prognoze

Prognoză meteo 01 decembrie 2021–Ziua Națională a României cu ninsori și viscol!

Context sinoptic:

– Începem luna decembrie cu persistența, la nivelul țării noastre, a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon care acum domină cea mai mare parte a Europei, cu centri barici Benedikt (poziționat în NE extrem al continentului) respectiv Daniti (poziționat în zona insulelor britanice). La începutul intervalului de prognoză deasupra țării noastre acționează și un front de ocluziune pentru ca, odată cu finalul zilei, de regiunea noastră să se apropie un front rece, care va deveni de interes mai ales pentru zilele de joi și vineri.

Din punct de vedere al circulației, trecem rapid de la o circulație NV – SE, care aducea spre noi un aer polar la o circulație atlantică, care va face în a doua parte a zilei să avem parte de o advecție de aer cald (deplasare V – E).

Temperaturi:

– Prima noapte de decembrie aduce temperaturi minime care doar prin Banat, sudul Olteniei, al Munteniei și nordul Moldovei vor mai trece de un 3 – 4 grade. În restul țării vorbim de minime în jurul a 0 – 2 grade, chiar cu valori negative prin zonele montane (-2 spre –4, –5 grade, pe creste chiar spre –8, –9 grade), prin zona Transilvaniei, Maramureșului, nordul Munteniei (-0 spre –1, –2 grade).

Maximele zilei de mâine rămân negative în toate zonele montane, prin depresiunile Transilvaniei (-2 spre –0 grade, ușor mai scăzute, spre –3, –4 grade pe creste), în timp ce în restul țării avem parte de maxime în jurul a 7 – 8 grade, ușor mai ridicat pe sudul extrem al Olteniei, spre 10 – 11 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții nebulozitatea joasă este accentuată mai ales prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, dar ceva nori ar putea să își facă apariția și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei.

Pentru cei care așteaptă să participe la paradele militare ocazionate de Ziua Națională, veștile sunt bune. Cerul va fi mai mult senin în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă zonele montane, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei, Seara și finalul zilei mai vorbim de nori joși doar prin Maramureș și Orientali.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de de ploi, apoi lapoviță și ninsori (chiar moderate cantitativ) prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Orientali și Apuseni. Până la orele dimineții ninsorile cuprind toate zonele montane, dar sunt condiții de ploaie care îngheață, în timp ce prin Munții Banatului avem parte și de ploi, pe lângă lapoviță și ninsori.

Odată cu a doua parte a după amiezii, un nou val de precipitații pătrunde prin NV Crișanei și Maramureș, ploi la început, cu tendință de transformare în lapoviță și ninsori.

Vorbim de precipitații care, mai ales prin zonele montane, pot lăsa și cantități de 20 – 25 de l/mp, izolat chiar 30 de l/mp, mai ales prin Apuseni și Maramureș. Iar cea mai mare parte a acestor precipitații va fi sub formă de ninsoare.

Vânt:

– Pe parcursul nopții avem parte de rafale de vânt în jurul a 30 – 40, 45 de km/h în cea mai mare parte a țării, iar în zonele montane vorbim de viscol puternic, cu rafale de 70 – 80, izolat 90 km/h. Situați nu se schimbă decât spre orele serii, când vântul mai rămâne intens doar prin zonele montane, unde, în continuare, avem parte de rafale

Strat de zăpadă:

– Începem iarna calendaristică cu un strat de zăpadă consistent în toate zonele montane, care poate ajunge și la 30 – 35 de cm.

Concluzii:
– Începem luna lui decembrie cu un episod consistent și sever de iarnă mai ales prin zonele montane (unde avem parte de viscol puternic) dar și prin Maramureș, Crișana, Transilvania și chiar și prin Banat. Restul țării se bucură de o vreme plăcută, cu cer mai mult senin, o vreme numai bună pentru a sărbători ziua națională.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

 

Image by congerdesign from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *