prognoze

Prognoză meteo 12 ianuarie 2020–ceva ceață, ceva nori, ceva ninsori!

Context sinoptic:

– Ne aflăm într-un registru stabil din punct de vedere sinoptic, cu o bună parte din Europa, inclusiv țara noastră, aflată sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azoric, prin centrul baric Christian. Pentru ziua de mâine nu avem niciun front atmosferic care să fie de interes pentru zona României.

Din punct de vedere al circulației, în continuare una pe direcție NV – SE, începem ziua cu abateri termice negative, dar un nou transport de aer cald duce abaterile termice, la finalul zilei, chiar la +10 grade prin Moldova și estul Munteniei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează rămânem cu valori minime negative în vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș (-2 spre –4, –5 grade) dar și în zonele montane (-7 spre –9, –10 grade). În Moldova, restul Munteniei și Dobrogea vom avea parte de valori minime pozitive, de la 2 spre 4, 5 grade.

Maximele vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 8 grade, cu valori ușor mai scăzute prin nordul Transilvaniei (2 – 4 grade), respectiv zonele montane (aici vom avea maxime negative, de la –2 spre –4, chiar –6 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși acoperă în totalitate cerul Moldovei, Maramureșului, Transilvaniei, Crișanei, dar îi regăsim și prin nordul Dobrogei, Banat, sudul Munteniei. Până la orele prânzului nebulozitatea se accentuează și în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, iar cerul se mai eliberează de nori prin Banat și Crișana. Până la orele serii cerul devine variabil mai mult senin în toată țara, iar la finalul zilei mai avem parte de ceva nebulozitate joasă prin Banat și Transilvania.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse din zonele montane, Transilvania, Banat, Maramureș, dar și prin sudul Olteniei și Munteniei, regiuni unde, de altfel, ceața va persista chiar până la orele prânzului. Odată cu orele serii și până la finalul zilei, ceața reapare prin zonele montane și Transilvania.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin centrul Moldovei, ninsori prin nordul Orientalilor. În aceste zone precipitațiile persistă până în prima parte a dimineții, pentru ca apoi să vorbim de ploi prin Dobrogea, cel puțin până în a doua parte a după amiezii.

Vânt:

– Mâine vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu rafale care se vor apropia de 40 – 45 km/h doar prin zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare în ceea ce privește stratul de zăpadă, consistent prin zonele montane, cu doar 1 – 2cm prin nordul Transilvaniei și în zona Bârnova din Moldova.

Concluzii:

– O zi de duminică extrem de calmă din punct de vedere meteo, doar ceața și norii joși putând reprezenta singurele inconveniente ale ultimei zile din weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *