prognoze

Prognoză meteo 25–27 decembrie 2020–temperaturi de Paște în prima zi de Crăciun! Apoi ploi multe!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilelor de Crăciun va fi dominat , în primele două zile, de prezența unor centri barici de joasă presiune (Inge și Greta) asociați unei depresiuni bine conturate care ajunge din NE Europei până în Mediterana. Ziua de duminică, 27 decembrie, este cea care aduce și un pic din anticiclonul est-european în zona țării noastre, pe E, NE.

Pe tot parcursul acestor 3 zile sunte traversați și de un front rece (V-E direcție de deplasare), un front de ocluziune (V-E direcție de deplasare) iar duminică, la SE de noi se poziționează un front cald.

Dacă în seara de Ajun de Crăciun și în prima parte a primei zile de Crăciun avem parte tot de un transport de aer cald, lucrurile se schimbă pe parcursul zilei de sâmbătă, când, pe o circulație NV – SE avem parte de o advecție de aer rece, de scurtă durată, care va duce abaterile termice spre valori de –4, –5 grade prin Moldova mai ales. Lucrurile se schimbă iar pe parcursul zilei de duminică, când pe direcție de deplasare S- N avem parte de un nou aer cald trimis spre țara noastră.

Temperaturi:

– Noaptea de Crăciun vine cu temperaturi de 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, estul Munteniei, Dobrogea, prin Transilvania și centrul Moldovei, în timp ce în restul țării vorbim de minime de 3 – 5 grade. Doar prin zonele montane ajungem la valori de 0 spre –2, –3 grade.

Temperaturile maxime ale primei zile de Crăciun ne duc cu gândul mai degrabă la vremea de Paște, cu valori de 13 – 15 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Nici în restul țării nu avem parte de temperaturi normale pentru data din calendar, urmând să se atingă 6 – 8 grade iar în zonele montane ne oprim la 2 – 4 grade, cu –1 spre –3 grade pe crestele montane.

Noaptea de vineri spre sâmbătă aduce minime de 6 – 8 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, în timp ce prin Banat, sudul Transilvaniei și restul Moldovei se ating 1 – 3 grade. Prin zonele montane, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei minimele se opresc la –0 spre –2 grade.

Maximele celei de a doua zi de Crăciun marchează o scădere evidentă la nivelul întregii țări, astfel că doar prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea se mai ating 7, 8 grade, în timp ce prin restul Munteniei, Olteniei, Moldova, Banat și Crișana ne oprim la 3 – 4 grade. În Transilvania, prin Maramureș și dealurile Moldovei maximele celei de a doua zi de Crăciun se opresc la 1 – 2 grade, iar prin zonele montane vorbim de valori negative, –2 spre –4 grade, cu –5 spre –7 grade pe creste.

Noaptea de sâmbătă spre duminică aduce minime negative în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane (-3 spre –5 grade) iar în Orientali chiar valori de –8 spre –10 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem parte de minime ușor pozitive, 1 –3 grade.

Maximele zilei de duminică rămân negative în zonele montane (-2 spre –4 grade), dar și prin nordul și centrul Moldovei (0- spre –2 grade) pentru ca în restul țării să vorbim de valori de la 1 spre 3, 4 grade. mai cald va fi în estul Munteniei și Dobrogea, unde se ating valori de 7 – 8 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții de Crăciun avem parte de un cer acoperit  de nori prin Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Transilvania, zonele montane și Moldova. Abia spre orele serii norii joși ajung și prin Oltenia, Muntenia, dar cu un grad de acoperire de doar 30 – 50%. Situația rămâne neschimbată până în dimineața zilei de 26 decembrie, când aria nebulozității se extinde la nivelul întregii țări, cu excepția  Banatului și Crișanei, iar, odată cu orele serii, cerul devine variabil și prin NV Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei.

Noaptea și dimineața zilei de duminică, 27 decembrie, nebulozitatea joasă se concentrează pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, pentru ca, odată cu orele amiezii și serii, norii joși să acopere cea mai mare parte a țării.

Ceață:

– Pe parcursul nopții și dimineții zilei de vineri avem condiții de ceață mai ales prin zona de Curbură și Meridionali, pentru ca seara să vorbim de ceață și prin Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane. Pe parcursul nopții și dimineții de duminică avem condiții de ceață, izolat, doar prin zonele montane.

Precipitații:

– Noaptea de Crăciun vine cu ploi, moderate chiar cantitativ, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania. Până dimineața, ploile ajung și prin Moldova iar prin nordul Orientalilor vorbim de lapoviță și ninsoare. Pe o direcție de deplasare V – E, ploile continuă tot în regiunile menționate mai sus, cu specificația că ninsorile se extind în toată zona montană.

Odată cu noaptea de vineri spre sâmbătă precipitațiile se opresc prin banat, Crișana, Maramureș, dar continuă prin Transilvania (ploi), Moldova (ploi), zonele montane (ploi, lapoviță și ninsoare) dar își fac apariția și prin sudul Olteniei, Muntenia (ploi).

Până spre orele prânzului, primul front de precipitații ne părăsește (mai vorbim de ploi doar prin sud-estul Munteniei și Dobrogea), dar, un nou pasaj frontal de precipitații pătrunde dinspre SV și, până la orele prânzului, ploile (moderate cantitativ) cuprind Oltenia, Muntenia, în timp ce prin Transilvania avem parte de ploi, lapoviță și ninsori, iar în zonele montane vorbim doar de ninsori, care pot fi inclusiv moderat / abundente.

Odată cu orele după amiezii vorbim de ploi moderat / intense în toată Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, iar prin Transilvania și Moldova avem ploi, lapoviță și ninsori. Odată cu orele serii de sâmbătă, avem condiții de lapoviță și prin Dobrogea și NE Munteniei, în timp ce în Oltenia și restul Munteniei continuă ploile.

Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică avem condiții de lapoviță și ninsori prin Oltenia, nordul Munteniei, în zonele montane ninge iar în sudul Olteniei și Muntenia continuă ploile. Până la orele prânzului aria precipitațiilor (deplasare S – N) se extinde la nivelul întregului sud al țării. Vorbim în continuare de ploi în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, ploi prin sudul Banatului, respectiv ninsori în NV Olteniei și zonele montane.

După amiaza și seara aduce ploi,lapoviță și ninsori prin Banat, Crișana, Moldova, prin nordul Transilvaniei în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea avem parte de ploi.

Vorbim de cantități cumulate de precipitații, pe parcursul celor 3 zile, care vor ajunge la 25 – 30, 40 de l/mp prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane, în timp ce în restul țării ne oprim la 10 – 15 l/mp.

Din totalul acestor precipitații vom vorbi și de ninsori (25 – 30 mm prin zonele montane, respectiv 10 – 15 mm prin Oltenia, NV Munteniei, iar în sudul Transilvaniei și prin Moldova 5 – 7 mm

Vânt:

– Pe parcursul zilei de vineri vom avea rafale de vânt de 50 – 60 km/h prin zonele montane mai ales. Odată cu seara zilei de sâmbătă și pe parcursul zilei de duminică vorbim de un vânt cu rafale de 90 – 100 de km/h prin zonele montane, respectiv 40 – 50, 60 km/h prin Oltenia, Muntenia, Transilvania și Dobrogea.

Strat de zăpadă:

– Probabil cel mai așteptat material al acestor zile. De strat de zăpadă consistent se vor bucura mai ales zonele montane, unde putem ajunge chiar la 60 – 70 cm. Ceva strat de zăpadă este posibil și prin sudul Transilvaniei, prin centrul și sudul Moldovei, prin vestul extrem al Banatului, prin nordul șii NV Olteniei (3 – 5 cm).

Concluzii:
– Crăciunul anului 2020 vine cu o vreme aproape deprimantă în multe zone din țară, acolo unde ploile vor fi prezente pe tot parcursul celor 3 zile de sărbătoare. Vântul va fi și el activ, mai ales odată cu seara zilei de sâmbătă, iar temperaturile, de Paște în prima zi de Crăciun, vor începe să scadă treptat.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Gerd Altmann from Pixabay

2 Comments

  • Domnul Foto

    Merci pentru prognoza.Stratul de zăpadă mare va fi doar in orientali și meridionali? Eu merg in weekend in apuseni și nu prea am speranțe de zăpadă.
    Mulțumesc

    • Ionut

      @Domnul Foto: Cu drag. Din păcate comentariul a mers inițial în spam, dar sperăm că ai avut parte de zăpada mul așteptată și prin Apuseni! La mulți ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *