prognoze

#Vremeasăptămânală 30 septembrie–06 octombrie 2024: dimineți de iarnă, zile de vară și furtuni!

O săptămână care debutează cu dimineți reci și chiar foarte reci prin unele zone, cu maxime la fel de modeste, dar apoi intră într-un amplu proces de încălzire care va readuce temperaturile de vară. Ploile sunt prezente pe tot parcursul săptămânii, iar la finalul ei se conturează un nou episod mai intens și, posibil, chiar furtuni de vară.

Context sinoptic:

– Cu excepția weekendului viitor, când în zona țării noastre va acționa un câmp de presiune ridicată, asociată unei dorsale a anticiclonului Est – European, prima parte a săptămânii regăsește țara noastră sub un nucleu rece în altitudine izolat în zona Mării Negre. corespondent și cu un câmp de presiune scăzută, aparținând unei depresiuni corespondente nucleului rece despre care menționam mai sus.

Din punct de vedere al fronturilor avem un front cald care persistă până spre miercuri, când se transformă într-o frontoliză caldă (frontul cald se disipă) în timp ce în Marea Neagră  se formează un front de ocluziune.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul polar maritim (PPm)  rămâne prezent la începutul săptămânii, menținând un regim termic rece pentru perioada din calendar, cu abateri termice negative, valori mai scăzute și cu 4 – 6, izolat chiar 8 grade sub normalul perioadei. De miercuri intrăm sub influența unui aer mai cald, de origine tropical continental (PZk) care va face ca temperaturile să crească de la o zi la alta.

Temperaturi minime:

– Dimineața zilei de luni mai aduce valori de 11 – 13, izolat 14 grade doar prin Oltenia, Muntenia (aici vom avea cele mai ridicate temperaturi) pentru ca în restul țării să avem parte de minime de la 7 spre 9 grade. La munte va fi foarte rece, cu doar 1 – 3 grade, iar pe creste sub 0 grade.

Marți, Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania vor avea minime demne mai degrabă de decembrie, astfel că nu vor fi mai mult de 4 – 6 grade, în timp ce la munte vorbim de valori ușor peste 0 grade, iar pe creste, negative, de la –1 spre –3 grade. În restul minimele ajung la 9 – 11, 12 grade.

Minimele de miercuri din Transilvania vor fi extrem de modeste, cu valori prin depresiuni de doar 1 – 3 grade, la fel ca prin zonele montane, iar pe creste avem din nou minime negative, spre –2 –3 grade. În restul țării vom atinge 7 – 9 grade, cu 10 – 11 grade prin estul Munteniei și Dobrogea.

Minimele de joi din Banat și Crișana cunosc o creștere exponențială, ajungând la 14 – 16 grade, în restul țării urmând să fie valori de 9 – 11 grade, cu 7 – 8 grade prin depresiunile Transilvaniei și la munte (1 – 3 grade pe creste).

Vineri avem parte de temperaturi minime de la 11 – 13 grade, cu 15 – 17 grade prin Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Și weekendul ne propune temperaturi minime plăcute, chiar mult peste normal prin sudul țării și Banat, unde se pot atinge 15 – 17, 18 grade. Prin restul țării minimele se opresc la 11 – 13 grade.

Temperaturi maxime:

– Maxime modeste luni prin Transilvania, Maramureș, Moldova, estul Munteniei, vestul Dobrogei, unde nu mai depășim 10 – 12 grade, iar prin depresiunile transilvane chiar doar 7 – 9 grade. La munte rămânem cu temperaturi modeste, doar 2 – 4, 5 grade iar pe creste doar 1 –3 grade. Prin Banat, Crișana, Oltenia și restul Munteniei se pot atinge 16 – 18, izolat 19 grade.

Marți, doar Oltenia și Muntenia ajung la temperaturi de 18 – 20 de grade, cu 13 – 15, 16 grade în restul țării. La munte, 6 – 8 grade, cu 3 – 4 grade pe creste.

Miercuri încălzirea este evidentă, în cea mai mare parte a țării vorbim de valori de la 17 spre 19, 20 de grade, cu maxime mai scăzute doar prin Transilvania și Maramureș, 14 – 15, 16 grade.

Joi deja revenim la temperaturi de vară, prin sudul Olteniei, Munteniei urmând să se atingă chiar 24 – 25 de grade. Cald va fi și în restul țării, cu 20 – 22 de grade. Încălzirea ajunge și la munte, cu maxime acum de 12 – 14 grade ( 5 – 7 grade pe creste).

Maximele de vineri din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea pot ajunge la 25 – 27, 28 de grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei , mare parte din Transilvania, Maramureș, Crișana vor fi maxime de 14 – 16, 17 grade. Prin Banat, sudul Transilvaniei maximele urcă la 20 – 22 de grade.

Dacă sâmbătă, mai ales prin Dobrogea și sudul extrem al Munteniei se mai pot atinge 24 – 26 de grade (în timp ce în restul țării vor fi doar 17 – 19, 20 de grade), duminică, cea mai mare parte a țării va sta la valori maxime de 17 – 19 , 20 de grade, iar prin estul Munteniei și Dobrogea vor putea fi 23 – 25, 26 de grade. La munte vom avea temperaturi de la 15 spre 17 grade, cu 10 – 11 grade pe creste.

Precipitații:

– Ploile care au venit începând cu seara de sâmbătă prin vestul țării, iar duminică au cuprins mare parte din țară, vor continua și pe parcursul nopții de duminică spre luni, modelul european estimând câ acestea se vor concentra pe Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și zonele montane (aici, pe creste, vor predomina lapovița și ninsorile). După orele prânzului, aria ploilor se restrânge la estul Munteniei, Dobrogea și zonele montane iar spre seară și finalul zilei revin și în Transilvania.

Cantitățile de precipitații estimate de ECWMF să cadă pot fi foarte importante pe județele Constanța și Brăila (70 – 100 de l/mp), iar în estul Munteniei, Moldova, estul Transilvaniei se pot apropia de 15 – 20, 30 de l/,mp.

Pe parcursul zilei de marți, benzi de precipitații venind dinspre bazinul Mării Negre vor aduce ploi prin Dobrogea și estul Moldovei, după ce în prima parte a nopții și dimineții acestea vor fi prezente mai ales prin zonele montane. Cantitățile vor fi, de data aceasta, mult mai mici, doar prin nordul județului Tulcea posibil să atingem 10 – 15 l/mp.

Dacă pe parcursul zilei de miercuri și prima parte a zilei de joi precipitațiile vor fi destul de rare, odată cu seara zilei de joi, un nou front de precipitații pătrunde tot prin vestul țării, și pe tot parcursul zilei de vineri ploile (chiar moderate și abundente) vor fi prezente în Banat, Crișana, Maramureș, zone unde se pot acumula 15 –20, 30 de l/mp.

Și weekendul aduce ploi, sâmbătă prin bună parte din țară, prin sudul țării posibil chiar să fie însoțite și de descărcări electrice, iar prin vest, centru și nord se pot acumula și 15 – 20 de l/mp. Și pe parcursul zilei de duminică ploile, importante cantitativ și chiar însoțite de fenomene convective.

În Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania se pot acumula 20 – 30, izolat chiar 25 de l/mp.

Încheiem septembrie și începem octombrie cu ploi importante cantitativ la nivelul întregii țări, cantitățile estimate pentru fiecare regiune urmând să se situeze între 25 – 40, izolat chiar spre 60 de l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *