prognoze

Prognoză meteo 04 martie 2022–o pauză de la iarna din primăvară!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre va persista mai mult un câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil poziționat în  nordul Europei, cu centrul baric Lino deasupra Scandinaviei.

Mare parte din Europa rămâne sub influența unei mase de aer polar, rece, care va aduce și la noi abateri termice (la 850 hPa) spre –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu valori de temperatură cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între –0 spre –2, –3 grade, cu –6, –8 grade prin zonele montane. Prin estul Moldovei, nordul Dobrogei, prin zona deluroasă a Olteniei, prin vestul Transilvaniei, Banat, Crișana și Maramureș mercurul din termometre ajunge la valori de 1 – 3 grade.

Peste zi, la nivelul maximelor, despre valori negative mai vorbim doar prin zonele montane (-2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste) în timp ce în restul țării temperaturile ajung la 3 – 5, 6 grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții cerul va fi mai mult acoperit de nori prin Moldova, zonele montane (grad de acoperire de 100%) dar și prin restul țării vom avea parte de nebulozitate (acoperire de la 30 – 50% spre 75%). Abia spre orele serii cerul se mai eliberează de nori prin Oltenia, Muntenia, Banat și Dobrogea.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin nordul Moldovei, respectiv ninsori prin zonele montane. Condiții de ploi slabe pot fi și prin sudul Dobrogei, iar odată cu orele dimineții și prin Banat. Ploile vor continua prin Banat până spre seară, ninsorile pe tot parcursul zilei în zonele montane, iar după amiaza, prin Moldova și sudul Transilvaniei vom avea condiții de ploi și lapoviță.

Doar prin zonele montane se pot acumula 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de o zi destul de liniștită din punct de vedere al rafalelor de vânt, care nu vor trece, la nivelul întregii țări, de 20 – 30 de km/h.

Concluzii:
– Ninsorile deja se retrag spre zonele montane, ceva ploi slabe prin Banat, ploi și lapoviță prin Moldova. Temperaturile vor fi în creștere față de zilele precedente.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by M W from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *