prognoze

Prognoză meteo 13 aprilie 2021– se strică vremea în vest, centru și nord!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centrul baric Xander poziționat în Marea Mediterană. Spre țara noastră avansează și un front cald (poziționat acum la vest de țara noastră) dar și un front de ocluziune (poziționat la sud de noi).

Din punct de vedere al circulației, dinspre NV avansează spre cea mai mare parte a Europei o masă de aer polar maritim, care ajunge, la finalul zilei de mâine, și în zona țării noastre, astfel că în vestul țării vorbim deja de abateri negative de până la –3, –4 grade față de normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi:

– Urmează o cu temperaturi care pot ajunge, în Banat, Crișana și vestul Maramureșului chiar la valori de 12 – 14 grade, în timp ce prin Muntenia și Moldova avem parte de valori de doar 2 – 4 grade. În zonele montane ne așteaptă o noapte cu temperaturi negative (-0 spre –2 grade), pentru ca în restul țării minimele să ajungă la 6 – 8, 9 grade.

Din punct de vedere al temperaturilor maxime ajungem la valori de 20 – 22 de grade prin Muntenia, Moldova, în timp ce în restul zonelor ne oprim la maxime de 14 – 16 grade. În zonele montane și prin vestul Olteniei maximele nu trec ce 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Odată cu orele dimineții, norii încep să își facă apariția prin vestul Banatului și până la orele după amiezii vorbim deja de nebulozitate joasă accentuată (grad de acoperire de la 50 spre 75, 100%) în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia. Odată cu orele serii norii joși pun stăpânire și pe Muntenia, Transilvania și zonele montane.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Odată cu apropierea orelor prânzului ploile își fac apariția prin SV Olteniei, prin Banat, Crișana, pentru ca, până la finalul intervalului de prognoză să vorbim de ploi (moderate cantitativ) în Banat, Crișana, vestul Maramureșului, prin Transilvania și vestul Munteniei, în timp ce prin Meridionali (creste) avem parte de lapoviță și ninsori.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă vor ajunge la 5 – 10 l/mp în zonele unde vom avea parte de ploi, cu un vârf al cantităților prin vestul Olteniei, al Meridionalilor, sudul Banatului și nordul Crișanei.

Vânt:

– Începând cu orele după amiezii avem parte de intensificări moderate ale vântului prin Banat, Crișana, zonele montane, sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, regiuni unde, la rafală, se pot atinge 30 – 40 km/h. Seara putem avea parte de astfel de rafale și prin restul Moldovei și Transilvania.

Concluzii:
– Ziua de mâine deja aduce schimbări din punct de vedere meteorologic în zona țării noastre, vizibile, pentru început, în vest, centru, nord și sud-vest. Apar ploile, intensificările de vânt și scad și temperaturile.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Ulrike Leone from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *