prognoze

Prognoză meteo 05 mai 2016 – privește cerul ! spectacol convectiv

TEMPERATURI:

– Minimele nopții care urmează nu vor fi diferite față de cele ale nopții trecute. Vom avea minime ușor negative în masivele înalte ale Meridionalilor, cu –1, –2 grade, 3 – 5 grade în celelalte zone montane. În Transilvania, vestul Moldovei, Subcarpați, Maramureș, Banat și Crișana se vor atinge 7 – 9, 10 grade. Muntenia, Oltenia, restul Moldovei și Dobrogea vor avea parte de minime în jurul a 11 – 13 grade.  Temperaturile maxime, în creștere față de ultimele zile, vor pleca de la valori de 7 – 9 grade în masivele înalte, 12 – 13 grade în celelalte zone montane. În Muntenia, Oltenia, Dobrogea maximele se vor opri tot la valori de 13 – 15, 16 grade. Transilvania, Maramureș, Moldova, Banat și Crișana se vor bucura de temperaturi între 19 – 21 spre 22 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Pe timpul nopții și al dimineții norii joși rămân prezenți în mare parte din țară, cu excepția Banatului și Crișanei, unde vom avea mai ales cer senin. După amiază deja lucrurile se schimbă în bine, începem să vedem soarele prin majoritatea zonelor. Asta până seara, când Moldova, Muntenia, Dobrogea, zonele montane și Transilvania se vor acoperi din nou de nori.

image

CEAȚĂ:

– Există condiții de ceață mai ales pe timpul nopții, prin zona de sud-est a Munteniei și Meridionali.

image

PRECIPITAȚII:

– Și pe parcursul zilei de mâine vom avea parte de precipitații, mai ales pe zonele montane, sud –estul Munteniei și Dobrogea. După amiază și seara precipitațiile își fac apariția și prin Olteni, Muntenia, apoi și Moldova și Banat.

image

VÂNT:

– Vântul rămâne de interes mâine mai ales pe zona Moldovei și a Dobrogei, locuri unde intensificările pot ajunge și la 50 – 55 km/h. Spre seara zilei de mâine lucrurile se vor liniști și aici.

image

FENOMENE CONVECTIVE:

– Ziua de mâine vine cu valori CAPE bune pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane și sudul extrem al Munteniei, unde se pot atinge și 500 – 700 J/Kg și chiar și peste 750 J/Kg. Vom avea și Lifted Index bun aproape în toată țara, cu valori negative cam peste tot, mai puțin pe Dobrogea. Valorile cele mai ridicate vor fi pe Banat, Crișana și Maramureș, cu valori în jurul a –3 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 15 – 20 mm. Forfecarea nu va trece de un 10 m/s. Și Thompson Index ne dă speranțe pentru furtuni, cu valori ce trec de 30 – 32 C în majoritatea regiunilor și se pot duce chiar spre 36 – 38, mai ales pe nordul Moldovei și Maramureș. Avem așadar parametrii optimi pentru fenomene convective frumoase. Merită să fim cu ochii pe cer pe parcursul zilei de mâine.

image

image

image

image

image

CONCLUZII:

– O zi cu temperaturi în creștere, dar și cu șanse la un spectacol convectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *