prognoze

Prognoză meteo 21 aprilie 2021–ploile și furtunile continuă!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre acționează câmpuri de presiune scăzută, asociate unor depresiuni cu centri barici poziționați la N de țara noastră (Yatin și Zohan). Prezența deasupra țării noastre a unui nucleu rece de altitudine dar și a unei linii de convergență (poziționată pe zona de E, SE) vor potența cantitățile de precipitații și nivelul de instabilitate din zona noastră.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer (direcție de deplasare NV – SE), ne vom afla în continuare într-o zonă cu abateri ușor negative (-0 spre –2 grade) în timp ce prin zona Moldovei pătrunde aer mai cald dinspre NE extrem.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori negative în zonele montane (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce prin dealurile Olteniei, Munteniei și prin centrul Moldovei acestea nu urcă mai sus de 2 – 4,5  grade. În restul țării valorile nocturne ajung la 7 –9 grade.

Maximele zilei ating, în cea mai mare parte a țării, 15 – 16 grade, cu valori ușor mai scăzute, 12 – 14 grade, doar prin zonele deluroase, respectiv Transilvania și Maramureș. În zonele montane vor fi maxime de 8 – 10 grade,

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși vor acoperi total cerul Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Maramureșului, Crișanei, dar vor fi prezenți și prin estul și sud-estul Munteniei, respectiv Dobrogea.

Pe parcursul zilei întreaga țară va fi acoperită de nori, cu grad de acoperire de la 50% spere 100% pentru ca, odată cu orele serii, cerul să se elibereze de nebulozitate în mare parte din țară, cu excepția zonelor montane, Crișanei, Maramureșului și nordului Transilvaniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, iar spre dimineață și prin Transilvania, Maramureș și NE extrem al Crișanei.

Precipitații:

– Avem parte de precipitații pe tot parcursul zilei. Pe timpul nopții mai ales prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, dar, pe arii restrânse, și prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Prin zonele montane sunt condiții de lapoviță și ninsoare. Până la orele prânzului precipitațiile se concentrează în zonele montane, Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana, pentru ca orele după amiezii să aducă precipitații în bună parte din țară. Vor fi ploi care, în unele zone pot avea caracter torențial și pot fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Seara și finalul zilei mai aduc precipitații doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Crișana și zonele montane aferente.

Cantități mai însemnate de precipitații (10 – 15 l/mp) sunt posibile mai ales prin zonele montane și nordul Transilvaniei.

Vânt:

– În cea mai mare parte a zilei avem un vânt slab la nivelul întregii țări, cu rafale sub 20 km/h, doar după amiaza și seara posibil să fie intensificări moderate, de până la 30 – 40 km/h, prin Oltenia, sudul Moldovei și zonele montane.

Concluzii:
– Temperaturile mai cresc cu un grad, două, dar nici ploile nu ne slăbesc. Se anunță o nouă zi cu mult instabilitate și nu sunt excluse nici fenomenele convective prin unele zone.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Tobias Hämmer from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *