prognoze

Prognoză meteo 16 aprilie 2020–cresc temperaturile, mult soare, puțin vânt!

Context sinoptic:

– Țara noastră se va afla mâine poziționată între un ciclon aflat la NE, cu centri barici Ulrike și Tanja și un câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Nikolas, cel care va și influența, de altfel, vremea de la noi pe parcursul intervalului de prognoză. La finalul zilei, o frontoliză rece se poziționează la NV de țara noastră, iar, din punct de vedere al circulației, mâine avem parte de o advecție caldă susținută, care va duce abaterile termice pozitive la +4 spre +6 grade la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Avem parte de o nouă noapte cu valori modeste de temperatură, astfel că prin nordul și centrul Munteniei, al Olteniei, prin Transilvania, Banat, sudul Crișanei și Maramureș avem minime negative (-0 spre –2, –3 grade), iar prin zonele montane chiar –4 spre –6 grade. În restul țării minimele ajung la 2 – 4 grade, cu valori ușor mai ridicate în zonele deluroase ale Moldovei (6-7 grade), dar și prin estul extrem al Dobrogei.

Maximele cresc și ajung la valori de 16 – 18 grade în aproape toate zonele țării, cu excepția Moldovei, unde încălzirea este și mai puternică, vorbim de maxime de 20 – 22, chiar 23 de grade. În zonele montane maximele urcă și la 10 – 12, 13 grade, cu 6 – 8 grade pe crestele montane.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții, dimineața și până la orele prânzului avem parte de ceva nebulozitate prin Transilvania, Maramureș, Moldova, dar, odată cu amiaza și până la finalul zilei avem parte de un cer lipsit de nori, cu soare din belșug.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Luăm din nou pauză de la precipitații pe parcursul zilei de mâine.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de intensificări ale vântului prin zonele montane (40 – 50, 55 km/h), pentru ca, pe parcursul zilei, în bună parte din țară să avem parte de rafale moderate (30 – 40 km/). Seara vorbim de un vânt liniștit în mare parte de țară, cu excepția Orientalilor, unde mai avem intensificări de 30 – 40 km/h.

Concluzii:

– Urmează o zi cu temperaturi în creștere, fără precipitații, cu un pic de vânt mai agitat, cel puțin până la orele serii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *