prognoze

Prognoză meteo 02 aprilie 2020–noapte foarte rece!

Context sinoptic:

– La nivelul țării noastre, pe parcursul zilei de mâine vom regăsi un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul baric Keywan 2. Spre finalul intervalului de prognoză, la granița de NV a țării se poziționează izobare ale unei depresiuni poziționate în nordul Europei, cu centrul baric Pauline.

Aerul rece care stăpânește întreaga zonă a Europei la acest început de aprilie nu dă semne că vrea să plece curând, cel puțin până la începutul săptămânii viitoare, astfel că și pe parcursul zilei de mâine vorbim de abateri termice negative, de la –2 spre –4, –5 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează vine cu minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –2 spre –4, –5 grade, iar în zonele montane minimele coboară chiar spre –8, –9 grade, iar pe creste –11, –12 grade. Doar prin sud-vestul extrem al Olteniei am putea să avem minime ușor pozitive, spre 1 –2 grade.

– Maximele de mâine mai cresc un pic, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de valori de la 8 spre 10, 11 grade. În zonele montane nu trecem de maxime cuprinse între 4 – 6 grade, cu valori negative pe creste  (-0 spre –2, –3 grade).

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții și până la orele dimineții nebulozitatea joasă este prezentă prin vestul Munteniei și Oltenia, dar gradul de acoperire descrește treptat, astfel că, la începutul dimineții mai vorbim de o acoperire care nu trece de 50%. Pentru tot restul zilei vorbim de un cer senin, cu mult soare la dispoziție, la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde vom mai avea nori joși, la fel ca și prin sudul Dobrogei (în prima parte a după amiezii).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe parcursul după amiezii apar condiții de ninsori prin zona Meridionalilor, ninsori care vor înceta destul de repede.

Vânt:

– Maine avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– În continuare stratul de zăpadă din zonele montane pierde cm după cm, mâine în medie grosimea scăzând cu 2 – 5 cm în toate zonele montane.

Concluzii:

– După o noapte foarte rece, cu minime negative la nivelul întregii țări, ziua de mâine marchează o încălzire, avem parte de mult soare și fără fenomene meteo deosebite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *