estimari

Vremea în septembrie 2022–ploi multe și răcoare!

Prima lună de toamnă vine cu surprize. Cele mai plăcute: precipitațiile, care vor continua să cadă și care vor oferi șansa unui început de an agricol cum nu am mai avut de mult, mult timp. În același timp, și regimul termic va fi unul oscilant, când cald, când mai rece decât normal. Un septembrie cu mult mai apropiat de ideea de toamnă, decât de aceea de vară târzie.

Context sinoptic:

Prima lună de toamnă, în ultimii ani (decadă chiar) și-a păstrat chiar până spre finalul ei caracteristicile unei luni târzii de vară, astfel că am avut chiar și ani în care (2015 poate fi un exemplu) am depășit recordurile lunare, cu temperaturi de peste 33 de grade, la 65 de stații meteo. Și în ceea ce privește precipitațiile, vorbim de o lună care nu excelează, plecând de la cantități sub 30 de l/mp prin Lunca Dunării, 30 – 50 de l/mp în mare parte din țară, în timp ce cantități de peste 50, sau chair 75 de l/mp regăsim doar î zonele montane mai ales, dealurile vestice, nordul Moldovei.

În ciuda faptului că, odată cu septembrie, vortexul stratosferic începe să se intensifice (și ne pune astfel pe gânduri legat de cum va fi iarna care urmează), dar și de faptul că ne aflăm în al treilea an de La Nina, pare că septembrie de anul acesta va fi o lună cu totul diferită față de ce am fost obișnuiți.

Astfel, în absența unui nucleu anticiclonic puternic care să unească Azoricul de Est European, în Europa, inclusiv în zona țării noastre, va predomina un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, care va permite astfel și avansul unor fronturi atmosferice care să aducă precipitații.

Din punct de vedere al circulației atmosferice vor alterna perioadele cu avans de aer cald, pe o circulație atlantică, cu ceva coborâri polare care, dinspre N, NV spre S, SE, vor face ca regimul termic să cunoască scăderi bruște de temperatură.

Temperaturi:

– Cele mai noi modelări ale celor de la ECMWF ne spun că luna septembrie 2022 va fi o lună mai rece decât normal în mare parte din țară, cu ușoare abateri negative (spre –0.5 grade), excepția urmând să fie Banatul, Crișana, Maramureș și mare parte din Transilvania, regiuni unde vorbim de abateri termice pozitive, (0.5 spre +1 grad).

Defalcat pe săptămâni, săptămâna în care ne aflăm vine cu regim termic mai rece prin Moldova, estul Munteniei, nordul Dobrogei, dar și prin Oltenia, respectiv apropiat de normalul perioadei în restul țării și ceva mai cald prin vestul extrem al Banatului.

Săptămâna 12 – 18 septembrie va aduce temperaturi normale la nivelul întregii țări, la fel ca și săptămâna 26 septembrie – 02 octombrie. O ușoară încălzire este evidențiată în intervalul 19 – 25 septembrie.

Precipitații:

– Ploile de la începutul lui septembrie au semănat optimism mai ales în rândul agricultorilor, bucuroși că, după o vară extrem de secetoasă, au avut parte de precipitații care să refacă deficitul de apă din sol, în bună măsură, și care să permită lucrările agricole de toamnă în condiții optime.

Iar ultimele actualizări ale ECMWF vin să confirme veștile bune. Septembrie 2022 va aduce precipitații excedentare în toată țara, (10 – 20 de l peste media multianuală), iar prin Transilvania, Oltenia, nordul Munteniei, zonele montane, vorbim chiar de 60 – 80 de l în plus peste cantitățile normale.

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 05 – 11 septembrie va avea din nou cantități peste normal în cea mai mare parte a țării, în timp ce restul lunii septembrie va veni cu un regim de precipitații normal.

Asta înseamnă cantități de 40 – 50 de l/mp prin bună parte din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, respectiv 60 – 80 de l în restul țării (chiar peste 100 prin zonele montane).

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *