prognoze

#Vremeasăptămânală 20–26 mai 2024: jumătate de România, măturată de furtuni!

O săptămână care aduce temperaturi în creștere față de ce am avut până acum dar și șanse mai mari de ploi, furtuni, zonele cele mai afectate urmând să fie Oltenia, Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania. În Muntenia, Dobrogea și Moldova seceta severă se va agrava, din păcate.

Context sinoptic:

– Intrăm în ultima decadă a unei luni mai care a dat peste cap orice estimare a marilor modele meteo. O lună care este cu aproape 2 grade mai rece decât media intervalului 2000 – 2023 și printre cele mai secetoase luni mai din ultimii 25 de ani.

Iar săptămâna care urmează nu schimbă foarte mult tiparul. În continuare avem parte de un vast câmp de presiune ridicată (anticiclon) poziționat în NE continentului, în timp ce calea liberă a unui Atlantic extrem de activ, trimite spre Europa nuclee depresionare, asociate unui regim de presiune scăzute. Pentru țara noastră de interes vor fi mai ales liniile de convergență, determinate de nucleele reci din altitudine (nuclee de tip cut-off low)  dar și un front rece, care mai ales începând de miercuri încolo se vor poziționa în zona de vest, nord-vest a României.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, aerul rece, polar maritim (PPms) este încet împins spre NE extrem al continentului și un aer mai cald, pe circulație atlantică (V-E) aduce câteva grade în plus la temperaturile pe care le vom resimți. De menționat că abaterile termice pozitive vor fi de maxim +2, +4 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi minime:

– Minimele zilei de luni vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 10 – 12, 13 grade, valori spre 14 – 15 grade urmând să avem prin sudul extrem al Olteniei, Banat (aici chir putem ajunge la valori de 16 – 17 grade), Crișana și Maramureș. Prin depresiunile Transilvaniei, zonele montane vor fi minime între 5 – 7, 8 grade, iar pe crestele montane, 2 – 4 grade.

Marți dimineața rămânem cu temperaturi minime între 10 – 12 grade prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, valori posibile și prin Transilvania, în timp ce prin nordul Moldovei, centrul Transilvaniei, mare parte din Crișana vor fi posibile minime de 13 – 14 grade. Oltenia, Banatul și sudul Crișanei urcă chiar spre temperaturi de 15 – 17 grade.

Lucrurile nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul dimineții de miercuri, valorile, în cea mai mare parte a țării, vor fi cuprinse între 12 – 14, 15 grade, cu 16 – 17 grade prin Banat și Crișana. În regiunile montane vor fi valori de 7 – 9 grade, cu 5 – 6 grade pe creste.

Regimul termic nocturn al zilelor de joi și vineri va aduce valori între 13 – 15, 16 grade în întreaga țară pentru ca minimele de sâmbătă să fie cuprinse între 10 – 11 grade prin Transilvania, zonele montane (cu 3 – 5 grade pe creste), 12 – 14 grade prin restul țării, cu cele mai ridicate valori (16 – 18 grade) prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Încheiem săptămâna cu o dimineață de duminică extrem de plăcută, cu minime cuprinse, în general, între 14 – 16, 17 grade, doar prin Transilvania urmând să avem valori de 11 – 13 grade (5 – 6 grade pe creste).

Temperaturi maxime:

– Maximele de luni vor fi cuprinse, în bună parte din țară, între 23 – 25 de grade. Valori ușor mai scăzute (19 – 22, 22 de grade) sunt posibile prin NV Munteniei, Oltenia, Dobrogea, în timp ce la munte ne oprim la valori de 16 – 18 grade, cu 10 – 11 grade pe creste.

Marți avem parte de o încălzire care va duce temperaturile la valori de 27 – 29 de grade prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, în timp ce în restul țării se vor atinge 24 – 26 de grade. Dobrogea și zonele montane se opresc la 20 – 22 de grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

Și miercuri ne rezervă temperaturi plăcute, 23 – 25 de grade pentru ca ziua de joi să marcheze o răcorire a vremii, mai ales prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, unde nu mai depășim valori de 17 – 19 grade, iar prin restul țării se pot atinge 22 – 24  de grade.

Weekendul, în schimb, se anunță extrem de promițător, cu maxime care, de vineri și până duminică vor urca constant spre 26 – 28 de grade. Vineri, mai ales prin Moldova, Muntenia și Dobrogea, sâmbătă în cea mai mare parte a țării iar duminică, prin Muntenia și sudul Moldovei ne-am putea apropia chiar de 29 – 30 de grade. În restul țării, sunt posibile valori de 22 – 24 de grade. La multe așteptăm maxime, în aceste zile, de la 17 spre 19, 20 de grade, cu 11 – 13 grade pe creste.

Precipitații:

– Prima parte a nopții de duminică spre luni aduce ploi (însoțite și de descărcări electrice) prin Crișana pentru ca odată cu orele dimineții ploile să fie de interes și pentru Banat și Maramureș. După amiaza aduce ploi prin toate zonele montane (însoțite și de fenomene convective) dar și prin Oltenia, nordul Munteniei, Banat iar seara din nou prin Crișana. Prin Crișana, de altfel, așteptăm și cele mai importante cantități, 15 – 20 de l/mp, iar prin nordul Orientalilor se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Pe parcursul zilei de marți, șanse de furtuni izolate sunt prin Banat (în prima parte a zilei)  iar apoi și prin Crișana, nordul Olteniei, nordul Transilvaniei, ploi care vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite și de fenomene convective.

Cel puțin pe modelările actuale ale Centrului European de Prognoză (ECMWF) există riscul (acesta va putea fi confirmat doar cu câteva ore înainte) ca finalul zilei de marți și primele ore ale zilei de miercuri să aducă o linie de vijelii care să intre în forță pe vestul Banatului, Crișanei, măturând apoi aceste regiuni de la V la E, înainte de a se transforma în celule izolate de furtuni care se vor mai manifesta până spre vestul Transilvaniei.

Pe parcursul zilei de miercuri aria furtunilor va fi în extindere în cea mai mare parte a țării și vor lăsa și cantități importante, mai ales prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane aferente. În toate aceste zone se vor putea strânge 15 – 20, 30 de l/mp.

Noaptea de miercuri spre joi aduce ploi și furtuni mai ales prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, Transilvania iar peste zi aceste fenomene vor prefera din nou sud-vestul, vestul, centrul și nordul țării, regiuni care vor primi din nou 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

Același scenariu se va repeta și pe parcursul zilei de vineri, tot cu Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania fiind scena principală a furtunilor, respectiv a unor cantități acumulate de precipitații care pot ajunge la 15 – 20 de l/mp.

Și în weekend, tot prin aceste regiuni am mai putea avea parte de ploi și furtuni, iar sâmbătă este posibil ca astfel de fenomene să apară și prin Muntenia.

Așadar, ne așteaptă o săptămână care va împărți România în două: Muntenia, Moldova, Dobrogea, avia dacă vor strânge un 5 – 7 l/mp cantități totale de precipitații, în timp ce Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania vor ajunge chiar și la 30 – 40, izolat 50, 60 de l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *