prognoze

Prognoză meteo 09 octombrie 2015 – o zi rece de toamnă

TEMPERATURI:

– minimele nopții care urmează vor continua tendința de scădere. Vom avea temperaturi negative chiar în zona Orientalilor, cu valori chiar și de –2, –3 grade. Practic, în toate zonele montane, valorile minime de temperatură nu se vor ridica la mai mult de 1, 2 grade. }n Moldova vom avea 7 – 8 grade, ]n Transilvania 6 – 7 grade. Între 7 și 9 grade vor fi și în zona dealurilor Subcarpatice, dar și în zonele de nord ale Munteniei și chiar și în Oltenia. Cele mai ridicate valori le vom avea în sudul extrem al României și în Banat și Crișana, acolo unde se vor atinge 11 – 12 grade. Nici maximele de mâine nu vor mai ajunge decât izolat la un 17 – 18 grade, mai ales în zona de sud – est a țării. În nordul Moldovei, Orientali, dar și la înălțimi mai mari de 1800 m în Meridionali, temperaturile maxime nu vor trece de un 7 – 9 grade, izolat putând fi chiar mai scăzute, în apropierea pragului de îngheț. În zona Munteniei, Banat, Crișana, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea, temperaturile maxime se vor plasa la valori între 14, 15 – 17, izolat chiar 18 grade. Izolat, în sudul extrem al Olteniei și chiar și pe Muntenia, sunt posibile temperaturi maxime de doar 12 – 13 grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– la începutul intervalului de prognoză, ploile vor fi prezente, nu în cantități importante, pe partea de vest și de sud vest a țării, dar și în zonele montane ale Meridionalilor și nordul Orientalilor. Aici, ținând cont de valorile chiar negative ale temperaturilor, sunt șanse ca ploile să se transforme în lapoviță sau chiar ninsoare. Frontul de precipitații va traversa destul de rapid toată zona sudică.  Spre seară, izolat, își vor face apariția și prin zona de est.

image

VÂNT:

– doar la începutul nopții vântul va mai prezenta unele intensificări, ce nu vor trece de un 30 – 35 km/h la rafală, urmând ca pe parcursul zilei de mâine să fie mult mai liniștit.

image

ZĂPADĂ:

– fenomenele specifice de iarnă vor fi din ce în ce mai prezente în zonele montane și vom fi nevoiți să vorbim, cât de curând, și de un prim strat de zăpadă consistent. Pentru ziua de mâine, doar cei de la Rometex prognozează un mic strat de zăpadă pe Meridionali.

image

CONCLUZII:

– și mâine continuă procesul de răcire, iar ploile vor fi și ele prezente, chiar dacă nu pe suprafețe extinse sau importante cantitativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *