Vremea în iulie 2022– canicula lui „Cuptor” întârzie un pic!
Cuptorul lui iulie nu pornește din prima, astfel că primele două săptămâni ale celei de a doua luni de vară ne vor aduce un regim termic și pluviometric nesperat de bune. Cea de a doua parte a lui iulie readuce lucrurile în matca lor normală, cu o vreme caniculară în toată țara și precipitații din ce în ce mai puține.
Context sinoptic:
– Iulie, luna lui cuptor, așa cum este ea cunoscută în popor, reprezintă, din punct de vedere meteo, luna cea mai călduroasă din an. Temperaturile ajung să crească și cu 3 –4 grade față de iunie, în majoritatea regiunilor. Sinoptic vorbind, acest lucru se datorează faptului că, mare parte din interval, suntem sub dominația nucleelor anticiclonice, fie că sunt reprezentate de dorsala Anticiclonului Azoric, dorsala anticiclonului Nord African sau, uneori și pintr-un talveg depresionar dinspre SV Asiei.
Toată această configurație sinoptică permite avansul de aer tropical, foarte cald, care a și adus cele mai mari temperaturi înregistrate la noi în iulie (44.3 grade, la Calafat, în 2007, an în care, la 43 de stații meteo s-a depășit valoarea de 40 de grade (conform statisticilor ANM).
Așa cum au observat și colegii de la Climatologie și Prognoze Globale, în contextul actual de La Nina, cu un vortex troposferic instabil, care permite avansul anticilonilor spre nord, intensitatea valurilor de căldură care vor ajunge și spre țara noastră s-ar putea să fie ponderată, acestea să nu fie de o durată lungă iar cele mai ridicate valori de temperatură să le avem mai ales prin vestul și sud-vestul țării.
Astfel, estimarea celor de la ECMWF în ceea ce privește anomaliile de presiune pe parcursul lunii iulie, arată că încpeem luna cu dorsala anticiclonului Azoric prezentă doar prin V, N și SV țării noastre, în timp ce în sudul și est vom avea parte de nuclee depresionare, pentru ca în săptămânile 11 – 17 și 18 – 25 iulie țara noastră să fie dominată de câmpuri de presiune ridicată. Luna iulie s-ar putea încheia cu un regim de presiune scăzută în cea mai mare parte a continentului, în timp ce în zona țării noastre am putea vorbi de un regim normal.
Temperaturi:
– Profitănd de o circulație a maselor de aer preponderent dinspre N, NV spre SE, săptămâna aeasta și următoarea vor aduce un aer mult mai respirabil la nivelul țării noastre, în primele două săptămâni ale lui iulie, astfel că în săptămâna 04 – 10 iulie vom avea valori apropiate de normal în cea mai mare parte a țării (excepție vor face vestul Banatului, estul Munteniei, Moldova și Dobrogea, unde va fi mai cald), pentru ca în săptămâna 11- 17 iulie să avem un regim termic chiar mai rece decât normalul climatologic în toată țara.
Semnalele pentru a doua jumătate a lui iulie, din partea celor de la ECMWF, sunt că vremea caniculară se reîntoarce, temperaturile așteptate fiind peste cele normale la nivelul întregii țări, iar în săptămâna 25 iulie – 01 august, în vestul țării, canicula se va intensifica.
Precipitații:
– Spre deosebire de mai și iunie, care reprezintă cele mai bogate în precipitații luni la nivelul țării noastre, iulie marchează o scădere a cantităților, dar, chiar și așa, cu excepția Dobrogei, unde nu se strâng sub 50 de l/mp, restul țării are parte de astfel de cantități, iar prin zonele montane putem ajunge și la peste 100 de l/mp.
Iulie 2022 ne promite o săptămână 04 – 10 iulie de care ar trebui să ne bucurăm și să profităm din plin, cu ploi peste normalul perioadei în aproape toată țara, cu excepția Dobrogei, estului Munteniei și sudului Moldovei, unde vorbim de un regim pluviometric normal.
Și săptămâna 11 – 17 iulie aduce precipitații, aproape de normal, doar prin Crișana, Muntenia și Dobrogea urând să fie ușor deficitare.
În ultimele două săptămâni din iulie (18 – 24 și 25 iulie – 01 august) ploile sunt din ce în ce mai puține.
Defalcat pe regiuni, estimarea celor de la ECMWF spune că litoralul nu va primi mai mult de 15 l/mp, restul Dobrogei și estul Munteniei între 20 – 30 de l/mp. Sudul Moldovei, zonele joase din Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana pot strânge un 30 – 40, izolat 50 de l/mp, pentru ca în zonele deluroase și montane din Oltenia, Muntenia, în centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, zonele deluroase și montane din Banat și Crișana se vor acumula 50 – 60, posibil chiar spre 70 – 80 de l/mp. Prin nordul Orientalilor și pe crestele Meridionalilor vom putea avea și peste 100 de l/mp.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/
Image by Christo Anestev from Pixabay