prognoze

Prognoză meteo 10 martie 2022–iarna nu se dă plecată!

Context sinoptic:

– Deși, la începutul intervalului de prognoză, încă mai avem în zona de sud și este a țării noastre mai persistă un câmp de presiune scăzută și chiar și o linie de convergență pe SV țării, pe parcursul zilei, avansul dorsalei anticiclonului est european cu centrul baric Noe poziționat pe NE continuă și se va extinde și la nivelul țării noastre, urmând să aducă, astfel, o stabilizare a vremii.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, veștile nu sunt la fel de bune. Rămânem tot pe o circulație NE – SV, care aduce spre noi aer rece și foarte rece, polar marin, care va duce abaterile termice și la valori cu –12, –14 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa). Răcirea din troposfera joasă se va resimți și la nivelul temperaturilor pe care le vom avea noi, la 2m, care vor fi mai mici cu -4, -6 grade sub normalul perioadei (la munte chiar cu –10, –11 grade sub normal).

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte foarte cele, cu minime, la nivelul întregii țări, care vor coborî și sub –4, –5 grade, iar prin zonele deluroase, depresionare vorbim și de temperaturi spre –6, –8 grade, iar pe creste –12, –14 grade.

Maximele de mâine rămân mult sub normalul perioadei prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei și al Olteniei (-0 spre –2 grade), În sudul Moldovei, al Dobrogei, prin centrul și sudul Munteniei, Oltenia, Crișana și vestul Maramureșului maximele cu greu se apropie de un 1 – 2, izolat 3 grade. Cei mai „norocoși” vor fi cei din Banat și Crișana, cu 4 – 5 grade ale lor.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul va fi variabil în cea mai mare parte a țării, cu un grad de acoperire spre 100% prin zonele montane, nordul Olteniei, Banat și Munții Banatului. Pe parcursul dimineții și până spre prânz avem parte de un cer parțial acoperit de nori (30 – 50% grad de acoperit) prin Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, pentru ca, până spre finalul zilei să avem un cer mai mult senin în bună parte din țară. Finalul zilei readuce nebulozitate prin zonele montane, Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și Oltenia.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem ploi, lapoviță și ninsori prin Crișana, Banat (spre dimineață, prin sudul Banatului, vestul Meridionalilor, Apuseni, Orientali, vorbim doar de ninsori). Pe parcursul dimineții și al după amiezii ninsorile rămân de interes pentru zonele montane, prin Moldova, izolat și pe areale restrânse și prin Muntenia, iar seara și prin Oltenia sau Dobrogea. Se poat acumula în 3 și 5 l/mp.

Vânt:

– Prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, zonele montane și vestul extrem al Banatului vom avea intensificări ale vântului care, la rafale, poate ajunge la 40 – 50 km/h, în timp ce prin restul țării nu depășim 25 – 30 km/h.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă vorbim tot în zonele montane, dar, izolat și pentru foarte puțin timp, nu este exclus un strat efemer de zăpadă și prin Oltenia (SV regiunii) sau prin zonele deluroase ale Moldovei.

Concluzii:

– Prima decadă a lui martie a fost una de iarnă autentică prin bună parte din țară și la fel vor sta lucrurile și mâine. Mai avem condiții de ninsori, temperaturile rămân și ele modeste, vântul devine și el intens prin unele zone. O vreme deloc prietenoasă.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *