estimari

#Vremeasăptămânală 04–10 octombrie 2021–de la secetă la peste 100 de l/mp?

Deși până deunăzi modelele meteo erau extrem de sceptice în ceea ce privește șansele la precipitații în prima jumătate a lui octombrie, ultimele rulări dau semnalul unei schimbări majore. Pe care o luăm cu nota de rezervă că nu are încă confirmarea mai multor rulări. Așadar, un mediteraneean ca în cărțile de climatologie se pregătește să spargă blocajul anticiclonului est european și să vină cu ploi abundente în România.

Context sinoptic:

– Și cea de a doua săptămână din octombrie ne păstrează sub aceeași configurație sinoptică precum cea din ultimele săptămâni, anume cu persistența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est-european, care cu greu se va lăsa dus din regiune.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, dacă în prima parte a acestei săptămâni, mai ales prin vestul țării, mai putem vorbi de prezența unor mase de aer cald, începând de miercuri și până la finalul săptămânii ne vom afla sub o masă de aer de origine polară, care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și la –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Primele două zile ale săptămânii vin cu maxime de la 16 spre 17, 18 grade prin Moldova, Dobrogea, respectiv 18 –20 de grade prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș. Mult mai cald va fi în Banat și Crișana, unde începutul de săptămână aduce și maxime spre 23 – 25 de grade. În zonele montane mercurul din termometre urcă spre 12 – 14 grade, cu 6 –7  grade pe creste.

Zilele de miercuri și joi aduc valori de temperatură spre 14 – 16, 17 grade la nivelul întregii țări, cu 10 – 11 grade la munte (5 – 6 grade pe creste). De vineri vremea intră într-un proces evident de răcire, abia mai atingem 11 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, estul Moldovei, al Munteniei, iar prin Dobrogea sunt posibile chiar 14 – 15 grade. În zonele deluroase, în Oltenia, restul Munteniei, sudul Transilvaniei, maximele de vineri abia mai ating 8 – 10 grade. Se răcește și la munte, unde nu mai trecem de un 4 – 5 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Weekendul începe sâmbătă cu o încălzire ușoară prin Banat, Crișana, Dobrogea, unde se ating 13 – 15 grade, în timp ce în restul țării ne oprim la 8 – 10, 11 grade, pentru ca duminică să mai câștigăm 2 – 3 grade și să ajungem în întreaga țară, la 12 – 14, 15 grade. La munte rămânem cu valori maxime în jurul a 6 – 8 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Minimele nopților din săptămâna care urmează nu vor varia foarte mult, vorbim de temperaturi în jurul a 7 – 9 grade în bună parte din țară, ceva mai călduroase urmând să fie nopțile prin Banat, Crișana, Dobrogea (unde se pot atinge și 12 – 13 grade). La munte minimele nu vor urca mai sus de un 3 – 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.

Precipitații:

–  Începem săptămâna cu același regim deficitar de precipitații la nivelul țării noastre, luni și marți urmând să avem parte de ploi slabe doar prin Dobrogea și Meridionali.

Lucrurile par a se schimba începând de miercuri, avansul unui nucleu depresionar dinspre Marea Mediterană aduce, pentru început, ploi prin vestul extrem al Banatului (miercuri) pentru ca joi aria ploilor să se extindă la nivelul întregului Banat (15 – 20, 25 l/mp), Crișana (5 – 10 l/mp), dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și zonele montane (3 – 5 l/mp).

Ziua de vineri aduce, cel puțin după cum prezintă conform modelării celor de la ECMWF, aduce mult așteptatele ploi și în Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei (10 – 20 de l/mp), continuă să plouă și prin Banat, Crișana, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogea (7- 10 l/mp).

Și weekendul se anunță a fi tot unul ploios, din nou sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei urmând să aibă parte și de 20 – 30, izolat chiar 40 de l/mp. Va ploua și în restul țării, dar nu mai mult de 3 – 5, 7 l/mp. Ziua de duminică mai vine cu ploi (slabe, nu mia mult de 3 – 5 l/mp) prin Banat, Oltenia, mare parte din Muntenia, sudul Transilvaniei.

În zonele montane, începând de joi, așteptăm inclusiv lapoviță și ninsori și chiar depunerea unui strat nou de zăpadă de câțiva cm, mai ales pe crestele montane.

Modelarea ECMWF, cel puțin la acest moment, este una dătătoare de speranță, ploile care urmează să vină de miercuri (vest), joi (în restul țării) urmând să lase cantități de peste 35 – 40, izolat chiar 50 de l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, vestul Banatului, pentru ca în restul zonelor să așteptăm un 5 – 10 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Image by Dean Moriarty from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *