furtuni
prognoze

#Vremeasăptămânală 01–07 iulie 2024–ne răcorim, vin ploi abundente!

După un început de vară care ne-a pus greu la încercare prin valurile de caniculă (iunie a devenit cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor meteo de la noi, cu o abatere de +2,4 grade față de media 2000 – 2023), debutul lunii iulie ne oferă o nesperată repriză de ploi și aer mai respirabil. Ceva de care ar trebui să ne bucurăm, iulie este, climatologic vorbind, cea mai caldă lună a anului.

Context sinoptic:

– Prima săptămână din luna iulie aduce la nivelul țării noastre un tipar sinoptic care ne va scoate, pentru puțin timp, din zona aerului cald, canicular, extrem de greu de suportat, care a dominat peisajul meteo al ultimelor săptămâni, chiar dacă, pe areale restrânse, am avut parte și de furtuni de vară.

Astfel, contextul sinoptic al săptămânii viitoare ne pune în față un talveg extins al unui nucleu depresionar centrat pe NV continentului, ceea ce înseamnă un regim de presiune scăzută pe cea mai mare parte a continentului european, inclusiv în zona țării noastre.

Un regim de presiune care se va păstra cea mai mare parte a săptămânii, ajutat și de faptul că anticiclonul Azoric va fi un blocaj puternic pe sud-vestul continentului, care abia spre finalul săptămânii va fi dislocat de apariția unui ciclon adâncit în zona insulelor britanice, cu o adâncime de 990 mba.

Această poziționare a centrilor barici va permite avansul spre țara noastră a unui front rece, care va traversa țara noastră de la V la E, pe parcursul zilei de marți, pentru ca miercuri, să fim sub influența unui front cald, de data aceasta cu deplasare dinspre E spre V.

Un element important al contextului sinoptic al săptămânii care urmează va fi reprezentat de o linie de convergență extinsă de la nord la sud, care va avansa odată cu frontul rece și care va potența cantitățile de precipitații căzute.

În ceea ce privește circulația maselor de aer,  odată cu a doua parte a zilei de luni, mai pregnant pe parcursul zilelor de marți și miercuri, aerul de origine tropicală (pAZ) va fi înlocuit de un aer mult mare rece (polar maritim, pAM) care va face ca abaterile termice la 850 hPA (1.5 km altitudine) vor fi și cu 3 – 4 grade sub ce ar fi normalul perioadei.

Acest moment de respiro ține doar până în weekend, când aerul tropical revine în forță.

Temperaturi minime:

– Începem săptămâna cu temperaturi minime dincolo de pragul unor nopți tropicale, 22 – 24, chiar spre 25 de grade prin sudul Banatului. Valori mai scăzute vor fi posibile prin Dobrogea, zonele montane și Subcarpatice (17 – 19 grade) cu 12 – 14 grade pe crestele montane.

Și minimele de marți vor fi la aceleași valori, cu diferența dată de faptul că, de data aceasta, cele mai ridicate minime le vom avea prin Oltenia și SV Munteniei (24 – 25 de grade).

De miercuri deja vorbim de o răcorire evidentă prin Banat, Crișana (15 – 17 grade) iar prin Oltenia, Transilvania, Maramureș vor fi valori de 17 – 18 grade. Oltenia, Muntenia și Dobrogea au parte de o nouă noapte tropicală, minimele trecând din nou de 20 de grade, spre 22 – 23, mai ales prin estul Munteniei și sudul Moldovei.

Joi dimineața putem vorbi chiar de o răcorire puternică, cu minime de doar 11 – 13 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, respectiv 14 – 15 grade prin Transilvania și zonele Subcarpatice. Prin Oltenia, vestul Munteniei, nordul și centrul Moldovei minimele vor fi la valori de 17 – 18 grade, pentru ca mai ales estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei să mai atingă 20 – 22 de grade. Pe crestele montane va fi frig de-a binelea, cu valori de 5- 7 grade.

Și vineri avem minime respirabile prin bun parte din țară (14 – 16 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele deluroase, pentru ca în Oltenia, sudul Moldovei să înregistrăm minime de 17 – 18 grade. Muntenia și Dobrogea rămân la valori de nopți tropicale, 20 – 22 de grade.

Weekendul revine pe scenariul nopților foarte calde, sâmbătă cu valori de 18 – 20, 21 de grade în mare parte din țară (doar în Transilvania se mai pot atinge 15 – 17 grade) pentru ca duminică să ne oprim la 20 – 22, chiar spre 24 de grade, mai ales prin Oltenia și Banat.

Temperaturi maxime:

– Luni, maximele pleacă de la valori de 31 – 33 de grade prin Banat, Crișana, Transilvania (prin nordul regiunii și Maramureș vor fi maxime de 28 – 30 de grade), pentru ca în restul țării să ajungem chiar la 35 – 37 de grade. La munte maximele se opresc la 26 – 28 de grade, cu 17 – 19 grade pe creste.

Marți țara se împarte în două: vestul, centrul și nordul țării se răcoresc bine de tot, cu maxime care abia mai urcă spre 24 – 26, izolat 27 de grade, iar prin vestul Olteniei, 27 – 28 de grade. În Muntenia, sudul și centrul Moldovei, canicula continuă (maxime de 35 – 36 de grade), iar prin Dobrogea vor fi 28 – 30 de grade.

Miercuri, întreaga țară respiră. Prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei va fi chiar rece pentru data din calendar, cu maxime de doar 21 – 23 de grade, iar prin restul țării termometrele urcă spre 25 – 27 de grade. Cel mai cald va fi pe estul extrem al Moldovei și Dobrogea, cu 29 – 30 de grade.

Joi ne așteaptă maxime de 25 – 27, 28 de grade prin bună parte din țară, iar prin Transilvania, nordul Moldovei, Dobrogea maximele nu trec de 20 – 22, 23 de grade. La munte vor fi maxime spre 16 – 18 grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

De vineri reintrăm pe încălzire, maximele ajung la 28 – 30, 32 de grade în cea mai mare parte a țării, 25 – 27 de grade prin Transilvania, Maramureș, respectiv 20 – 22 de grade la munte.

Sâmbătă canicula revine în sudul țării, în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei se pot atinge 34 – 35, 36 de grade, iar în restul țării vor fi valori de 30 – 32 de grade, cu 24 – 26 de grade la munte (18 – 19 grade pe creste).

Încheiem săptămâna la fel cum am început-o, canicular prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (35 – 37 de grade), respectiv 31 – 33 de grade în restul țării. La munte vor fi maxime de 26 – 27 de grade, cu 19 – 20 de grade pe crestele montane.

Precipitații:

– Prima săptămână din iulie vine cu un tipar de precipitații extrem de optimist pentru cea mai mare parte a țării. Nu toată țara, din păcate, iar prin regiunile văduvite se vor regăsi estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Luni, ploile vor prefera mai ales Banatul. în prima parte a zilei, pentru ca, odată cu orele după amiezii, ploile (furtunile) să apară și prin Transilvania, Maramureș, zonele montane și, izolat, prin nordul Moldovei. Se pot acumula cantități de 10 – 15 l/mp prin Banat și Maramureș.

Ziua de marți aduce ploi abundente și posibil furtuni severe prin bună parte de țară, cu excepția estului Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogei. Vor fi cantități de 20 –40 și izolat chiar 50, 60 de l/mp (aceste ultime valori sunt posibile mai ales pe sudul Munților Banatului.

Și miercuri avem parte de ploi abundente prin bună parte din țară. Dacă prin Transilvania vom vorbi mai ales de ploi, fără fenomene convective de data aceasta, nu la fel vor sta lucrurile și prin Muntenia, Moldova, unde vorbim de furtuni. Vor fi din nou cantități mari, 20 – 40, prin zonele montane și interiorul arcului carpatic posibil chiar 50 – 70 de l/mp.

Pe parcursul nopții de miercuri spre joi mai avem parte de ploi prin Transilvania, Maramureș, izolat și prin sudul Moldovei. După amiaza avem condiții de ploi și prin zonele montane, nordul Dobrogei, Muntenia și vestul Banatului. Se mai pot acumula 10 – 15 l/mp prin nordul Crișanei, Maramureș, izolat prin Transilvania și nordul Munteniei.

Și vineri mai avem condiții de ploi, slabe cantitativ, prin nordul Moldovei, prin Maramureș, prin Transilvania și, izolat, pe arii restrânse, prin Muntenia și Oltenia.

Weekendul va fi unul fără precipitații la nivelul țării noastre.

Așadar, o săptămână cu destule precipitații, zilele de marți și miercuri urmând să necesite o atenție deosebită. Se vor acumula, per total, cantități cuprinse între 20 – 40 de l/mp, valori mai scăzute fiind posibile prin estul extrem al Munteniei, sudul extrem al județului Galați (3  -5, 7 l/mp) în timp ce Dobrogea ar putea rămâne singura regiune fără să reușească să strângă măcar 1 – 2 șl/mp.

Prin vestul Banatului, Apuseni, Munții Banatului, nordul Transilvaniei și Maramureș se pot acumula cantități de precipitații de 60 – 80 de l/mp, posibil chiar și spre 90 – 100 de l/mp prin sudul extrem al Munților Banatului.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *