prognoze

Prognoză meteo 10 octombrie 2015 – jumătate de zi plăcută, apoi potopul, sau ciclonul

TEMPERATURI:

– noaptea care urmează va fi răcoroasă într-o bună parte a țării. În zonele montane, temperaturile minime vor trece cu puțin peste pragul de îngheț, urmând să avem valori de 1, 2 grade. În nordul și centru Moldovei, în Transilvania, Oltenia și dealurile Subcarpatice, minimele vor avea valori de la 4 la maxim 6 – 7 grade. În sudul țării, parte din Banat, Crișana și Maramureș, temperaturile minime vor ajunge la un 9 – 10 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea pe sud-estul țării și vestul Banatului, acolo unde minimele se vor situa la valori de 11 – 12 grade. Maximele de mâine vor fi plăcute în bună parte din țară. Banatul și Crișana vor avea chiar și 18 – 19 grade. Transilvania va atinge și temperaturi de 17 – 18 grade. În dealurile Subcarpatice maximele se vor opri la 12 –1  3 grade. În sudul extrem se vor atinge 16 – 17 grade, valori pe care le vor regăsi și în Dobrogea. Moldova va rămâne cu cele mai scăzute maxime ale zilei, de la 10 la 12 grade. Frig va fi și în zonele de munte, cu 7 – 9 grade, iar la înălțimi mai mari de 1500 de m vor fi chiar valori mai scăzute, de doar 3 – 5 grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– pe parcursul nopții și al primei părți a zilei de mâine, ploile, destul de slabe, vor fi prezente mai ales pe partea de sud-est a țării, în zona Dobrogei. Însă lucrurile se vor schimba radical începând cu după amiază zilei de mâine, când faimosul ciclon mediteranean își va face intrarea și pe teritoriul țării noastre. Ploile vor cuprinde toată țara, mai puțin nordul extrem. În vestul țării vom avea chiar și 25 – 30 de l/mp în doar 6 ore. În restul teritoriului, cantitățile de precipitații vor ajunge la un 15 – 17 l/mp. Iar acesta este doar începutul. Modelu WRF al celor de la Rometex dă chiar cantități mai mari pe zona de sud=vest, chiar și de peste 100 l/mp în zona Banatului.

image

image

VÂNT:

= deși începem ziua cu liniște din partea vântului, confruntarea ciclon – anticiclon de după amiază aduce o creștere a vitezei rafalelor de vânt. Pe partea de sud a țării vom putea atinge chiar și viteze de 45 – 50 km/h. Intensificări ale vântului vom avea, spre seară și pe zona de vest, nord – vest a țării, dar și pe est.

image

ZĂPADĂ:

– ziua de mâine va avea caracteristicile unei zile de iarnă autentică pe creste montane mai ales. Acolo vom putea vorbi, în anumite condiții, chiar și de viscol. Încet dar sigur se depune și primul strat de zăpadă, timid la început, dar care va continua să crească.

image

CONCLUZII:

– avem din partea vremii un mic respiro, cât de o dimineață. Începând cu după amiază zilei de mâine, vom putea vorbi de fenomene extrem de severe și periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *