prognoze

Prognoză meteo 12 martie 2021–”Uraganul Klaus”, la poarta României!

Context sinoptic:

– Klaus, monstrul din Atlantic de 959 mbari, va domina vremea din cea mai mare parte a Europei, inclusiv din regiunea țării noastre, care se va afla la periferia izobarelor acestui ciclon care, prin unele regiuni din centrul, vestul și nordul Europei va aduce intensificări ale vântului cu puterea unui uragan de categoria I, dar și ploi și ninsori abundente.

Țara noastră va fi traversată și de un front rece, de la V la E, în timp ce transportul de aer, pe direcție de deplasare tot V – E, va fi unul cald, care va duce abaterile termice la valori pozitive, spre +2, +3 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– În timp ce prin Banat și Crișana avem parte de valori minime care urcă spre 2 – 4 grade, iar în Transilvania ne oprim la 0 – 1 grad, restul țării are parte de temperaturi minime negative, de la –2 spre –4 grade, cu –5, –6 grade pe crestele montane.

În ceea ce privește maximele zilei, tot Banatul și Crișana trag lozul câștigător cu cele 10 – 12 grade, în timp ce în restul țării vorbim de valori de la 6 spre 8, 9 grade. Prin centrul Munteniei și sudul Moldovei sunt posibile maxime și de 3 – 4 grade, în timp ce în zonele montane vorbim exclusiv de valori negative, de la –1 spre –3 grade, cu –4, –5 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă mai ales prin nordul Munteniei, al Olteniei, dar și prin nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul Moldovei (în aceste regiuni cu un grad de acoperire de până la 50%). Odată cu orele dimineții lucrurile se schimbă radical și cerul se acoperă de nori în tot Banatul, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte din Transilvania dar îi regăsim și prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Pe parcursul după amiezii norii apar și prin Oltenia iar odată cu orele serii și până la finalul zilei rămânem cu nori joși prin Transilvania și zonele montane.

Ceață:

Condiții de ceață avem, pe parcursul zilei de mâine, prin nordul Munteniei, dar și prin zonele montane iar, la finalul zilei, și prin Maramureș și nordul Transilvaniei.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem condiții de ninsori prin zonele montane dar și prin Maramureș, pentru ca, odată cu dimineața, ploile să își facă apariția prin Banat, Crișana, prin Transilvania avem ploi, lapoviță și ninsori, ninsori prin zonele montane, iar prin nordul Moldovei avem parte de ploaie care îngheață și depunere de polei.

Spre după amiază vorbim de lapoviță și ninsori și prin nordul Transilvaniei, prin estul și sudul Moldovei, pentru ca, după amiaza, aria precipitațiilor să se restrângă doar la nordul Orientalilor, Apuseni, unde avem parte de ploi, lapoviță și ninsori.

Doar prin Maramureș și Apuseni vorbim de cantități de precipitații care ar putea ajunge la 15 – 20 de l/mp, în timp ce în restul zonelor unde sunt așteptate precipitații care nu vor trece de un 3 – 5 l/mp.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții avem parte de vânt mai activ prin Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, regiuni unde vorbim de rafale de 40 – 50 km/h, în timp ce în zonele montane se ating și 70 – 80 km/h. Pe parcursul zilei intensificările se manifestă și prin Transilvania, estul Munteniei (30 – 40 km/h) iar prin Dobrogea ajungem la 50 – 60 km/h. Odată cu orele serii vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 48 de ore au adus un strat neașteptat de zăpadă și prin zona Munteniei (am avut chiar 21 de cm la București). Din păcate, acesta se topește destul de repede iar ziua de mâine ne mai lasă cu doar 3 – 4 cm care și ei vor dispărea rapid. În schimb, Maramureșul primește mâine strat nou de zăpadă, care se poate apropia și de 5 – 10 cm.

Concluzii:
– Sudul țării beneficiază de o zi de pauză din punct de vedere al precipitațiilor, dar aceste vor fi prezente din plin prin vest, centru, nord și est. Temperaturilor doar prin Banat și Crișana reușesc să urce la 10 – 12 grade.  Vântul va prezenta și el intensificări prin multe regiuni.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Karsten Paulick from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *