estimari

Vremea în octombrie 2021–toamnă friguroasă!

Încet, dar sigur, toamna autentică pune stăpânire și peste vremea de la noi. Octombrie se anunță a fi o lună mai rece decât normalul perioadei dar, din păcate, cu un deficit important de precipitații, în ciuda unor semnale amestecate primite în ultimele zile.

Context sinoptic:

Octombrie este considerată, în orice manual de climatologie și meteorologie, cea mai liniștită lună de toamnă, în care rareori ai parte de schimbări bruște ale vremii, dar în care, în același timp, se simt și primii fiori serioși de frig, temperaturile pierzând câteva grade bune față de septembrie.

Tiparul sinoptic este unul de care avem deja parte și noi de o bună perioadă: în zona țării noastre acționează și persistă anticiclonul est-european. Din acest motiv, luna octombrie este una din cele mai slave luni din an din punct de vedere al precipitațiilor.

Temperaturi:

– Cea mai nouă estimare a celor de la ECMWF estimează că vom avea parte de un octombrie rece în cea mai mare parte a țării, iar prin Muntenia, Moldova, Dobrogea chiar mult mai rece decât ar fi normal, cu o abatere termică negativă față de mediile multianuale care poate ajunge și la –1.5 grade. Ceva mai bine vor sta cei din Banat, Crișana și vestul Maramureșului, unde temperaturilor vor fi apropiate de normal.

Defalcat pe săptămâni, intervalul 05 – 17 octombrie vine cu temperaturi sub normalul perioadei, în timp ce ultimele două săptămâni ale lunii aduc valori normale de temperatură.

xx_season-en-313-0_modezseason_2021100100_0_958_295

Precipitații:

– Din păcate, veștile nu sunt deloc bune din punct de vedere al precipitațiilor. Deși au fost o serie de semnale amestecate în ultimele zile, rularea de azi a celor de la ECMWF ne spune clar că octombrie 2021 va fi o lună extrem de secetoasă, la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește precipitațiile pe fiecare săptămână, funcționăm pe principiul: una bună, una rea: astfel, săptămâna 04 – 10 octombrie este una deficitară, săptămâna 11 – 17 octombrie aduce precipitații normale,  18 – 24 octombrie, din nou deficitară iar ultima săptămână a lunii vine cu cantități în normele perioadei.

xx_season-en-313-0_modezseason_2021100100_0_958_526

Vorbim, astfel, de cantități totale de precipitații care cu greu se vor apropia de un 30 – 40 de l/mp la nivelul întregii țări, cu excepția Munților Banatului, unde am putea să ajungem la un 50 – 60 de l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *