estimari

Vremea în februarie 2022–încheiem iarna fără o zi cu zăpadă în sud?

Nici ultima lună de iarnă nu va reuși, cel puțin la ce arată modelările meteo pe termen lung, să șteargă senzația de cea mai urâtă iarnă trăită de cei din sudul țării: seceta se accentuează, vorbim de temperaturi peste normal, care pot ajunge și la 13 – 15 grade în unele zile, iar precipitațiile așteptate să cadă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, abia vor umple 2 – 3 sticle de apă. Ceva mai norocoși continuă să fie cei din nordul, nord-vestul și centrul țării, cei care se mai pot bucura și de zile de iarnă, cu ninsori, și de temperaturi mai apropiate de normalul perioadei dar și de cantități de precipitații ceva mai mari.

Context sinoptic:

– Climatologic vorbind, februarie, sau cel puțin februarie din manualele de meteorologie, la nivelul țării noastre, rămâne o lună autentică de iarnă, cu geruri aspre, cu ninsori abundente. Acest lucru se datora faptului că spre țara noastră continuam să avem parte de advecții reci, polare, dinspre N, NE, NV, advecții care și persistau mai mult timp.

Nu la fel vor sta lucrurile în această lună februarie a anului 2022. Din păcate, trioul Vortex Polar – Încălzire Globală – Activitate solară, trio care este vinovat de dispariția iernii din zonele joase ale României în acest an, continuă să producă efecte și pe parcursul celei mai mari părți din luna februarie. Colegii noștri de la Climatologie și Prognoze Globale, la nivel stratosferic apar ceva semnale, mici momentan, care pot aduce o schimbare de tipar în sensul unui vortex extrem de puternic (cel mai puternic vortex din ultimii 40 de ani, care va depăși zona de record, dar tocmai acest fapt s-ar putea să reprezinte declicul care să ducă și la o dezintegrare extrem de rapidă și violentă a lui, care astfel va elibera o energie imensă în stratosferă și de acolo în troposferă și atmosferă. Ce ar urma să aducă această slăbire a vortexului, acest SSW (Sudden Stratospheric Warming) este greu de estimat acum.

Așadar, până la eventualele modificări pe care le-ar putea aduce slăbirea vortexului, poziționarea centrilor barici la nivelul țării noastre pentru luna februarie aduce în prim plan un regim anticiclonic, prin prezența, preponderent, a unor dorsale provenite dinspre Anticiclonul Azoric.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, cel puțin până pe 17 februarie, avem parte de o preponderență a maselor de aer cald, pe circulație atlantică.

Temperaturi:

– În ceea ce privește regimul termic pe care îl așteptăm în luna februarie, modelările actuale ne vorbesc de o lună cu mult mai caldă decât normalul în aproape toată țara, cu abateri termice pozitive spre +1.5, 2 grade, iar prin Oltenia și nordul Moldovei chiar abateri și de +3 grade față de medii.

Fiecare din săptămânile care urmează va fi cu abateri pozitive, dar de notat că intensitatea cea mai mare a abaterilor o vom avea în săptămâna pe care tocmai am început-o (7 – 13 ianuarie) respectiv în săptămâna 14 – 21 februarie.

Asta înseamnă că vom avea zile în care, mai ales prin sudul țării, maximele pot urca și spre 13 – 15 grade.

Precipitații:

– Veștile proaste continuă și sub aspectul regimului de precipitații, deficitar în cea mai mare parte a țării, singurele zone care vor avea parte de ceva precipitații mai apropiate de normalul climatologic vor fi Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania (aici mai ales în ultima săptămână a lui februarie).

În mare parte din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei abia dacă vom reuși să strângem un 5 – 10 l/mp pe toată luna. În sudul Dobrogei, Munteniei, mare parte din Oltenia, vestul Banatului, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei putem ajunge la un 15 – 20 de l/mp. Zonele montane, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei vor avea parte de cel mai mare aport de precipitații, aici se pot acumula și 40 – 50 de l/mp, izolat, mai ales pe crestele montane din Apuseni și nordul Meridionalilor chiar 70 – 80 de l/mp.

Strat de zăpadă:

– Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea rămân sărace în șansa de a avea un strat de zăpadă și în februarie și ne îndreptăm, cel mai probabil spre un record trist și extrem de nefericit, acela al unei ierni cap – coadă fără o zi strat de zăpadă în sudul țării. Zonele montane, Transilvania, Crișana, Maramureș, dar și nordul și centrul Moldovei au șanse la ninsori și în ultima lună de iarnă, doar prin zonele montane posibil să vorbim de cantități spre un 25 – 30, izolat chiar spre 40 – 50 mm.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Tanja Richter from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *