prognoze

Prognoză meteo 01–02 ianuarie 2020–început de an meteo liniștit!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, primele două zile ale anului 2020 aduc țara noastră în sfera de influență a unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului cu centrul baric Wiltrud. Despre el vom vorbi până la finalul acestei săptămâni. Nu ne vom afla sub influența niciunui front atmosferic.

Din punct de vedere al circulației, deși ultima zi a anului ne aflăm sub abateri termice pozitive, începem 2020 cu o circulație pe NV – SE, cu abateri termice negative cuprinse între –4 spre –6 grade față de normal. Situația nu durează mult, astfel că pe 2 ianuarie reintrăm în sectorul cu abateri termice pozitive, de până la +4 spre +6 grade.

Temperaturi:

– Noaptea de revelion vine cu temperaturi negative în zonele montane (-5 spre –7, –8 grade), putând vorbind chiar de valori de ger pe creste (-11 spre –12 grade). Întâmpinăm Anul Nou cu valori negative și prin Transilvania (-1 spre –3, –4 grade), Banat, Crișana, Maramureș (-1 spre –3, –4 grade) dar și prin Oltenia, Muntenia (-0 spre –1, –2 grade). Valori pozitive la miezul nopții vom avea prin sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogea și Moldova (1 – 3 grade).

– Minimele primei zile a anului 2020 vor fi negative în cea mai mare parte a țării, cu valori de la –8, –10 grade pe crestele montane, –4 spre –6 grade în restul regiunilor montane. În Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei, iar în nordul Dobrogei, estul extrem al Munteniei și Moldova vom avea minime pozitive (0-2,3 grade).

Pentru a doua noapte din ianuarie minimele devin negative la nivelul întregii țări. Vorbim de valori apropiate de ger prin zonele montane (-7 – 9,-10 grade), respectiv –2 spre –4, –5 grade în restul țării.

Din punct de vedere al temperaturilor maxime, prima zi a anului vine cu valori pozitive în cea mai mare parte a țării, de la 2 –4 grade în Moldova, Dobrogea, Transilvania, Banat, Crișana, în timp ce în Oltenia și Muntenia urcăm la 6 – 8, 9 grade. În zonele montane vom avea maxime negative (-2 spre –4 grade, iar pe creste chiar –6 spre –8 grade).

Situația nu se schimbă foarte mult nici în a doua zi a anului, atât ca valori, cât și ca distribuție a temperaturilor. Astfel, rămânem cu valori negative în zonele montane, prin zonele depresionare din Transilvania (-2 spre –4, –5 grade, iar pe creste chiar –7 spre –8 grade), în timp ce în restul țării nu trecem de 2 – 4 grade.

Nebulozitate:

– Noaptea de Anul Nou aduce un cer mai mult senin prin Oltenia și Muntenia în timp ce în restul țării nebulozitatea joasă va fi destul de accentuată. Spre seara zilei de 1 ianuarie cerul se mai eliberează de nori și prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania.

Ziua de 2 ianuarie aduce un cer mai mult senin prin mare parte din țară, cu excepția Banatului, Crișanei, Transilvaniei, Maramureșului și NE extrem al Moldovei.

Ceață:

– Prima zi din nou an aduce condiții de ceață prin zonele montan și Banat. Seara zilei de 1 ianuarie și noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2020 aduc ceață pe arii extinse în Banat și Crișana dar care se poate să apară, spre dimineață, și prin sudul extrem al Munteniei și nordul Olteniei.

Precipitații:

– La trecerea dintre ani se vor bucura de ninsori cei aflați prin zonele montane montane din Maramureș, Bistrița, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Argeș, Cluj, dar va ninge și prin zonele joase din Buzău și Prahova. Spre dimineață ninsorile se extind în Transilvania iar prin Moldova avem parte, în prima zi a anului, de ploi, lapoviță și ninsori. Până la orele serii de 1 ianuarie ploile ajung în Dobrogea iar ninsorile se limitează doar la Meridionali.

A doua zi a lui 2020 vine cu ninsori slabe prin Meridionali, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Vânt:

– Noaptea de Revelion vine cu un vânt intens prin Moldova (50 – 60 km/h), zonele montane (70 – 80 km/h) dar și prin Oltenia, Muntenia (50 – 60, izolat 70 km/h). În prima zi a anului Moldova va fi măturată de rafale de vânt care pot ajunge și la 70 –80 km/h, rafale care pot fi atinse și în zonele montane, iar prin Dobrogea, nordul Munteniei și al Olteniei putem atinge viteze de 50 – 60 km/h.

A doua zi a anului vine cu vânt slab la nivelul întregii țări, doar prin zonele montane urmând să mai ajungem la rafale de 50 – 55 km/h.

Strat de zăpadă:

– Avem strat de zăpadă consistent în toate zonele montane dar și prin nordul și centrul Moldovei iar lucrurile nu se vor schimba în următoarele 2 zile.

Concluzii:

– Trecerea în noul an vine cu o vreme destul de liniștită, normală din punct de vedere termic pentru perioada din calendar. Avem parte și de ninsori, mai ales la munte, iar cel mai periculos eveniment meteo al acestor zile, pentru care ANM a și emis un cod galben, este vântul din Moldova și zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *