prognoze

Prognoză meteo 06 aprilie 2021–se strică vremea în vest, centru și nord!

Context sinoptic:

– Încă de mâine în zona țării noastre își face simțită prezența un talveg depresionar aparținând unui ciclon foarte bine dezvoltat, de origine islandeză, cu centrul baric Ulli (907mba) poziționat în nordul extrem.

Avansul acestui ciclon spre bună parte din Europa antrenează și fronturi atmosferice care ne vor traversa și pe noi (front rece la sud, front cald la N, NV), dar și un pasaj de aer de origine polar maritim, care, pe o direcție de deplasare NV – SE, va aduce abateri termice și de –8, –10 grade sub normalul a ceea ce ar trebui să avem în această perioadă, mai ales odată cu finalul zilei de mâine).

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte în care minimele ajung la valori de 3 – 5 grade doar prin Banat, Crișana, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în restul țării vorbim de valori aproape de 0 grade sau chiar negative (-1 spre –3 grade). În zonele montane minimele coboară spre valori de –4, –5 grade.

Avansul masei de aer arctic spre țara noastră se face simțit mâine în Banat, Crișana, zonele montane, Maramureș, nordul extrem al Moldovei, regiuni unde nu mai trecem de valori de 8 – 10 grade la amiază (în zonele montane avem parte de  maxime negative, spre –2, –3 grade). În Transilvania se ating 12 – 13 grade, în timp ce în restul țării vorbim de maxime de 16 – 18 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nebulozitate prin zonele montane dar și prin estul Munteniei și Dobrogea (grad de acoperire de până în 30- 50%). Lucrurile se schimbă odată cu orele dimineții, când nori joși persistenți acoperă Banatul, Crișana, Maramureșul iar după amiaza și seara nebulozitatea joasă ajunge și Transilvania, nordul Moldovei respectiv Dobrogea, sudul și sud-estul Munteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Odată cu orele dimineții un front de precipitații pătrunde în țara noastră prin N, NV, astfel că până la orele prânzului avem parte de ploi prin Banat, ploi, lapoviță și ninsori prin Crișana și Maramureș, Până la orele serii ninsorile cuprind toate zonele montane, ploile și lapovița își fac apariția și prin Transilvania, în timp ce prin sud-estul Munteniei și Dobrogea apar ploile și chiar fenomenele convective. Despre ploi vorbim și prin nordul Moldovei.

Cantitățile de precipitații sunt mici, nu mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar prin sudul Dobrogei este posibil să acumulăm un 15 – 20 de l/mp. În zonele montane aceste precipitații acumulate vor fi doar ninsori.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de intensificări de vânt prin zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h, dar intensificări de 30 – 40 km/h vom avea și prin Banat, Crișana, sudul Moldovei și Dobrogea (rafale de 30 – 40 km/h). Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii avem vânt moderat , cu rafale de 40 – 50 de km prin cea mai mare parte a țării. Seara și până la finalul zilei avem parte de un vânt liniștit în toată țara.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce schimbări importante, care, la început, vor fi resimțite mai ales în vest, centru și nord, unde temperaturile scad și cu 10 grade, apar precipitațiile, sub toate formele. Nici vântul nu va fi foarte liniștit, la nivelul întregii țări.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Lorri Lang from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *