estimari

Vremea în septembrie 2021–mai rece și mai secetoasă!

Ne așteaptă o lună septembrie care, deși, din a doua sa jumătate se va încălzi și va începe să primească și precipitații, s-ar putea să aibă parte de abateri termice negative față de normele climatologice și care, în mod sigur, va fi o lună foarte săracă în precipitații.

Context sinoptic:

Deși, din punct de vedere calendaristic, septembrie este prima lună de toamnă, climatologic vorbind, cel puțin prima sa jumătate, dar chiar și cea mai mare parte a lunii păstrează în caracteristicile sfârșitului de vară, cu o vreme caldă, secetoasă și, deloc exclusă, supusă chiar unor advecții calde viguroase.

Acest lucru se datorează mai ales unui blocaj anticiclonic viguros, care unește Anticiclonul Azoric cu Anticiclonul Est European. O situație de care vom avea parte și în această lună septembrie, care, conform modelărilor de înaltă rezoluție și pe termen lung, ne poziționa țara noastră sub acțiunea unor centri barici de presiune ridicată, asociați unor anticicloni.

Și din punct de vedere al circulației maselor de aer, dacă acest început de lună a stat sub persistența unei mase de aer de origine polară, odată cu declanșarea unei circulații atlantice (V-E) spre bună parte din Europa, deci și spre țara noastră, vom avea un aport de aer cald, fiind posibile chiar, spre jumătatea lunii, abateri termice pozitive chiar și de +6 spre +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Cele mai noi rulări ale ECMWF vorbesc, totuși, de o lună septembrie mai rece decât normalul perioadei, cu abateri termice spre –1 grad, iar prin estul Moldovei chiar spre –1.5 grade față de normele climatologice.

Structura pe săptămâni, vorbim de o perioadă cu mult mai rece în intervalul 06 – 12 septembrie, normală în săptămâna 13 – 19 septembrie (cu valori peste normal în Banat, Oltenia și Crișana), cu temperatură în limite normale la nivelul întregii țări între 20 – 26 septembrie și, din nou mai rece, mai ales prin nordul Transilvaniei, Moldova, nordul Dobrogei în ultima săptămână din septembrie și primele zile ale lui Octombrie.

Precipitații

– Veștile nu sunt deloc bune din punct de vedere al precipitațiilor. Vorbim de un deficit major de precipitații până spre 20 septembrie, iar rulările celor de la ECMWF spun că abia în intervalul 20 – 30 septembrie să avem parte de precipitații în ceea ce înseamnă normalul perioadei în cea mai mare parte a țării.

Asta înseamnă un maxim 15 – 20, 25 de l/mp în cea mai mare parte a țării, cu valori de 30 – 40 de l/mp doar prin zonele montane, nordul și vestul Moldovei, Transilvania, Maramureș.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
www.patreon.com/prognozemeteo
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/

Imagine de peng sun de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *