prognoze

Prognoză meteo 16 aprilie 2021–mai mult soare, temperaturi în creștere!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine cea mai mare parte a țării noastre se regăsește în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, doar prin NE extrem urmând să mai avem de-a face cu limita izobarelor depresiunii Xander. Tot la NE de țara noastră avem poziționat un front de ocluziune.

Din punct de vedere al maselor de aer, rămânem în continuare cu masa de aer rece, de origine polar – maritim, care menține abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) la valori negative, cu –4, –6 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte rece la nivelul întregii țări, cu temperaturi minime care rămân în jurul a 0 grade, sau chiar sub 0 grade (spre –2, –3 grade) prin Banat, Transilvania, dealurile Munteniei, Olteniei, Crișana, în timp ce prin zonele montane vorbim de temperaturi spre –5, –6 grade, iar pe creste de ger, cu –11, –12 grade. În restul țării avem temperaturi minime de la 2 spre 4, 5 grade.

Maximele zilei se vor situa, în cea mai mare parte a țării, între 12 – 14 grade, valori mai scăzute urmând să avem prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana (8 – 10 grade). În zonele montane avem o zi rece, cu maxime negative (-0 spre –2 grade) iar pe creste sunt posibile temperaturi de –6, –8 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei (grad de acoperire de 75 – 100%) dar nori joși vor fi și prin restul regiunilor, cu un grad de acoperire de până în 50%. Pe parcursul dimineții sudul țării se bucură de un cer senin iar pe după amiaza și până la finalul zilei avem parte de un cer variabil mai mult senin, excepția urmând să fie dată de zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș și nordul Moldovei, unde cerul rămâne acoperit de nori.

Ceață:

– Condiții de ceață avem, mai ales în prima parte a zilei, prin zonele montane.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ploi prin nordul Moldovei, pe arii restrânse și prin Muntenia, în timp ce în zonele montane și Maramureș avem parte de ploi, lapoviță și ninsori. De-a lungul zilei ninsorile continuă în zonele montane pentru ca, seara și până la finalul zilei să vorbim de ploi, lapoviță și ninsori prin nordul extrem al Maramureșului.

Vânt:

– Și pe parcursul zilei de mâine avem parte de un vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu rafale de 30 – 40 km/h, iar prin zonele montane chiar spre 50 km/h. Odată cu orele serii vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Aria precipitațiilor se restrânge la zonele montane și nordul țării, temperaturi, încă sub normalul perioadei, mai câștigă un grad, două. Vântul rămâne activ în cea mai mare parte a țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Susanne Westphal from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *