estimari

Vremea în decembrie 2023: ninge de Crăciun?

Ne așteaptă o lună decembrie care, în ciuda unor parametri macro-climatici potrivnici (El Nino intens; Vortex Polar care nu dă încă semne de o încălzire stratosferică majoră), poate aduce parfumul de iarnă de care ne-a fost dor în ultimii ani. Cu un regim termic pe care noi îl estimăm apropiat de normal și chiar ușor sub normal prin sudul și estul țării, dar și cu precipitații excedentare, șansele de ninsori sunt și ele prezente, mai importante cantitativ posibil după jumătatea lunii. Astfel că șansele unui Crăciun alb, deși mici, nu trebuie ignorate

Context sinoptic:

– Luna Decembrie, climatologic vorbind, este luna care aduce la nivelul țării noastre cam toate tipurile de fenomene meteo, dintre care, clar, cele mai de interes sunt episoadele de ninsori asociate cu intensificările de vânt, așadar, viscol. Ceața, lapovița și ploile nu lipsesc nici ele din peisajul meteo al României și, mai ales în ultimii ani, decembrie a fost o lună în care am avut parte inclusiv de fenomene mai degrabă specifice anotimpului cald, ne referim aici la ploile torențiale însoțite chiar de descărcări electrice și chiar de grindină de mici dimensiuni sau măzăriche.

Când vorbim de luna decembrie și de contextul sinoptic ideal pentru o astfel de lună, pasionații de meteorologie au în gând o singură asociere: anticiclonul est-european (Siberianul), responsabil pentru aerul rece și foarte rece, respectiv o activitate  intensă dinspre Mediterana, care să permită avansul spre țara noastră a nucleelor depresionare (ciclonilor mediteraneeni) care să aducă precipitații.

Dacă ne uităm pe ceea ce estimează cel mai important model meteo, ECWMF, observăm că luna decembrie va fi în mod clar o lună dominată de un regim de presiune ridicată, anticiclonică, la nivelul continentului european, și doar intervalul 4 – 11 decembrie, respectiv 25 – 31 decembrie par a lăsa loc și unui regim de presiune scăzută și, evident, al preponderenței unei circulații atlantice spre continent, deci și spre țara noastră.

De fapt, prima săptămână din decembrie ne oferă fix acel scenariu ideal despre care vorbeam mai sus, cu un anticiclon est-european extrem de viguros (care urcă chiar spre valori de presiune de 1050 mba), doar că, din păcate, Mediterana nu reușește să trimită ceva semnificativ spre noi pentru a realiza un cuplaj perfect pentru fenomene de iarnă.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, semnalele pe care le avem până în acest moment prima decadă a lunii decembrie ne va păstra într-o circulație care va ține în zona țării noastre un aer mai rece, cu abateri preponderent negative (de la –2 spre –4., –5 grade sub normalul perioadei la 850 hPa (1.5 km altitudine). Pare că va urma, apoi, o perioadă scurtă de advecție de aer cald, pe o circulație atlantică, care va duce abaterile termice și la valori cu +8, + 10 grade peste ce ar fi normal. Semnalul pentru ultima decadă a primei luni de iarnă ar fi de revenire la o circulație care să trimită spre țara noastră (mai ales regiunile sudice și estice) a unui aer rece, cu abateri negative.

Temperaturi:

– Decembrie 2023 pare a fi o lună care, din punct de vedere termic, se va apropia de normalul climatologic al perioadei sau chiar va fi ușor sub medie, mai ales prin regiunile sudice și estice.

Defalcat pe săptămâni, avem o săptămână 04 – 10 decembrie cu abateri termice negative la nivelul întregii țări (-1, –2 grade sub valorile normale). Săptămâna 11 – 16 decembrie vine cu valori normale de temperatură prin sudul și estul țării, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș sunt posibile abateri pozitive (+1 spre +3 grade peste norme).

Săptămâna 18 – 24 decembrie aduce din nou un regim termic normal, de data ceasta la nivelul întregii țări, pentru ca finalul de an, 25 – 31 decembrie să vină cu valori ușor peste norme în bună parte din țară (1- 3 grade) doar prin zonele montane urmând să avem parte de un regim termic normal.

Precipitații:

– Din punct de vedere al precipitațiilor, decembrie este o lună în care cu greu se pot acumula 30 l/mp prin zone precum Podișul Moldovei, Podișul Târnavelor, Depresiunea Brașovului sau Delta Dunării (conform datelor ANM). 30 –40 de l/mp se pot strânge prin estul și sudul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și Podișul Transilvaniei. Odată ce ne deplasăm spre vest, vedem cantități și de 40 – 50 l/mp, prin prin Câmpia de Vest, centrul și vestul Câmpiei Române, pentru ca cele mai ridicate valori de precipitații să le avem în zonele montane, peste 50 și chiar peste 75 l/mp.

Cu aceste date în minte, dacă ne uităm la ce ne rezervă luna decembrie, observăm că săptămâna 04 – 10 decembrie vine cu un regim normal de precipitații prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, și deficitar în restul țării. Sudul și estul sunt regiunile câștigătoare și în săptămâna 11 – 17 decembrie, cu un regim excedentar de data aceasta, în timp ce în restul țării vom avea precipitații normale pentru perioada în care ne aflăm.

Un regim normal de precipitații păstrăm și pentru săptămâna 18 – 24 decembrie, doar Banatul,, Crișana și Maramureșul urmând să fie mai sărace în precipitații. Și în același regim normal de precipitații încheiem și ultima săptămână (25 – 31 decembrie) din lună și din an.

Așadar, ultimele rulări ale celor de la ECMWF estimează o lună decembrie bogată în precipitații, cu excedent mai ales prin sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Banat (50 – 60 de l/mp), Crișana, Maramureș (aici se estimează ca fiind posibile chiar și cantități de peste 80 – 100 de l/mp, mai ales prin zonele montane). Un regim de precipitații sub normal am putea avea prin nordul Moldovei, sudul Olteniei, sudul Transilvaniei, SV extrem al Munteniei, zone unde nu s-ar putea strânge decât un 30 – 40 de l/mp.

Ninge de Crăciun și Anul Nou?

– Întrebarea care stă pe buzele tuturor încă din timpul verii și care devine un laitmotiv al oricărei interacțiuni cu pasionații de meteorologie și specialiști. Și oricât am vorbi noi despre încălzirea globală, de schimbări climatice, nu vom înceta niciodată să visăm, să vrem să avem parte de un Crăciun de poveste, înconjurați de zăpadă și fulgi de nea. Doar că realitatea, din păcate, este cu totul alta.

În vremurile pe care le trăim, cu o încălzire globală care nu mai poate fi negată de nimeni, cu o acumulare incredibilă de aer cald avem nevoie de o așezare a ”astrelor” cu adevărat perfectă, ca să putem să mai vorbim de ceva zăpadă, căci de ierni ca în amintirile bunicilor noștri nu prea mai poate fi vorba.

Revenind, suntem într-un plin fenomen El Nino intens, aproape unul de record. iar una din principalele caracteristici ale unui El Nino este că are capacitatea de a te duce mereu cu gândul că poate urma un episod epic de iarnă, pentru ca apoi să te lasă doar cu gustul amar al unei ploi care îngheață.

Cu un El Nino aflat la intensitate maximă și cu un Vortex Polar care, în ciuda unui episod de încălzire stratosferică minoră, episod așteptat să aibă loc în primele două săptămâni ale lui Decembrie (încălzire cunoscută și sub numele de Încălzirea Canadiană), pare, conform analizelor lui Judah Cohen. Care atrage atenția, totuși, că o răcire consistentă a Siberiei și una întinsă și pe o perioadă mai lungă de timp, ar putea declanșa o serie de coborâri polare consistente și chiar o posibilă încălzire stratosferică (SSW).

Așadar, deși unele modele meteo (ECMWF sau UKMO) dau șanse de un Decembrie cu anomalii pozitive al ninsorilor prin sudul și estul României, acestea nu par a fi, cel puțin acum, susținute real de ceea ce se întâmplă la nivel macro-climatic.

Ca și o concluzie, șansele unui Crăciun alb în zona României sunt crescute mai ales în zonele montane și prin nordul țării, în timp ce în restul regiunilor probabilitatea este mult mai mică. Asta se vede și din animația pe săptămâni a celor de la ECWMF: săptămâna 04 – 10 decembrie vine cu șanse slabe de ninsori în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Orientalilor și vestul extrem al Meridionalilor.

Până pe 17 decembrie sunt condiții de ninsori mai ales în zonele montane (vorbim de posibile cantități între 15 – 20, chiar 25 de mm), dar și prin nordul și centrul Moldovei, zonele Subcarpatice, depresiunile Transilvaniei.

Cel mai promițător interval în ceea ce privește șansele de ninsori la nivelul țării noastre pare cel cuprins între 18 – 24 decembrie, când inclusiv sudul țării pare că va avea parte de ceva ninsori care pot acumula și 10 – 15 mm (cantități căzute, nu strat de zăpadă). Ultima săptămână din an pare că ar mai aduce ceva ninsori prin zona Moldovei, dar și prin Munteni ași Oltenia.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Ioannis Ioannidis from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *