estimari

#Vremeasăptămânală 07–13 iunie 2021–furtuni în fiecare după amiază!

Pe parcursul săptămânii care urmează avem parte de o vreme cu temperaturi situate, în general, în limita normalului perioadei în care ne aflăm. Tot normale vor fi și ploile care vor uda cea mai mare parte a țării în fiecare zi, după același scenariu: după amiezile vin cu furtuni.

Din punct de vedere sinoptic vom avea parte de un început de săptămână sub semnul unui câmp de presiune scăzută, pentru ca mai apoi, spre țara noastră să îți facă tot mai mult simțită prezența dorsala Anticiclonului Azoric. Spre finalul săptămânii avem parte și de o schimbare din punct de vedere al circulației atmosferice, vom intra astfel pe o circulație atlantică, cu transport de aer cald.

Luni, 07 iunie:

– Minimele nopții ajung, în cea mai mare parte a țării, la valori de 13 – 15 grade, excepție urând să facă zonele montane (7 – 9 grade, cu 3 – 5 grade pe creste), respectiv Transilvania, Maramureș, cu doar 10 – 12 grade.

Temperaturile maxime vor caracteriza o vreme normală pentru data din calendar, cu valori de 23 – 25 de grade, doar prin Banat, sudul Olteniei și Crișana fiind posibile și temperaturi de 26 – 27 de grade. Prin zonele montane nu depășim maxime de 15 – 17 grade, cu 11 – 13 grade pe creste.

Condiții de ploi slabe cantitativ, dar însoțite de tot alaiul de fenomene convective (furtuni) avem în toată țara, mai ales pe parcursul după amiezii și serii. Cantități de 10 – 15 l/mp sunt posibile doar prin Meridionali și Orientali.

Marți, 08 iunie:

– Noaptea de luni spre marți mai câștigă un grad, două la valorile termice, astfel că temperaturile minime se duc spre valori de 14 – 16 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin zona litoralului sunt posibile chiar temperaturi de 18 grade. Prin zonele deluroase, montane, Transilvania și Maramureș noaptea aduce temperaturi de 10 – 12, 13 grade, cu 4 – 6 grade pe crestele montane.

Nu avem schimbări majore în ceea ce privește valorile maxime ale zilei și distribuția lor pe regiuni. Banatul, Crișana și Oltenia au parte de cele mai mari temperaturi, 26 – 27 de grade, în timp ce prin nordul Munteniei și al Olteniei, nordul Moldovei, Transilvania și Maramureș nu avem parte de maxime mai mari de 22 – 23 de grade. Prin restul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, urcăm spre 24 – 25 de grade, iar în zonele montane se pot atinge și 19 – 21 de grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

Avem din nou parte de condiții de ploaie în cea mia mare parte a țării (cu excepția Banatului, Crișanei) iar prin Muntenia, Dobrogea, sudul Transilvaniei, Meridionali se pot acumula și 10 – 15 l/mp. Vorbim tot de ploi care apar după amiaza și seara, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină.

Miercuri, 09 iunie:

– O nouă zi, încă un grad, două în plus la minimele nopții care ajung, astfel, la 15 – 17 grade, doar prin Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei, Dobrogea și Maramureș urmând să avem valori de 12 – 13 grade. La munte vom avea temperaturi de 9 – 11 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.

În ceea ce privește temperaturile diurne, se ating 24 – 26 de grade în cea mai mare parte a țării, iar Banatul are parte chiar de 27 – 28 de grade. În zonele montane vor fi 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Același scenariu și distribuție a precipitațiilor ca în zilele precedente: odată cu orele după amiezii apar condiții de furtuni, excepția urmând să fie tot vestul țării. Doar prin zonele montane și sudul Dobrogei se pot acumula 7 – 9, 10 l/mp.

Joi, 10 iunie:

– Minimele rămân la valori de 14 – 16, 17 grade, doar prin Transilvania și Maramureș urmând să avem valori de doar 12 – 13 grade, iar prin zonele montane 7 – 9 grade, cu 3 – 5 grade pe creste. În NE extrem al Dobrogei sunt posibile temperaturi și de 18 – 19 grade.

Maximele pleacă de la valori de 19 – 21, 22 de grade prin Transilvania, Maramureș, nordul Olteniei și al Munteniei, estul Crișanei, 22 – 24 e grade prin centrul Moldovei, Banat, mare parte din Oltenia, pentru ca valorile cele mai ridicate ale zilei să le avem în sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, 26 – 27 de grade.

Ploile, furtunoase, apar în toată țara și pot lăsa și cantități de 10 – 15 l/mp, mai ales prin zonele montane, Muntenia, Oltenia, sudul Transilvaniei.

Vineri, 11 iunie:

– – Cele mai ridicate minime ale nopții le vom avea prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (17 – 18, 19 grade), în timp ce în restul țării ne oprim la 13 –1 5 grade. Prin zonele montane avem parte de valori de 7 – 9, 10 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.

Prin Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania, nordul și centrul Moldovei avem parte de maxime de 24 –2 6 de grade, iar în restul țării 25 – 27 de grade. Zonele montane rămân la 18 – 20 de grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

Continuăm să avem parte de furtuni, mai ales prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Meridionali și sudul Transilvaniei, zone unde se pot acumula și 10 – 20 de l/mp.

Sâmbătă, 12 iunie:

– Prima zi de weekend aduce maxime de 22 – 23 de grade prin Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania și Maramureș, iar în restul țării se vor atinge 26 – 27 de grade. În zonele montane vorbim tot de 18 – – 20 de grade, cu 11 – 13 grade pe creste.

Ploile (furtuni) rămân cantonate tot pe sud, în Oltenia, Muntenia, Meridionali, sudul Transilvaniei și sudul Dobrogei, regiuni unde se pot strânge și 10 – 15 l/mp.

Duminică, 13 iunie:

– Ultima zi a săptămânii ar putea aduce valori de 30 de grade prin Banat, iar în restul țării avem parte de o zi caldă, cu 26 – 28 de grade. Și pe la munte se mai încălzește, urcăm spre 21 – 23 de grade, cu 14 – 15 grade pe creste.

Ploi slabe (tot sub formă de furtuni) sunt posibile prin sudul Olteniei, al Munteniei, zonele montane, Transilvania, Crișana, nordul Moldovei și Maramureș (nu mai mult de 1 – 2 l/mp).

Ne așteaptă o săptămână bogată în precipitații în Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, zonele montane, sudul Transilvaniei, regiuni unde se pot acumula și 30 – 40 de l/mp, iar prin zonele montane 70 – 80 l/mp. În restul țării avem parte de o săptămână cu maxim 5 – 7 l/mp, ceea ce înseamnă un deficit de precipitații.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Kanenori from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *