avertizari

Avertizare meteo COD ROȘU de furtuni violente pentru Muntenia și București!

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.
COD GALBEN: În zonele avertizate cod galben așteptăm manifestări ale instabilității caracterizate prin ploi ce pot avea caracter torențial (15 – 20 l/mp), vânt cu rafale de 40 – 50 km/h, grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice.
COD PORTOCALIU: În zonele avertizate cod portocaliu așteptăm manifestări ale instabilității caracterizate prin ploi ce pot avea caracter torențial (30 – 40 l/mp), grindină de mici și medii dimensiuni, vânt cu rafale de 50 – 60 km/h, frecvente descărcări electrice.
COD ROȘU: În zonele avertizate cod roșu așteptăm manifestări ale instabilității atmosferice deosebit de severe: ploi abundente (40 – 50 l/mp), grindină de dimensiuni medii și mari, vânt cu aspect de vijelie care poate atinge la rafală 80 – 100 km/h, frecvente descărcări electrice. În aceleași zone este posibilă și apariția unei supercelule de tip MCS și, dacă aceasta găsește terenul propice, nu sunt excluse nici manifestări de tip tornadic ale vântului.

Context sinoptic

Și pe parcursul zilei de azi, la nivelul țării noastre, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, putând aduce chiar fenomene de o severitate ridicată. Din punct de vedere sinoptic, motivul instabilității rămâne același din ultimele zile: o maă de aer rece ca împinge din ce în ce mai mult aerul tropical venit dinspre nordul Africii spre estul, sud-estul extrem al Europei. Această dislocare a maselor de aer cald se face cu fenomene meteo severe, a căror grad de severitate crește cu cât diferențe de temperatură dintre cele două mase de aer sunt mai mari.

La NV de țara noastră se va poziționa un front rece, în timp ce în zona de est se va putea manifesta o nouă linie de convergență.

Parametri convectivi:

CAPE (energia potențială):

Încă de pe parcursul dimineții și pe parcursul după amiezii avem valori CAPE ridicate, de la 1400 spre 2500 J/Kg, iar prin Oltenia avem din nou valori de peste 3000, spre 3500 J/Kg.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer):

Valorile LI vor varia de la -3 spre -5. -6 grade în bună parte din țară, iar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem valori chiar spre -8, -10 grade.

CIN (Indicele de Inhibare a Convecțiilor):

Pe parcursul zilei valorile CIN sunt foarte modeste (sub -50 J/kg) doar spre seară, odată cu trecerea furtunilor, ajungem în bună parte din țară la valori de -100, -200 J/Kg.

THOMPSON INDEX (Indicele de probabilitate a furtunilor):

Valori TI extrem de promițătoare pentru vânătorii de furtuni, de peste 42 – 44, în cea mai mare parte a țării.

FORFECARE 0 – 6 KM:

Viteza vântului de forfecare va ajunge și la 12.5 – 16 m/s, mai ales pe parcursul după amiezii, prin sudul țării.

APA PRECIPITABILĂ:

Apa precipitabilă din nori se situează la 30 – 40 mm în cea mai mare parte a țării, iar prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei urcă spre 45 – 50 mm.

Scenariu:

Direcția de deplasare a sistemelor noroase la 500 hPa: V – NV, V – SE, SV – S, SE, V – E iar la 300 hPa: SV – NV, S – NE, S-E, S – SE.

Sistemele noroase pot ajunge la înălțimi care să treacă de 10 – 12 km/

Spre apropierea prânzului, sunt posibile prime manifestări ale instabilității atmosferice prin Crișana (Bihor), dar și prin Maramureș (Satu Mare). Imediat după prânz, convecțiile se declanșează în zonele montane, prin Banat, apoi și prin Transilvania, nordul Moldovei. Cele mai afectate zone vor fi, astăzi, Muntenia și Oltenia, pentru ca, pe parcusul nopții, furtunile să se concentreze pe Moldova.

Revenind la Oltenia și Muntenia, în a doua parte a după amiezii, sisteme convective multicelulare vor pătrunde dinspre Serbia și Bulgaria, afectând, la început, Oltenia, apoi acestea se por organiza inclusiv într-o supercelulă (MCS – mezoscale convective system) care va mătura Muntenia, inclusiv Bucureștiul.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *