prognoze

Prognoză meteo 17 aprilie 2021–o scurtă pauză de la ploi!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce la nivelul țării noastre un calm sinoptic, cu prezența unui câmp de presiune ridicată care va delimita poziționarea a doi centri barici diferiți (anticiclonul cu centrul baric Queen din nordul Scandinaviei și o depresiune mediteraneeană care, cel puțin mâine, rămâne poziționată la sud de țara noastră, urmând ca abia de duminică să urce și spre zona noastră).

Din punct de vedere al circulației, rămânem în continuare în sector rece, cu abateri termice negative care pot ajunge la –4, –5 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte foarte rece la nivelul întregii țări, cu temperaturi minime sub 0 grade, până la –2, –3 grade, Prin zonele montane sunt posibile și minime de –5, –6 grade  iar pe creste avem parte de ger, cu –9, –10 grade. Doar prin nordul Crișanei, al Maramureșului, nordul și sudul Moldovei și prin Dobrogea sunt posibile temperaturi nocturne de până la 2- 3 grade.

Peste zi maximele urcă, în cea mai mare parte a țării, la valori de 12 – 14 grade, ușor mai ridicate, spre 16 – 17 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. Prin zonele montane se ating maxime de 6 – 8 grade, cu –1 spre 1 grad pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nori joși prin zonele montane, prin Maramureș, Crișana, nordul Moldovei și al Transilvaniei. Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul amiezii nebulozitatea se accentuează și prin Oltenia, sud-vestul Munteniei iar spre finalul zilei și prin Banat.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață avem prin nordul extrem al Orientalilor, în prima parte a zilei.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem lapoviță și ninsori în nordul Orientalilor și prin Maramureș. Odată cu orele serii, un front de precipitații pătrunde prin SV țării și ploile se extind, până la finalul zilei, în Oltenia și sudul Banatului, în timp ce prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului sunt posibile lapovițe și ninsori.

Nu vorbim de cantități importante de precipitații, prin Orientalilor și prin SV extrem al Olteniei se pot acumula 3 – 5 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale moderate de vânt prin zona Orientalilor iar seara și până la finalul zilei acestea se mută în vestul Meridionalilor și Munții Banatului (40 – 50 km/h).

Concluzii:
– Cel puțin până la orele serii, când dinspre SV pătrunde un nou val de precipitații, ziua de mâine se anunță a fi una de calm și liniște, cu destul momente cu soare. Temperaturile, chiar dacă mai cresc un pic, rămân tot sub normalul perioadei, iar noaptea este deosebit de rece.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Lars_Nissen from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *