prognoze

Prognoză meteo 08 octombrie 2021–vreme urâtă, rece, ploioasă!

Context sinoptic:

– Zilele care urmează vor găsi țara noastră la intersecția unei dispute extrem de interesante între vastul câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est european cu centrul baric Lioba de nemișcat din zona Rusiei și un nucleu depresionar venit dinspre Marea Mediterană, care încearcă să împingă (fără prea mare succes) anticiclonul de la noi și să aducă mult așteptatele ploi.

Masa de aer polar continental prezentă deja la nivelul țării noastre primește un aport suplimentar, astfel că răcirea devine și mai puternică, iar abaterile termice de la 850 Hpa ajung și la –8, –10 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte foarte rece prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane, depresiunile Transilvaniei, zone unde minimele vor coborî spre 0 și chiar sub 0 grade (spre –1, –2 grade). Pentru restul țării avem parte de minime în jurul a 6 – 8 grade, posibil chiar mai ridicate, spre 9 – 10 grade prin Banat, SV Olteniei și Dobrogea.

Și maximele vor fi modeste pentru data din calendar, cu doar 11 – 12 grade în cea mai mare parte a țării, în timp ce prin Banat, Crișana urcăm spre 14 – 16 grade. Prin zonele montane vorbim de valori maxime de 7 – 8 grade, cu valori negative pe creste (-0 spre –2 grade).

Nebulozitate:

– Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea vor avea mâine o zi cu multă nebulozitate joasă, persistentă, în timp ce restul țării se bucură de un cer senin.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului.

Precipitații:

– Încă de pe timpul nopții ploile îți fac apariția prin Oltenia, sudul Dobrogei, iar odată cu orele prânzului și până la finalul zilei ploile se extind în toată Oltenia, vestul Munteniei dar și prin Banat. În zonele montane avem parte și de lapoviță și ninsori, mai ales pe creste.

Nu vorbim de cantități importante, maxim 7 – 10 l/mp prin sudul Olteniei.

Vânt:

– Avem parte de o zi cu vânt intens, care, la rafală, prin Munții Banatului va ajunge și la 50 – 60 km/h, iar prin restul țării se pot atinge viteze de 40 – 50 km/h.

Concluzii:
– Se strică vremea. Vin ploile, se răcește, vântul va spori și mai mult senzația de frig. Urmează zile de toamnă târzie și urâtă.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Peggychoucair from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *