prognoze

Prognoză meteo 22 aprilie 2021–posibile vijelii prin nord-vestul țării!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește țara noastră între două câmpuri de presiune având caracteristici diferite. Astfel, în nord și nord – vest acționează un câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Zohan, care acum a ajuns în zona Scandinaviei, în timp ce sudul și sud-estul țării au parte de presiune ridicată, asociată unei dorsale a anticiclonului est-european.

În același timp, dinspre NV spre SE suntem traversați de un front rece, front rece care aduce cu sine și o masă de aer rece, de origine polar maritim, care își va face simțită prezența mai ales începând cu ziua de vineri. Mâine avem parte de abateri termice pozitive în sud și est (-2, +3 grade), în timp ce vestul și nordul simt aerul rece, finalul zilei aducând abateri termice negative, spre –3, –4 grade (asta la 850 hPa, 1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu temperaturi sub 0 grade prin zonele montane (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce prin mare parte din Muntenia, Oltenia, sudul și estul Transilvaniei și prin Moldova nu urcăm mai sus de 2 – 4 grade. În restul țării vorbim de temperaturi minime de la 6 spre 8, 9 grade.

Maximele zilei ne vorbesc despre temperaturi normale pentru perioada în care ne aflăm la nivelul întregii țării, valorile așteptate fiind cuprinse între 18 – 20, 21 de grade. În zonele montane valorile diurne nu trec de un 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane (cu grad de acoperire de la 50 spre 100%). După amiaza aduce momente cu nebulozitate la nivelul întregii țări pentru ca seara și până la finalul zilei să revenim la scenariul de dimineață, cu nebulozitate accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin Maramureș, și Orientali.

Precipitații:

– Despre precipitații vorbim pe timpul nopții prin Apuseni, Maramureș (ploi, iar pe creste chiar lapoviță și ninsoare) iar dimineața și prin Crișana și nordul Transilvaniei (ploi). Odată cu orele după amiezii ploile se extind în toată Transilvania, zonele montane (pe creste continuă lapovița și ninsorile) dar și prin nordul Moldovei iar seara ploile ajung și în Crișana.

Prin Apuseni, Maramureș și nordul Orientalilor se pot acumula și cantități de 15 – 20, 25 mm.

Vânt:

– Noaptea aduce rafale moderate de vânt prin Crișana, Maramureș, zonele montane (30 – 40 km/h), pentru ca, pe parcursul amiezii să avem un vânt moderat la nivelul întregii țări, în timp ce prin Crișana și Maramureș vor fi posibile și rafale d 50 – 60, izolat 70 km/h.

Concluzii:
– Sudul și estul țării au parte de o zi plăcută de primăvară, cu mult cer senin, temperaturi în creștere, precipitații deloc. Mai puțin norocoși sunt cei din vest, nord și centru, regiuni unde avem ploi, inclusiv fenomene convective dar și vânt intens.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Albrecht Fietz from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *