avertizari

Avertizare meteo cod galben și portocaliu de ninsori abundente!

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.

Context sinoptic:

– Următoarele 48 de ore aduc la nivelul țării noastre un scenariu sinoptic care ar putea aduce, în multe zone din sudul țării mai ales, ce mai severă manifestare de iarnă chiar la mijloc de primăvară. Astfel, odată cu orele serii de azi și pe parcursul zilei de mâine, o depresiune mediteraneeană reușește să își croiască drum spre țara noastră, afectând mai ales regiunile sudice, sud-estice. De interes, odată cu avansul acestei depresiuni devine și o linie de convergență care se va manifesta tot în zona de sud, sud-est a țării și care va potența cantitățile de precipitații.

Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, la sud de țara noastră se va afla un front cald care însă nu va înainta prea mult spre regiunea noastră. Din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, spre țara noastră avansează un aer polar care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km) și la valori de –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Scenariu:

Odată cu orele serii, prin SV țării (Oltenia) pătrunde în țara noastră un front de precipitații, astfel că, până la finalul zilei de azi vom avea parte de ploi prin zona Olteniei, în timp ce în Munții Banatului vorbim de lapoviță și ninsori. Ninsori vor fi și prin celelalte zone montane.

Pe parcursul nopții aria precipitațiilor se extinde la nivelul întregului sud, astfel că până la orele dimineții,  în Oltenia și Muntenia vorbim de ninsori moderate / abundente cantitativ (doar prin sudul extrem al Munteniei vorbim de ploi și lapoviță). Până la orele prânzului aria ninsorilor se extinde și prin sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul Dobrogei, prin Oltenia repar ploile și lapovița, la fel și prin estul și sud-estul extrem al Munteniei. Odată cu a doua parte a după amiezii și până în dimineața zilei de joi ninsorile moderat / abundente continuă fără oprire prin Muntenia, mare parte din Dobrogea,  în timp ce ninsori slabe vom avea și prin Transilvania, sudul Moldovei, zonele montane.

Abia odată cu orele prânzului zilei de joi aria ninsorilor se va restrânge doar la zonele montane și prin nordul Munteniei și al Olteniei (aici pot fi condiții și de lapoviță și ploaie).

Vânt:

Intensificările de vânt vor fi cel mult moderate, prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, pe parcursul zilei de miercuri, cu rafale de 30 – 40, 45 km/h.

Strat de zăpadă:

– Grosimea stratului de zăpadă va fi de interes mai ales în Muntenia, județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov (inclusiv București), vestul județului Călărași, vestul județului Prahova, județele Buzău și Vrancea, unde am putea ajunge la un strat de 10 – 15 cm.

modezswiss_20210311_1000_animation

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *