Avertizare meteo cod portocaliu de viscol, valabilă în intervalul 27 ianuarie 2023, ora 00 – 29 ianuarie 2023, ora 00
IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
Ținând cont de datele de mai sus, considerăm necesară emiterea următoarelor coduri meteo:
COD GALBEN:
– În regiunile avertizate cod galben vom avea parte de precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsori, precipitații care pot cumula și 15 – 20 de l/mp. În Oltenia, vestul Munteniei, Dobrogea, centrul Moldovei, se poate depune și un strat nou de zăpadă (3 – 5, izolat 7 cm).
COD PORTOCALIU:
– În regiunile avertizate cod portocaliu vom avea parte de precipitații la început sub formă de ploaie și lapoviță, care apoi se vor transforma în ninsori moderate / abundente, ce pot acumula chiar și 50 – 60 de l/mp (inclusiv în zona Bucureștiului). Stratul de zăpadă depus va fi consistent, ajung și depășind chiar și 30 – 40 cm. Tot în aceste regiuni intensificările de vânt, în perioada ninsorilor, ar putea ajunge la rafale de 50 – 60, izolat 70 km/h, determinând fenomenul de viscol, transportul zăpezii, vizibilitate aproape de 0 și, posibil, formarea de troiene.
Context sinoptic:
– Așa cum menționam și în prognoza meteo săptămânală, finalul acestei săptămâni poziționează țara noastră într-un scenariu sinoptic extrem de favorabil primelor fenomene de iarnă la scară mare și pentru regiunile joase, nu doar pentru cele montane. Și, după câteva zile de incertitudine, lucrurile par a se fi așezat, astfel încât suntem în măsură acum să ne uităm cu atenție la ele.
– Astfel, un ciclon mediteraneean foarte bine conturat pe toate nivelurile troposferei, cu o presiune, în centrul său, de 1004 milibari, pătrunde astăzi în țara noastră, pe o traiectorie transbalcanică de tip 2a (pleacă din NV Mediteranei peste Peninsula Balcanică, traversează Bărăganul, Dobrogea, sudul Moldovei și oclude undeva spre centrul Ucrainei), în timp ce dinspre NE și SV este flancat de dorsalele celor doi mari anticicloni, Est- European și Azoric.
– Extrem de importante pentru evoluția vremii din zilele următoare sunt două caracteristici ale ciclonului: alimentarea cu umiditate din bazinul Mării Negre, ceea ce va suplimenta cantitățile de precipitații căzute dar și caracterul retrograd al ciclonului, care se va petrece pe parcursul zilei de sâmbătă, când aceasta nu își continuă direct traiectoria spre Ucraina ci va face cale întoarsă tot spre regiunea țării noastre, astfel că avem încă un aport suplimentar de precipitații.
– În același timp cu avansul ciclonului, la nivelul țării noastre apar și fronturi atmosferice (la început de ocuziune (în sudul țării) , apoi un front cald, inițiat în bazinul vestic al Mării Negre, care va traversa țara de la E la V. Ziua de sâmbătă va aduce un nou front atmosferic în bazinul Mării Negre, de data aceasta de ocluziune.
– Ziua de duminică va aduce avansul dorsalei anticiclonului Azoric peste țara noastră.
– Din punct de vedere al circulației maselor de aer, pe parcursul zilei de azi și prima parte a zilei de mâine avem o ușoară advecție caldă dinspre ciclon, dar revenim repede pe o circulație NV – SE, cu o advecție de aer rece care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și la valori cu -6, -8 grade sub normalul termic al perioadei.
Scenariu:
– Odată cu primele ore ale acestei după amiezi, primele fronturi de precipitații ale ciclonului mediteraneean pătrund prin sudul și sud-vestul țării. În Oltenia, V Munteniei și prin zonele montane vorbim de lapoviță și ninsori, iar prin Muntenia (inclusiv în zona Bucureștiului avem parte de ploi. Scenariu care se va păstra până la finalul zilei, cu ploi pe Muntenia și sudul Olteniei, lapoviță în nordul Munteniei și al Olteniei, ninsori în zonele montane.
Odată cu primele ore ale zilei de vineri, ploile încep să piardă teren, astfel că le mai regăsim doar prin sudul extrem al Olteniei, sudul și estul Munteniei, în timp ce în restul Olteniei, al Munteniei și zonele montane vorbim de ninsori deja. Ninsorile slabe dar și lapovița își fac apariția și prin Banat și Apuseni.
Până la orele prânzului zilei de vineri ninsorile urcă spre Moldova, Transilvania, Crișana, iar prin Oltenia și Muntenia reapar ploile și lapovița, moderate cantitativ. Iar această situație se păstrează până la finalul zilei de vineri, cu ploi și lapoviță prin Oltenia, Muntenia, ploi mai ales prin Dobrogea, ninsori abundente în zonele montane, moderate prin sudul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin Transilvania, Maramureș, Crișana.
Începând cu seara zilei de vineri ninsorile preiau controlul și asupra Munteniei, continuă în sudul Moldovei, prin vestul Dobrogei și vorbim de ninsori moderate și abundente și nu dau semne că se vor opri vreme de aproape 28 – 30 de ore. Precipitațiile vor înceta cu totul abia spre finalul zilei de duminică.
De nins va ninge slab și prin Transilvania și Maramureș în tot acest interval, iar prin Oltenia vor predomina ploi și lapovița și, din când în când, ninsorile slabe.
Mai ales pe parcursul zilei de vineri, nopții de vineri spre sâmbătă și al dimineții de sâmbătă, prin Muntenia, zona de Curbură și Dobrogea, vântul va prezenta intensificări care, la rafală, vor ajunge și la 50 – 60, izolat chiar 70 de km/h, iar în condițiile de ninsoare, înseamnă că vom avea parte de un episod sever de viscol.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/