prognoze

Prognoză meteo 13 martie 2021–ploi, vânt, temperaturi în creștere!

Context sinoptic:

– Pe tot parcursul zilei de mâine, la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat ciclonului Klaus, care acum se poziționează deasupra Scandinaviei, iar un centru baric (Luis) este fix în zona insulelor britanice. În același timp, la sud de țara noastră acționează un nucleu depresionar mediteraneean.

Din punct de vedere al fronturilor, avem poziționat un front cald în nordul Moldovei, în timp ce în zona de S, SE a țării acționează un front rece.

Suntem în continuare pe o circulație atlantică a maselor de aer, iar asta nu poate însemna decât că ne vom poziționa tot într-un sector cald, cu abateri termice pozitive, care se pot duce la +4, +6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative prin sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și zonele montane, regiuni unde vorbim de valori de la –1 spre –3 grade, pentru ca în restul țării minimele să plece de la 2 grade prin nordul Moldovei, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș și să se oprească la un 4 – 5 grade prin Banat și Crișana.

Cele mai ridicate valori diurne le vom avea prin Banat, Crișana, sudul extrem al Olteniei și Munteniei, cu ale lor 10 – 12 grade, în timp ce în restul țării vorbim de maxime de la 6 spre 8 grade, cu 2 – 4 grade prin centrul Moldovei și zonele montane (pe creste vorbim de temperaturi negative, spre –2, –3 grade).

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții norii joși acoperă cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Olteniei, vestul Transilvaniei. Până la orele prânzului nebulozitatea joasă se extinde și în restul Transilvaniei, Maramureș, Moldova, Muntenia și zonele montane. Odată cu orele serii cerul se eliberează de nori în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, Moldovei, sud-estului Munteniei și Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață cu depunere de chiciură prin sudul Moldovei, pentru ca, odată cu orele serii, să vorbim de condiții de ceață prin centrul Moldovei de data aceasta.

Precipitații:

– Încă de pe timpul nopții precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana, iar până dimineața ele cuprind și Transilvania, nordul Olteniei (în toate aceste zone vorbim de ploi), în timp ce în zonele montane vor predomina lapovița și ninsorile. Pe o direcție de deplasare V – E, ploile ajung, până la orele după amiezii, și prin Muntenia, Moldova, nordul Dobrogei, iar în zonele montane continuă ninsorile. Până la orele serii precipitațiile părăsesc țara noastră, doar prin zona Orientalilor urmând să mai vorbim mai ales de ploi cu depunere de polei.

Prin zona Munților Banatului, Banat, Apuseni și Meridionali vorbim de cantități care ar putea ajunge la 10 – 15 l/mp, în timp ce în restul zonelor țării nu trecem de un 3 – 5 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de intensificări ale vântului, cu rafale de 30 – 40, 50 km/h prin Banat și zonele montane iar pe parcursul după amiezii și prin Dobrogea, Crișana, Oltenia

Concluzii:
– O zi cu precipitații în toată țara, dar și cu temperaturi în creștere, mai ales prin Banat, Crișana, sudul Olteniei și al Munteniei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Sursă foto: https://wallpaperaccess.com/spring-rain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *