prognoze

Prognoză meteo de Crăciun–La cine vine Moș Crăciun cu ninsori și la cine vine cu ploi?

Context sinoptic:

– Ajunul Crăciunului regăsește țara noastră sub influența unui câmp de presiune joasă, asociată unui ciclon cu centrul baric Ailton poziționat chiar la nivelul țării noastre. Pe parcursul zilei de mâine avem un front de ocluziune care se va poziționa, la finalul zilei de mâine granița nordică a țării noastre. Și prima zi de Crăciun vom fi tot sub același context sinoptic, cu o presiune scăzută. pentru ca în a doua zi de Crăciun dinspre SV să avanseze spre noi un centru de presiune ridicată, anticiclonică, iar despre fronturi atmosferice la nivelul țării noastre nu mai vorbim până după Crăciun.

Din punct de vedere al circulației, Ajunul Crăciunului rămâne cu abateri termice pozitive între +4 spre +6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția vestului țării unde vorbim de valori normale sau ușor sub norma climatologică. Crăciunul vine cu temperaturi ușor sub normalul perioadei (-1 spre –2 grade) iar răcirea va continua și pe 26 decembrie, pe o circulație vestică, abaterile termice coborând spre –4, –5 grade.

Temperaturi:

– Minimele Ajunului Crăciunului vor avea valori negative în zonele montane (-1 spre –3, chiar –4 grade pe crestele montane), în timp ce în restul țării avem parte de valori de la 6 spre 8, 9 grade. Maximele zilei de mâine rămân negative în zonele montane (-1 spre –3 grade), nu trec de 2 –3 grade prin Transilvania, Maramureș și zonele Subcarpatice, în timp ce pentru restul țării vorbim de 8 – 10, 11 grade.

Dimineața de Crăciun vine cu minime care nu mai trec de 2 – 4 grade la nivelul întregii țări, în timp ce în zonele montane coboară chiar spre –4, –5 grade. În ceea ce privește maximele din ziua Crăciunului, vorbim de valori sub –6, –8 grade pe crestele montane, –2 spre –3, –4 grade în restul zonelor montane. În Transilvania, Maramureș, mare parte din Moldova, Banat, Crișana, nu trecem de temperaturi în jurul a 2 – 4, 5 grade. Cel mai cald în ziua de Crăciun va fi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zone unde ajungem la valori de 8 – 10, 11 grade, în timp ce în vestul extrem al Banatului, Crișanei și sudul Moldovei ne oprim la 6 – 7 grade.

A doua zi de Crăciun vine tot cu minime negative în zonele montane (02 spre –4, –5 grade), în timp ce pe crestele montane vorbim chiar de ger (-9 spre – 11 grade). Pentru restul țării minimele nu vor trece de 2-4 grade. Maximele celei de a doua zi de Crăciun rămân negative în zonele montane (-3 spre –5, izolat chiar spre –7 grade pe creste), respectiv 4 – 6, 7 grade în restul țării.

Nebulozitate:

– Ajunul Crăciunul vine cu un cer acoperit de nori în Banat (cu excepția vestului extrem), Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova (aici sunt posibile și reprize de cer variabil și chiar să vedem soarele), respectiv zonele montane. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei avem parte de un cer variabil, cu dese reprize în care vom vedea și soarele. Situația rămâne neschimbată și în prima zi de Crăciun, cu specificația că, până la finalul intervalului de prognoză, norii joși cuceresc și Dobrogea și mai eliberează cerul prin Banat și Crișana. Și în a doua zi de Crăciun lozul câștigător este tras tot de Oltenia și Muntenia, care vor avea parte de un cer variabil și chiar de soare, dar, spre finalul zilei, cerul se degajează de nori și prin Dobrogea, Banat, Crișana, sudul Moldovei și nordul Transilvaniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții de Ajun ceața va fi prezentă prin sudul Moldovei, prin zona de Curbură iar la finalul zilei și prin interiorul arcului carpatic. În noaptea de Crăciun Moșul ar putea avea probleme cu ceața prin zona Munților Banatului, Apuseni și nordul Maramureșului, zone în care ceața ar putea persista chiar toată ziua. A doua zi de Crăciun aduce condiții de ceață prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Apuseni, Munții Banatului, pentru ca spre seară să vorbim de ceață doar prin zonele montane.

Precipitații:

– Începem noaptea Ajunului cu ploi moderate prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, iar în zonele montane cu lapoviță și ninsori. Treptat, până la orele dimineții, în Transilvania și Maramureș ploile se pot transforma în lapoviță și ninsori. Ploile vor continua, până la orele serii, în banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și prin vestul Maramureșului, iar în zonele montane avem parte de ninsori.

Dimineața Crăciunului aduce ploi prin Transilvania și nordul Moldovei, ninsori în zonele montane, lapoviță și ninsori în zonele deluroase din interiorul arcului carpatic. Până la orele prânzului ploile reapar și prin Banat, se extind în toată Moldova, iar ninsorile continuă în zonele montane. Seara rămânem cu ninsori în Orientali, Meridionali (în zona de Curbură chiar intense) și ploi prin Moldova și Transilvania.

A doua zi de Crăciun mută ploile pe sudul Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei., iar ninsorile continuă prin zonele montane. După amiaza și până la orele serii mai plouă răzleț prin Banat, dar și în Dobrogea, respectiv sudul Transilvaniei. Despre ninsori vorbim, în continuare, în zonele montane. Seara sunt condiții de lapoviță și prin sudul Transilvaniei.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă în tot acest interval de 3 zile sunt între 25 – 30, 40 l/mp în Transilvania, Crișana, Maramureș, zonele montane, respectiv10 – 15 l/mp în Banat și 5 – 7 l/mp în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei.

Vânt:

– În ziua de Ajun al Crăciunului vântul va fi intens în zonele montane, dar și prin sudul Olteniei și Banat, cu rafale care pot ajunge la 50 – 70, 80 km/h. De Crăciun vântul rămâne activ tot prin zonele montane și sudul Banatului (rafale de 50 – 70 km/h. A doua zi de Crăciun vine cu vânt activ nu doar prin zonele montane ci și prin Moldova și Dobrogea (rafale de 50 – 70 km/h)

Strat de zăpadă:

– Deși părea aproape imposibil în urmă cu doar câteva zile, se pare că Moșul a decis totuși să facă o bucurie celor care se vor afla la munte, acolo unde Crăciunul va fi alb și frumos, cu un strat consistent de zăpadă, care va ajunge și la 15 – 20, 30 cm.

Concluzii:

– Vremea de Crăciun va fi una care îi va deprima în mod cert pe cei din sudul, vestul, estul țării, acolo unde vom avea parte doar de ploi și timp de toamnă, îi va ține în tensiune pe cei din Transilvania și Maramureș, care vor avea când ploaie, când lapoviță și ninsoare și va fi o vreme de basm pentru cei care au ales muntele pentru a petrece Crăciunul, acolo unde va ninge ca în povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *