avertizari

Avertizare meteo cod galben și cod portocaliu de furtuni 26 mai 2021

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuise tratate ca și coduri NOWCASTING.

Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.

Context sinoptic:

Deși pe parcursul zilei de azi în zona țării noastre acționează mai degrabă centri barici de presiune ridicată, cu toate acestea nivelul de instabilitate se menține ridicat, asta datorat, pe de o parte, prezenței, la începutul zilei, a unor fronturi reci, de ocluziune și cald, iar apoi a unui front cald deasupra României. Dinspre Bulgaria se va îndrepta sre țara noastră și o linie de convergență, care va aduce surplus de precipitații mai ales pe zona de sud a țării.

Din punct de vedere al maselor de aer, rămânem, încă, sub influența unei mase de aer calde, cu abateri pozitive spre +2, +4 grade.

Parametri convectivi:

CAPE (Energia potențială):

– Valorile CAPE vor fi ridicate pe parcursul după amiezii și serii prin Muntenia, sudul Moldovei, Meridionali și sudul Orientalilor, zone unde putem atinge și 1000 – 1200 J/Kg. Pe parcursul nopții și până dimineața valori CAPE spre 600 – 800 se pot atinge prin Oltenia, iar prin Transilvania vom avea 200 – 300 J/Kg.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer):

– Tot în regiunile menționate mai sus avem și cele mai bune valori de LI, spre -2, -3 grade, iar prin zonele montane, sudul Moldovei ne oprim la -1, -2 grade.

CIN (Indicele de inhibare al convecțiilor):

– Pe parursul după amiezii și serii vorbim de valori CIN doar spre -25, -50 J/Kg.

THOMPSON INDEX (indicele de probabilitate al furtunilor):

– TI va atinge 34 – 36 prin Oltenia, Muntenia, zona Meridionalilor, iar prin Moldova și Transilvania vor fi valori de 24 – 26.

FORFECAREA 0 -6 km:

– Valorile de forfecare vor fi ridicate, de la 12.5 spre 15 și chiar 17.5 m/s, ceea ce poate favoriza dezvoltarea structurilor supercelulare.

APA PRECIPITABILĂ:

– Valorile de apă precipitabilă (cantitatea totală de apă care poate cădea dintr-un nor) se situează la 35 – 40 mm în Oltenia, Muntenia dar și prin sudul și centrul Moldovei. În restul țării vorbim de posibile valori în jurul a 10 – 20 mm.

SCENARIU:

– Înălțimea maximă a norilor convectivi poate ajunge și la 12 – 13 km.

– Direcția de deplasare a sistemelor noroase: V – NV, SV – NE, SV – SE, S – SE

Pe parcursul după amiezii în nordul Munteniei (zonele deluroase și montane) dar și prin județul Argeș, pot apărea dezvoltări convective. De interes pentru zona Munteniei o reprezintă convecțiile care vor înainta dinspre Bulgaria spre noi și care ar putea da naștere chiar unei structuri superculare care să afecteze județele Giurgiu, Teleorman într-un mod mai violent, iar pe timpul nopții, noi convecții să urce dinspre sud și să traverseze București, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Bacău.

Dimineața, în zona Orientalilor putem avea noi convecții care să urce spre Neamț, Iași, Botoșani, Suceava

COD GALBEN – în regiunile avertizate cod galben așteptăm ploi având caracter torențial care pot acumula și 20 – 25 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vânt cu rafale de 35 – 40 km/h.

COD PORTOCALIU – în regiunile avertizate cod portocaliu așteptăm ploi având caracter torențial care pot acumula și 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni (izolat chiar mari), vânt cu rafale de 50 – 60 km/h. Nu sunt excluse nici structurile multicelulare sau chiar supercelulare, care pot da un caracter mult mai sever fenomenelor din zonele avertizate cod portocaliu.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *