prognoze

#Vremeasăptămânală 29 ianuarie–04 februarie 2024: parfum de primăvară!

O săptămână în care evenimentele notabile se arată spre weekend, atât din punct de vedere al temperaturilor, care vor marca o creștere semnificativă, spre valori chiar de 15 – 17 grade prin unele zone, dar și din punct de vedere al precipitațiilor, care vor fi de interes mai ales în zilele de joi și vineri.

Context sinoptic:

– Ultimele zile din ianuarie și începutul lunii februarie vin la nivelul țării noastre un regim de presiune ridicată, asociată unui anticiclon care va domina cea mai mare parte a continentului, asta în timp ce în zona Atlanticului avem în continuare o activitate ciclonică extrem de intensă. Spre finalul săptămânii talvegul unei depresiuni poziționate în nordul continentului ar putea ajunge și spre țara noastră.

Regimul de presiune ridicată presupune și absența din regiunea țării noastre a fronturilor atmosferice dar și o circulație preponderent atlantică (V-E) car va aduce spre țara noastră un aer cald și foarte cald, cu abateri termice pozitive care pot ajunge, mai ales spre finalul săptămânii, la valori și cu +10, +12 grade peste normalul climatologic.

Temperaturi minime:

– Regimul de temperaturi nocturne va rămâne negativ la nivelul întregii țări, cel puțin până spre weekend. Luni vom avea la nivelul întregii  țări minime de la –1 spre –3, –4 grade, cu valori mai scăzute prin Transilvania și Maramureș (-5, –7 grade), iar la munte vor fi minime sub pragul gerului (-11, –14 grade).

Marți doar prin estul Munteniei ți Dobrogea vom avea valori de –0, –1 grad, în timp ce în restul țării va fi o noapte rece, cu minime de la –4 spre –6, –7 grade, în timp ce la munte coborâm din nou sub pragul gerului, cu –11, –13 grade, iar pe crestele montane chiar spre –15, –17 grade.

Și dimineața zilei de miercuri vine cu aceleași temperaturi scăzute, –4, –6, –7 grade la nivelul întregii țări (-10, –12 grade la munte și pe creste). Joi avem parte de o ușoară ameliorare, astfel că minimele se opresc la valori de –1, –3, –4 grade, cu cele mai scăzute valori (-5, –7 grade)prin nordul Moldovei, Maramureș și Transilvania.

Vineri, prin Muntenia, Oltenia, vestul Banatului, nordul Moldovei și Dobrogea avem parte de minime pozitive, 3 – 5, izolat 6 grade, iar în restul țării vor fi de la –1 grad spre 1 – 2 grade.

Și weekendul păstrează același regim termic cu temperaturi minime pozitive, valori cuprinse, în general, între 5 – 7 grade sâmbătă, iar duminică între 1 – 3,4 grade, cu 6 – 8 grade în sud-vestul extrem al Olteniei, nordul și centru Moldovei.

Temperaturi maxime:

– Luni maximele vor pleca de la valori de 1- 3 grade prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și estul Transilvaniei până la valori de 5 – 7 grade în restul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și restul Transilvaniei. La munte maximele rămân negative, –2, –4 grade, cu valori spre –6, –7 grade pe creste.

Și pe parcursul zilei de marți vom avea tot maxime de 2 – 4 grade în cea mai mare parte a țării, excepția urmând să fie nordul Moldovei, Banatul și Crișana, unde maximele pot urca spre 7 – 8 grade.

Miercuri se vor atinge 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, în timp ce în zonele deluroase din Moldova, Muntenia, se vor atinge și valori de 9 – 10 grade.

Joi și vineri vom avea parte de maxime cuprinse 7 – 9, 10 grade, cu valori mai scăzute prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (5 – 6 grade). Weekendul va aduce temperaturi primăvăratice în toată țara, 12 – 14, 15 grade, iar prin Oltenia sunt posibile chiar valori de 17 – 18 grade.

Precipitații:

– Luni avem condiții de ninsori slabe mai ales prin zonele montane și, izolat și pe arii restrânse, prin Muntenia. Vor fi mai degrabă fulguieli. Odată cu după amiaza zilei de joi, un front de precipitații pătrunde prin N, NV, și aduce ploi prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania, Maramureș, predominat ninsori prin zonele montane, iar seara ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Vorbim tot de cantități reduse, maxim 2 – 4 l/mp.

Vineri rămânem cu ninsori prin zonele montane iar odată cu orele după amiezii avem parte de ploi prin Banat și Crișana, ploi, lapoviță și ninsori prin Maramureș și nordul Transilvaniei, respectiv ninsori prin zonele montane din nord. În noaptea de vineri spre sâmbătă ploile ajung și prin Moldova iar pe parcursul zilei de sâmbătă vom avea ploi mai ales prin zonele montane.

Va fi o săptămână extrem de săracă în precipitații, doar pe crestele montane fiind posibile cantități care să se apropie de un 10, izolat 15 l/mp. Oltenia și Dobrogea nu vor avea deloc parte de precipitații, iar restul țării abia dacă va strânge un  1- 3 l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *