avertizari

Avertizare meteo cod roșu de vânt și furtuni violente!

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
COD GALBEN:
– În zonele avertizate cod galben vor fi manifestări ale instabilității atmosferice caracterizate prin ploi ce pot avea și caracter torențial, vânt cu rafale de 40 – 50 km/h, frecvente descărcări electrice.
COD PORTOCALIU:
– În zonele avertizate cod portocaliu vor fi manifestări ale instabilității atmosferice caracterizate prin ploi ce pot avea caracter torențial (se pot acumula 30 – 40 de l/mp), grindină de mici și medii dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie care, la rafale, poate atinge viteze de 50 – 60, 70 de km/h, frecvente descărcări electrice.
COD ROȘU:
– Județele Arad, Bihor, Ilfov, Municipiul București – se emite cod roșu mai ales pentru intensificările vântului, care pot ajunge și la rafale de 90 – 100 de km/h. În V județului Arad, NE județului Bihor rafalele pot avea și peste 110 – 115 km/h.
– județele Mureș (NE), sudul județului Suceava, județul Botoșani: manifestări severe ale instabilității atmosferice, cu ploi care pot acumula și peste 50 l/mp, grindină de mari dimensiuni, vânt cu rafale de 80 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice. Pe acest aliniament nu sunt excluse nici manifestări tornadice ale vântului (pâlnii sau chiar tornade).
– N județului Buzău, estul județului Vrancea, estul județului Bacău, județele Vaslui și Iași – manifestări severe ale instabilității atmosferice, ploi care pot acumula 40 – 50 l/mp, grindină de medii dimensiuni, vânt cu rafale de 70 – 80 km/h, frecvente descărcări electrice.
Context sinoptic

După ce vreme de câteva săptămâni bune am avut parte de un blocaj la nivelul centrilor barici, care a menținut țara noastră în zona de advecție a unui aer tropical, lucrurile încep să se schimbe începând cu ziua de azi, iar instabilitatea atmosferică, care până acum se manifesta pe arii restrânse, va cuprinde, încet dar sigur, toată țara.

Astfel, spre țara noastră avansează un nucleu depresionar dinspre Marea Mediterană, nucleu depresionar care, odată ajuns în regiune, va genera și linii de convergență (la început pe SV, NE, apoi și pe E și SE țării).

LA V, SV de țara noastră se vor poziționa și un front cald și unul rece, în timp ce la nivelul troposferei medii și înalte își va face simțită prezența și un nucleu rece de altitudine.

Severitatea fenomenelor convective va fi accentuată și de avansul unei mase de aer polar maritim, care, pe o direcție de deplasare V – E va reuși să împingă aerul foarte cald de la noi spre estul extrem (chiar dacă aceasta este doar o situație de moment).

Parametri convectivi:
CAPE (energia potențială):

– Pe parcursul zilei, valorile CAPE vor varia de la 400 – 600 J/Kg prin Oltenia, Transilvania, vestul Munteniei, spre 1200 – 1400 J/Kg prin Moldova, estul Munteniei. În Dobrogea, iar mai apoi, odată cu orele serii, prin sudul Moldovei și estul Munteniei energia potențială ajunge la valori și de 2000 de J/Kg.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer):

– Același scenariu și în cazul indicelui de instabilitate a maselor de aer, care, pe parcursul zilei se va situa la valori de -1 spre -3 grade, iar odată cu orele serii tot prin Dobrogea, estul Munteniei, LI să coboare spre -7, -8 grade.

CIN (Indicele de Inhibare a Convecțiilor):

– Va fi și indice de inhibare a convecțiilor, iar spre seară valorile acestuia vor ajunge și spre -200, -400 J/Kg prin Muntenia, Dobrogea, Moldova.

THOMPSON INDEX (Indicele de probabilitate a furtunilor):

– Cele mai ridicate valori TI le vom avea pe Muntenia, Dobrogea, Moldova, cu 38 – 40, 42.

FORFECARE 0 – 6 KM:

– Și valorile de forfecare vor fi ridicate, spre 20 și chiar 22.5 m/s, ceea ce va favoriza dezvoltările supercelulare.

APA PRECIPITABILĂ:

– Pe parcursul zilei apa precipitabilă se va situa la valori de 30 – 40 mm, iar sera, prin Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova, ajungem chiar la 50 – 60 mm.

Scenariu:
– Înălțimea norilor de furtună poate depăși 14 – 16 km.
– Direcția de deplasare a sistemelor noroase va fi V – E, SV – SE, NV – NE, iar odată cu orele amiezii și serii SV – N – NE, S – SE, V – NV. Viteza de deplasare a sistemelor va fi una foarte rapidă, cu peste 100, 110 km/h.

Odată cu orele prânzului, în vestul țării pătrund, dinspre Ungaria, sisteme convective care vor cuprinde Banatul, Crișana, Maramureșul, iar apoi se vor deplasa și spre Transilvania, Moldova. Concomitent, inițieri convective dinspre Oltenia au deplasare spre Muntenia.

Un interes deosebit trebuie acordat sistemului multicelular care va traversa Banatul – Transilvania, cu deplasare spre NE Moldovei. Acest sistem pare a se dezvolta într-un sistem mezoscalar (MCS) și nu sunt excluse, mai ales pe aliniamentul județelor Mureș – Suceava – Botoșani, apariția unor manifestări de tip tornadic.

Rafalele de vânt care vor însoți sistemele convective vor fi foarte puternice, astfel că, la intrarea furtunilor în Banat, Crișana, Transilvania, putem atinge rafale și de 100 – 123 km/h. Inclusiv în zona Bucureștiului sunt așteptate rafale de 80 – 100 de km/h.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *