prognoze

Prognoză meteo 05 octombrie 2021–o zi de toamnă perfectă!

Context sinoptic:

– Cu foarte multă agitație în bună parte din continent, unde avem o serie de depresiuni (Didi, Benni, Engelbert, Christian), dar și cu ex-Sam, furtuna extra tropicală, care acum se află în Atlantic, în zona țării noastre și ziua de mâine va fi una liniștită, întrucât anticiclonul est european, cu centrul baric Lioba, continuă să dețină puterea în estul și sud-estul Europei.

Din punct de vedere al maselor de aer, pe o circulație E – V, dinspre bazinul Mării Negre avansează spre noi o masă de ar rece, care, cel puțin în Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia va aduce abateri termice negative, la 850 hPa, care pot ajunge și la –6 spre –8 grade sub normalul perioadei. Asta se traduce prin temperaturi care, la 2m, pot fi și cu 3 – 4 grade sub ce ar trebui să avem la acest moment.

Temperaturi:

– Temperaturile de peste noapte vor ajunge la valori de 8 – 10 grade în bună parte din țară, iar prin zona de Curbură, prin vestul Banatului, al Crișanei sunt posibile chiar minime de 11 – 12 grade. Mult mai rece va fi în depresiunile Transilvaniei, prin centrul Moldovei, zonele montane (4 – 5 grade), iar în zonele montane nu trecem de 2  -3 grade, cu valori ușor negative, –1 spre –2 grade pe creste.

În ceea ce privește maximele zilei, vorbim de temperaturi cuprinse între 16 – 18, 19 grade în majoritatea regiunilor, iar prin sudul extrem al Olteniei, Banat, Crișana, vestul Maramureșului urcăm spre 22 – 23 de grade.  La multe nu vor fi mai mult de 14 – 15 grade, cu 6 – 7 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, al dimineții și bună parte din amiază, nebulozitatea joasă (cu grad de acoperire de la 50 spre 100%) este prezentă prin sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, Meridionali, sudul Dobrogei. Seara și până la finalul intervalului de prognoză avem parte de un cer senin la nivelul întregii țări, cu excepția Dobrogei, unde persistă norii joși.

Ceață:

– Pe parcursul dimineții avem condiții de ceață prin zonele montane

Precipitații:

– Ploi slabe sunt posibile, mai ales pe parcursul dimineții, prin zona Meridionalilor.

Vânt:

– Odată cu orele după amiezii, prin Munții Banatului, dar și prin Meridionali, nordul Moldovei avem parte de rafale de vânt spre 35 – 40, izolat 50 de km/h. În restul țării vorbim de un vânt liniștit pe tot parcursul zilei.

Concluzii:
– Ne bucurăm de încă o zi cu temperaturi plăcute, chiar peste normal mai ales prin vestul țării, de mult soare, de vânt slab. O zi de toamnă perfectă.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by suju-foto from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *