prognoze

Prognoză meteo 08 septembrie 2019–Sfântă Maria mică cu vreme de vară!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine ne va aduce în atenție depresiunea Hans, zonă de presiune scăzută care se va manifesta în cea mai mare parte a țării noastre, cu excepția zone de NE, acolo unde vom fi sub influența unui câmp de presiune ridicată. Din punct de vedere al fronturilor, la vest de țara noastră se va manifesta, pe tot parcursul intervalului de prognoză, un front cald. Din punct de vedere al circulației, în vestul, nordul și nord-estul țării vom avea parte de abateri termice și de +4 spre +5 grade, în timp ce pentru restul zonelor rămânem tot în sector cald, dar cu abateri mult mai mic.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori de temperatură cuprinse între 14 – 16,  18 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudul extrem al Olteniei și prin Maramureș, unde se pot atinge și 20 de grade, respectiv zonele montane, unde minimele se opresc la un 10 – 12 grade, cu 6- 7 grade pe creste. În ceea ce privește valorile maxime, acestea se vor situa, la nivelul întregii țări, între 26 – 28,30 de grade. În zonele montane vom avea maxime de 16 – 18, 19 grade.

Nebulozitate:

– Despre nebulozitate joasă vom vorbi, pe parcursul nopții, doar pe arii restrânse din zonele montane. În prima parte a dimineții norii joși vor fi prezenți și prin Muntenia, iar apoi și prin Banat, Crișana, Apuseni. Din a doua parte a după amiezii și până la finalul intervalului de prognoză avem parte de un cer mai mult senin, cu nori joși doar prin zonele montane.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre mâine.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi pe arii extinse în județul Timiș, iar odată cu înaintarea în noapte și spre dimineață ploile vor fi prezente și prin Caraș Severin și Arad, respectiv Bihor, Hunedoara, Satu Mare. O situație de urmărit și de interes apare, în a doua parte a dimineții, în județul Constanța, acolo unde modelele arată posibilitatea unor ploi ce pot lăsa chiar 30 – 50 l/mp în interval de o oră. (Aici aș dori să adaug o adnotare – singurul model care vede această situație pe Constanța est Euro4, nici unul din celelalte modele nu sugerează o astfel de situație. Unele nu sugerează nici măcar ploi).  După amiaza vom avea ploi și prin sudul extrem al județului Călărași, iar spre seară și prin Sălaj, Hunedoara, sudul județului Alba, dar și prin Prahova, Maramureș și, la finalul intervalului de prognoză prin Brașov, nordul județului Dâmbovița și Satu Mare.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de intensificări ale vântului prin Timiș, Arad, Caraș Severin, cu rafale ce pot ajunge la 50 – 60 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții, vântul prinde putere în cea mai mare parte a țării, iar la rafală se atinge 35 – 40, 45 km/h. Odată cu orele serii vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, iar intensificări de 40 – 50 km/h urmând să mai avem doar prin zonele montane.

Concluzii:

– Avem parte de o zi în continuare cu temperaturi ridicate, spre 29 – 30 de grade, cu vânt activ în cea mai mare parte a țării, cu precipitații mai prezente decât în alte zile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *