 7 – 9, 10 grade în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. În Oltenia se vor atinge 11 – 12 grade. Temperaturile maxime vor pleca de la valori de 3 – 4 grade în zonele montane înalte, 7 – 9, 10 grade în celelalte masive montane, dar și în Transilvania și Maramureș. Nordul și centrul Moldovei, dar și pe zona Subcarpaților se vor atinge 14 – 16 grade. Pentru sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana vom avea temperaturi maxime de 18 – 20, 21 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții, norii joși vor fi prezenți pe nordul Moldovei și Maramureș (cu acoperire de 100%), dar și pe zona montană, Transilvania și Oltenia (acoperire sub 50%). Odată cu orele după amiezii și ale serii cerul se acoperă în cea mai mare parte a țării cu excepția Banatului și Olteniei.

image

CEAȚĂ:

– La începutul intervalului există condiții de ceață mai ales pe nordul Moldovei și Orientali, dar pe tot parcursul zilei există condiții să apară ceața și pe zonele joase din Muntenia, sudul Moldovei, zonele montane, Dobrogea și Transilvania.

image

PRECIPITAȚII:

– Pe timpul nopții precipitațiile se vor cantona pe nordul Moldovei și al Orientalilor, pentru ca apoi, începând cu orele dimineții și pe tot parcursul zilei, ele să fie prezente pe arii extinse în Muntenia, Transilvania, zonele montane, Moldovei și Dobrogea. Cantitățile de precipitații vor trece pe arii extinse peste 20 – 25 l/mp, iar în Muntenia se pot atinge și 40 – 50 l/mp.

image

image

VÂNT:

– Vântul va fi destul de liniștit pe parcursul întregului interval de prognoză, chiar dacă vor exista și momente cu mici intensificări.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Și ziua de mâine păstrează scenariul de azi. Încă de la orele dimineții CAPE are valori bune pe Muntenia, nodul Transilvaniei, Banat, unde se pot atinge și valori de 500 și peste 500 J/Kg. La orele prânzului, pe sudul Munteniei se poate ajunge și la CAPE de peste 750 J/Kg și de peste 500 J/ Kg pe zona Crișanei. Lifted Index va avea valori negative pe tot nordul, vestul, sudul României, dar și pe sudul Moldovei, cu valori în jur de –1, –2 K, iar în sudul extrem al Munteniei se pot atinge și –3 spre –4 K. Apa precipitabilă va rămâne la valori de 17 – 20 mm, iar pe Muntenia și sudul Moldovei chiar spre 25 mm. Thompson Index va avea valori optime chiar și pe timpul nopții pe Oltenia (30 – 32 K), urmând ca mâine să avem valori Thmpson Index de 30, 32 spre 34 K pe arii extinse din Muntenia, Dobrogea, zonele montane, nordul și sudul Moldovei și nordul Crișanei și Maramureș. Forfecarea se va menține între 12 – 15 m/s, dar pe interiorul Carpaților se poate duce și la 20 m/s. Se păstrează așadar condiții optime pentru fenomene convective în multe zone din țară, cu o atenție mai deosebită pe zona sudică a Munteniei, zona ce pare că mâine poate oferi un spectacol pentru iubitorii de convecții.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– Rămânem martori ai unei primăveri capricioase, cu temperaturi normale pentru perioada din an, dar cu instabilitate de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *