prognoze

Prognoză meteo 11 februarie 2022–primăvara a venit în avans!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine va readuce la nivelul țării noastre un scenariu sinoptic familiar pentru această iarnă: flancată la vest de dorsala Anticiclonului Azoric, la este de un anticiclon mobil, spre țara noastră coboară și un talveg depresionar asociat unui ciclon poziționat în nordul extrem al continentului, cu centrul baric Sarai.

În același timp, un front rece (care pentru un scurt interval de timp devine frontoliză rece) ne va traversa mâine de la vest la est. Din punct de vedere al circulației maselor de aer, spre țara noastră avem parte de avansul unei mase de aer cald, transportat tot pe tradiționala circulație atlantică, care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 hm altitudine) și la +8, +10 grade peste normalul termic al perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții nu vor trece, la nivelul întregii țări, de valori apropiate de 0 grade sau ușor sub 0 grade (-1, –2 grade). Condiții de valori termice ceva mai ridicate (inversiune termică) avem prin zonele deluroase și montane ale Moldovei, Crișana, Dobrogea și sudul Transilvaniei (3 – 4 grade).

Peste zi avem parte de o nouă zi plăcută, de primăvară, cu maxime care, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, urcă și la 13 – 15 grade, în timp ce prin restul țării se ating valori de 7 – 9, 10 grade. Ceva mai rece va fi prin zonele montane (1 – 3 grade) iar în nordul Orientalilor și prin Maramureș avem parte și de valori de 0 grade sau ușor sub 0 grade.

Nebulozitate:

– Până la orele prânzului, singurele zone care vor avea parte de nebulozitate joasă sunt Maramureșul și nordul Transilvaniei, pentru ca, odată cu orele amiezii și până la finalul zilei, cerul să se acopere complet de nori în Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane și, bineînțeles, Maramureș.

Ceață:

Prin nordul Transilvaniei și Maramureș condițiile de ceață se păstrează pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Odată cu a doua parte a după amiezii ploile îți fac apariția prin nordul Maramureșului, în timp ce prin nordul Orientalilor încep ninsorile. Seara și până la finalul zilei ploile cuprind și Banatul, Crișana, Transilvania, în timp ce prin Orientali și Apuseni avem parte de lapoviță și ninsori. Vorbim de cantități slabe, sub 5 l/mp, doar prin nordul Maramureșului fiind posibil să se acumuleze peste 10 – 12 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții în zonele montane așteptăm rafale de vânt cu viteze de 50 – 60, 65 km/h. Situația nu se schimbă prea mult nici pentru restul zilei, de notat doar intensificările de 30 – 40 de km/h ale vântului, seara, prin Banat, Crișana, nordul Moldovei și Maramureș.

Strat de zăpadă:

– Grosimea stratului de zăpadă de la munte, dar și din nordul Transilvaniei și Maramureș pierde pe parcursul zilei de mâine între 2 și 5 cm, dar chiar și așa, vorbim în continuare de un strat de zăpadă consistent în aceste zone, de peste 25 – 30 cm, iar pe creste chiar de peste 60 – 70 cm.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi frumoasă, primăvăratică prin mare parte din țară, doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei avem ceața care ar putea persista până seara, iar tot spre seară, ploile cuprind Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania, în timp ce în Orientali și Apuseni avem lapoviță și ninsori.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *