estimari

Vremea în mai 2024: nu prea plouă, nu avem nici mălai!

O lună mai care chiar dacă a început un pic mai rece decât normalul climatologic al perioadei, se va redresa din punct de vedere termic și va continua trendul de lună caldă al ultimilor ani. Totuși, o veste proastă ar putea veni dinspre precipitații, care, după ultimele actualizări ale modelului european, ar caracteriza mai degrabă o lună mai secetoasă, lucru de care agricultura românească, care se bazează mult pe ploile din mai și iunie, nu ar avea nevoie.

Context sinoptic:

– Pe fondul unei circulații atmosferice din ce în ce mai dinamice și cu dese advecții de aer fie polar sau foarte cald tropical, vremea în luna mai poate trece de la accente de vară autentică, caniculară chiar, la vreme furtunoasă, cu fenomene severe, iar pe crestele montane poate apărea chiar fenomenul de viscol.

Din punct de vedere al poziționării centrilor barici în luna mai, vorbim de un regim de presiune ridicată în intervalul 13 – 19 mai, presiune ridicată care se va păstra și pentru săptămâna 20 – 26 mai în special în zona Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Restul țării va fi sub un regim de presiune normală, regim de presiune care se va păstra și în ultimele zile din mai.

Această situație se vede și pe hărțile de la 500 hPa, care ne arată un regim anticiclonic prezent în țara noastră până spre data de 26 mai, pentru ca abia finalul lunii să aducă o mlaștină barică (nicio dominantă de presiune).

Temperaturi:

– Un început de lună mai cu temperaturi chiar sub normalul perioadei (media acestor prime 8 zile fiind de 15 grade, cu 0.5 grade sub media multianuală 2000 – 2023, care este de 15.5 grade), va continua și în săptămână 13 – 19 mai, cu temperaturi normale în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea și abateri ușor pozitive în restul țării (+0,5 – +1 grad).

Intervalul 20 – 26 mai vine cu vreme mai caldă la nivelul întregii țări iar ultimele zile din mai (27 – 30 mai) să păstrăm în continuare un regim de temperatură peste medie, urmând ca doar prin Crișana și Maramureș să avem un regim termic normal pentru perioada din calendar.

Precipitații:

Luna mai, alături de luna iunie, reprezintă cele mai importante luni din an în ceea ce privește cantitățile de precipitații, ele reprezentând practic rezerva principală de apă atât pentru culturile care se pregătesc de ultimele faze înainte de recoltat, cât și pentru culturile de porumb, floarea soarelui. Din datele multianuale, cele mai mici cantități de precipitații din luna mai, sub 50 de l/mp le regăsim prin Dobrogea, estul extrem al Câmpiei române și sudul Moldovei. Câmpia Română, Câmpia de Vest, Podișul Moldovei și vestul Transilvaniei urcăm la valori peste 50 de l/mp, chiar spre 75 de l/mp. În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, Podișul Sucevei, zonele subcarpatice și zonele montane joase vorbim de precipitații care ar trebui să ajungă la valori de la 75 spre 125 de l/mp. Cele mai ridicate valori de precipitații se regăsim pe crestele Meridionali și nordul Carpaților Orientali depășim 150 de l/mp (sursa datelor: ANM).

Ultimele estimări ale modelului european ECMWF ne spun că doar prin sudul extrem al Munteniei, al Dobrogei, mare parte din Oltenia și Banat vor fi precipitații apropiate de normal sau chiar excedentare. Defalcat pe săptămâni, intervalul 13 – 19 mai vine cu deficit de ploi în întreaga țară. În săptămâna 20 – 26 mai precipitațiile par a se apropia de normal în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, estului Munteniei și Dobrogei. Finalul lunii mai aduce tot un regim normal de precipitații.

Acest lucru se traduce în următoarele cantități estimate de modelul european (ECMWF): 30 – 40 de l în sudul extrem al Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea; 50 – 60 de l/mp prin Oltenia, Muntenia, nordul și centrul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei, pentru ca în restul zonelor țării (zonele montane, subcarpatice, Transilvania și Maramureș să ne apropiem de cantități spre 70 – 90 de l/mp, iar pe crestele montane posibil peste 100 de l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *